Πολιτική

03/10/2013 - 18:19

Παρέμβαση Γ. Πάλλη για το Κέντρο Προσφύγων στη Μόρια - Αναπάντητα ερωτήματα και αίτημα για επίσκεψη Δημοτικού Συμβουλίου

yle="text-align: justify;">Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε στο Σώμα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ και τον συνεργάτη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης,  για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης  και  την κατασκευή  του Κέντρου Πρώτης Υποδοχή και του Κέντρου Κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο της Μόριας.
Επιμελώς δεν απαντήθηκαν σημαντικά ερωτήματα που τέθηκαν τόσο από τους Δημοτικούς Συμβούλους , αλλά και από φορείς και πολίτες του τόπου. Η "Αλλαγή Πορείας" με την παρακάτω σχετική επιστολή, ζητά την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Λέσβου, για αυτό το σημαντικό ζήτημα.      


   Προς :  
- τον Δήμαρχο Λέσβου     κ. Βουνάτσο
-    τον Πρόεδρο του Δ.Σ κ. Π.Ζαφειρίου
                                       

 
"Παρακαλώ να επιμεληθείτε ώστε να δοθεί η σχετική άδεια από τις Αστυνομικές Αρχές και να προγραμματιστεί άμεσα η επίσκεψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στο το υπο  κατασκευή ΚΕ.Π.Υ. και Κέντρο Κράτησης ,  στο στρατόπεδο της Μόρια, προκειμένου να τεθεί ως θέμα συζήτησης και να μπορούμε να λάβουμε  απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ."  
3/10/2013



                             
Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Γ.Πάλλη στην συνεδρίαση του Δ.Σ στις 2/10/13.    
 "  Συζητάμε για την κατασκευή ενός μεγάλου Στρατοπέδου Συγκέντρωσης στη Λέσβο μέσα στους επόμενους μήνες. Το αναφέρω έτσι, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα..Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το συνολικό σχέδιο διαμόρφωσης του στρατοπέδου, άσχετα με τον εσωτερικό διαχωρισμό των πτερύγων, σύμφωνα με τις χρήσεις αλλά και τις χρηματοδοτήσεις τους .Με μια συνολική δαπάνη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
 Γιατί ο Δήμος και η τοπική κοινωνία δεν έχουν λόγο;
 Χωρίς να μας ρωτήσουν, χωρίς να μας ενημερώσουν στο τι αποφάσισαν να κάνουν, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ακόμα κλειστό Κέντρο στο πρότυπο της Αμυγδαλέζας, μια εκσυγχρονισμένη Παγανή  στο στρατόπεδο της Μόριας. Μια κυβέρνηση που ασκεί μια ανεύθυνη, αδιέξοδη, ρατσιστική και καταστροφική, εθνική μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική, που το παράδειγμα που δίνει στη κοινωνία και στα μικρά παιδιά, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι 2ης, 3ης και 4ης κατηγορίας που τους μαντρώνουμε σε κλουβιά!!!
Εδώ Δήμαρχε μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα..  
Ο Δήμος μας έχει πάρει θέση στη μάχη κατά του φασισμού και του ρατσισμού, η ΚΕΔΕ πήρε μια σημαντική απόφαση για την συστηματική δουλεία αντιμετώπισης των πηγών που θρέφουν τον φασισμό .  Η κυβέρνηση, που απουσίαζε την περασμένη Κυριακή από την τελετή για την αποχώρηση των φασιστικών- κατοχικών στρατευμάτων από τη Λέσβο, πως παίρνει θέση!  Αυταρχικά, κατασκευάζει φράχτες στον Έβρο(παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής)  και  στρατόπεδα συγκέντρωσης!!!
 Σε τούτο τον τόπο έχουμε εμπειρίες  και βιώματα και είναι δύσκολο να σβηστούν απ΄τη μνήμη μας.

 Η απαξίωση και η εξαθλίωση τον προσφύγων και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων(έχουμε και ευρωπαϊκές καταδίκες και πρόστιμα για κάποια από αυτά ),αλλά και  η απανθρωπιά ΜΑΣ για χρόνια, όπως και η σκανδαλώδεις διαχείριση της Παγανής είναι η μια πλευρά, η διαχρονικά κυβερνητική πλευρά του νομίσματος. Τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νεάπολη, στη  κατασκήνωση του ΠΙΚΠΑ, είδαμε την άλλη, την ανθρώπινη πλευρά του νομίσματος.
 Λειτούργησε το πρώτο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στα σύνορα της Ευρώπης και έχει αφήσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη.
Ανθρωπιά, σεβασμός όλων μας και του τόπου μας μαζί, του πολιτισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κάτι που το συναποφασίσαμε όλοι μαζί, οι Αρχές του τόπου μαζί με εθελοντές πολίτες και οργανώσεις. Το κάναμε δυστυχώς άνισα,  δίχως πλαίσιο, σεβασμό  και κατανόηση από τις Αρχές, αλλά ταυτόχρονα με την σημαντική συμβολή εκατοντάδων απλών συμπολιτών μας αλλά και των ίδιων των προσφύγων που βρέθηκαν εκεί φιλοξενούμενοι και ελεύθεροι. Χωρίς προβλήματα. Και εκεί καταρρέει  η  φιλοσοφία της κράτησης και  της δρακοντιάς φύλαξης των ανθρώπων αυτών.
 Και έκλεισε με πολιτική απόφαση, για να επιστρέψουμε στα αδιέξοδα τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και όλα αυτά που βιώνουμε μήνες τώρα.
 Μια κυβερνητική  επιμονή,  αδιέξοδη και καταστροφική.

 Μια άλλη μεταναστευτική πολιτική, με άξονα την υποδοχή (ανοιχτά κέντρα πρώτης υποδοχής και κέντρα φιλοξενίας) και όχι την παράλογη και απάνθρωπη κράτηση, είναι απολύτως ρεαλιστική. Ταυτόχρονα, είναι και απολύτως αναγκαία. Και η Λέσβος είναι και οφείλει να συνεχίσει να είναι φορέας Αλλαγής΄ Πρωτοπόρα, Προοδευτική και Δημοκρατική.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάθε λόγω να πάρει θέση και πρέπει να πάρει θέση.
Πρόταση προς ψήφιση:
O Δήμος Λέσβου δεν αποδέχεται την κατασκευή  Κέντρου Κράτησης στη Λέσβο. Απαιτούμε ως ανάγκη, την δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Υποδοχής, διαμορφωμένου με τρόπο που θα σέβεται την αξιοπρέπεια όλων μας(χωρίς κλουβιά) και την κουλτούρα του τόπου μας."    
              η δημοτική παράταξη                                        
              «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Μοιράσου το άρθρο!