Πολιτική

20/05/2013 - 14:06

Παρέμβαση Π. Πατερέλλη για την πλήρη διάλυση του Δήμου Λέσβου

Δηλώσεις  Π Πατερέλλη για την πλήρη διάλυση  του Δήμου Λέσβου

yle="text-align: justify;">Ο Δημοτικός Σύμβουλος Παντελής Πατερέλλης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λέσβος Δημιουργική πορεία», σχολιάζοντας την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία των προέδρων των Δημοτικών διαμερισμάτων, και, γενικότερα τα της διαχείρισης του Δήμου Λέσβου, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

__  Όπως σωστά χαρακτήρισε ο τοπικός τύπος, η σύγκληση του Δ.Σ. με την παρουσία των δημοτικών αρχόντων απ τα χωριά ήταν «φιάσκο» αφού ούτε αποφάσεις λήφθηκαν, ούτε καν τα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν , όπως π.χ. αυτό για την απόδοση της  πάγιας προκαταβολής προσεγγίστηκαν διεξοδικά.  Έτσι η απραξία και η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής μοιραία μεταφέρεται στην ύπαιθρο και κρατά «δεμένα τα χέρια» των αιρετών στα χωριά ενόψει μάλιστα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου να ευπρεπίσουν τουλάχιστον τους κοινόχρηστους χώρους, αφού δεν τους δίνετε η δυνατότητα μετά από την πρόταση της αντιπολίτευσης και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τετραπλασιασμό της πάγιας καταβολής να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, οι πρόεδροι. Πρότασή μας είναι να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να οριστούν δύο υπάλληλοι στο λογιστήριο οι οποίοι θα είναι υπόλογοι για την πάγια προκαταβολή, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρήσει τίποτα και γι’αυτό αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η Δημοτική Αρχή!

Το άλλο σοβαρό ζήτημα της Αγροτικής Οδοποιίας, που φέτος ειδικά, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, έχει υποστεί μεγάλες φθορές, μέχρι που πολλοί αγροτόδρομοι είναι αδιάβατοι, επίσης με την γνωστή ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής φαίνεται ότι παραπέμπεται στις καλένδες.  Επικαλούμενη (η Δημ . Αρχή)  την γραφειοκρατία που τους επιβάλλει το νέο σύστημα, παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις (500,000 ευρώ), αδυνατεί να παρέμβει. Δίκαια αναρωτιούνται οι δημότες: «καλά στους άλλους ανάλογους νησιωτικούς Δήμους (Ρόδος , Κέρκυρα, Χίος, Λήμνος, κ.α.) πως έχουν καταφέρει να δουλεύουν οι Υπηρεσίες και μόνο σε μας, με άλλοθι τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , να τα έχουν φορτώσει  όλα στον «αυτόματο πιλότο» . Δυστυχώς όπως είχαμε πει και στο παρελθόν υπάρχουν πια μέτρα σύγκρισης με τα άλλα νησιά τα οποία προχωράν αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του Καλλικράτη δίνοντας λύσεις και όχι αφορισμούς, γιατί άλλο το δυσδιοίκητο  και άλλο το αδιοίκητο

  • Επίσης σημαντικό  ζήτημα που προέρχεται κι αυτό απ την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής είναι η  παντελής  έλλειψη συντονισμού της Δημοτικής Αρχής, να δουλέψουν αποδοτικά οι Οικονομικές Υπηρεσίες ώστε να συγκεντρωθούν κατά περίπτωση τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς οι διατάξεις επιβάλλουν και να εξοφληθούν οι παλιές οφειλές των πρώην «Καποδιστριακών»  Δήμων της Λέσβου. Παρόλο που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εκταμιεύσει προς τούτο ποσό 7,5 εκατ. ευρώ!
  • Με όλη αυτή την μη διαχειρίσιμη,  όπως όλα πλέον δείχνουν κατάσταση, που η Δημαρχία Βουνάτσου, «κατόρθωσε» να επιβάλλει  στον Δήμο Λέσβου, υπάρχει πλέον η εύλογη ανησυχία, αν θα προλάβουν  οι Τεχνικές Υπηρεσίες μέχρι 28 Ιουνίου 2013, που είναι η καταληκτική ημερομηνία ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ (βιολογικοί καθαρισμοί, ποδηλατόδρομοι, περιφερειακά πάρκινγκ κ.α), να υποβάλλουν τους απαιτούμενους φακέλους.  Θα είναι πραγματικά μεγάλη ζημιά για το νησί μας να απενταχθούν  υπαιτιότητα της Δημοτικής Αρχής, τα έργα που έχουν προενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τόσο γιατί θα λείψουν ουσιαστικές για τον τόπο υποδομές, όσο και γιατί δεν θα ανοίξουν δουλειές να κινηθεί λίγο η αγορά και να απασχοληθούν τόσοι και τόσο άνεργοι που το έχουν ανάγκη.
  • Επί δυόμισι χρόνια προτείναμε στον κύριο Δήμαρχο να ορίσει Αντιδήμαρχο έργων, η ανασφάλεια του και μέρος του περιβάλλοντος του δεν του επέτρεπαν να ορίσει. Όταν κάποια στιγμή στα πλαίσια κάποιων ισορροπιών της παράταξης του που είχε να κάνει και με την εκλογή του Προεδρίου το αποφάσισε, μοίρασε την αρμοδιότητα σε τρείς Αντιδημάρχους, είχαμε επισημάνει και τότε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τρείς  Αντιδήμαρχοι  και δυστυχώς δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος (παραίτηση Φραγκόπουλου). Πώς να προχωρήσουν λοιπόν τα έργα; Όταν επικρατούν τέτοιες λογικές; Αφού δεν εμπιστεύεται τους συνεργάτες του ο κύριος Δήμαρχος γιατί τους έβαλε στο ψηφοδέλτιο του;;

Η δημοσιοποίηση των απόψεων της Δημοτικής μας παράταξης δεν αποσκοπεί στο να γίνεται απλά κριτική και αντιπολιτευτικός λόγος , αλλά να συνειδητοποιήσουν  οι κυβερνώντες του  Δήμου, τις τεράστιες ευθύνες τους, και , έστω από φιλότιμο και μόνο να «ανασκουμπωθούν» μήπως και κάτι επί τέλους προχωρήσει.  Άλλωστε εδώ και μήνες η Αντιπολίτευση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθεί να υπερψηφίζει τις εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και την δημιουργία κοινωφελών υποδομών, καταθέτει υλοποιήσιμες προτάσεις, όπως αυτές για την αξιοποίηση του αδρανούντος στην ύπαιθρο προσωπικού, για να μην πάει πίσω ο τόπος.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε: Να ωθήσουμε τον  κόσμο να πάρει  φτυάρια και  κασμάδες, να βγει να αυτοδιαχειριστεί τα του τόπου του, να κληθούν  εθελοντές λογιστές στις Υπηρεσίες του Δήμου να συντάξουν αυτοί τα απαιτούμενα έγγραφα, ή να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας απ ευθείας στην χωματερή ;;; για να συνεχίσει ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του τον ύπνο του ς και την απρόσκοπτη παρακολούθηση των κοινωνικών εκδηλώσεων!!!!!

Μοιράσου το άρθρο!