Πολιτική

02/07/2012 - 11:09

Παρέμβαση Οικολόγων Πράσινων για την ελεύθερη κατασκήνωση στο Χρούσο

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΥΣΟΥ

Με αφορμή τo ζήτημα της ελεύθερης κατασκήνωσης στην περιοχή της παραλίας του Χρούσου της Δυτ. Λέσβου οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου επανατοποθετούνται στο ζήτημα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη διαλόγου με την κοινωνία και τους φορείς. Μετά τα προπέρσινα θλιβερά  φαινόμενα σκισίματος των σκηνών των κατασκηνωτών, την περσινή χρονιά είχε εκδοθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, που ζητούσε την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ελεύθερη κατασκήνωση. Ήταν μια πρωτοπόρα πανελλαδικώς απόφαση, που από την πλευρά μας την είχαμε χαιρετίσει, ελπίζοντας στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου από την κυβέρνηση. Δυστυχώς τα προβλήματα παραμένουν στην περιοχή γεγονός που οδήγησε στην πρόσφατη έκδοση ψηφίσματος της ανοικτής λαϊκής συνέλευσης των φιλόξενων κατοίκων του Μεσότοπου, που ζητάνε την ανοχή των αρχών στην ελεύθερη κατασκήνωση, ψήφισμα το οποίο και προσυπογράφουμε.

 

Δυστυχώς μας εξέπληξε χθεσινή ανακοίνωση συλλόγου που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ο  οποίος στην προσπάθεια του να διώξει τους ελεύθερους κατασκηνωτές από τον Χρούσο, φτάνει στο σημείο να επικαλείται την προστασία της περιοχής Νατούρα  και την ανάγκη «εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης για την αειφόρο διαχείριση της ακτής». Από την πλευρά μας χαιρόμαστε που έστω και εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς ο συγκεκριμένος σύλλογος επικαλείται την προστασία της περιοχής Νατούρα και προς αυτήν την κατεύθυνση τον καλούμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την προστασία της περιοχής, ξεκινώντας από την εξέταση της νομιμότητας των κτισμάτων με βάση τις εγκεκριμένες πολεοδομικές άδειες, την απόσταση από την παραλία αλλά και τα ρέματα.    

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, πιστεύουμε στην αξιοποίηση όλων των ευκαιριών για επαφή με τη φύση, καθώς ο άνθρωπος που αποξενώνεται από τη φύση χάνει την ανθρωπιά του. Φέτος δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτό το είδος διακοπών, που μας υπενθυμίζει πως οι όμορφες στιγμές στη ζωή δεν κοστίζουν τίποτα.

Ο ισχύων νόμος, λοιπόν, που απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ, έχει εκ των πραγμάτων ηθικά καταργηθεί στη συνείδηση των πολιτών. Ωστόσο ελευθερία δεν σημαίνει λευκή επιταγή για ανεύθυνες συμπεριφορές. Η παρουσία του ανθρώπου στη φύση είναι ανάγκη να διέπεται από κανόνες που να εξασφαλίζουν την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων που είναι εγγενώς ευπαθή, καθώς και να μην δημιουργεί συνθήκες διακινδύνευσης δασικών πυρκαγιών.

Σε κάθε περίπτωση επανερχόμενοι στην ουσία του ζητήματος οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουμε έκκληση για αλλαγή του αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που εμποδίζει την ελεύθερη κατασκήνωση και καλούμε την αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα να προωθήσει ανάλογες πρωτοβουλίες με αυτή της Λέσβου, στηρίζοντας την ελεύθερη κατασκήνωση, και προάγοντας παράλληλα ένα "ηθικό" κώδικα ελεύθερης κατασκήνωσης, που θα σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!