Πολιτική

15/02/2011 - 13:01

Περιφερειάρχες: Ζητούν άμεση λύση για τη μεταφορά των μαθητών

15/02/2011 ώρα 13:00

Το οξυμένο πρόβλημα με τις απρόβλεπτες διαστάσεις της μεταφοράς μαθητών όλων των κατηγοριών (ΑΜΕΑ, μουσικά σχολεία κλπ) συζήτησαν όλοι οι Περιφερειάρχες στη σημερινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.).

Ομόφωνα αποφασίστηκε να ζητηθούν από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: 1. Άμεση ψήφιση τροπολογίας για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις συμβάσεις για τη μεταφορά των μαθητών από τις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. 2. Απόδοση στις Περιφέρειες του συνόλου των οφειλόμενων χρημάτων προηγούμενων ετών από το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. 3. Κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του «Καλλικράτη» για μεταφορά της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από τις περιφέρειες στους δήμους από την 1η Ιουλίου 2011, προκειμένου να μην υπάρχουν κενά, νέες αρρυθμίες.

Οσο αφορά τη Λέσβο τα πράγματα έχουν ως εξής : Η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε επαγγελματίες μεταφορείς μαθητών (ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ κλπ) . Στις 30/12/2010 , τελευταία ημέρα λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή και κατοχύρωσε τις 164 από συνολικά 176 γραμμές σε Λέσβο και Λήμνο. Η ανάθεση έγινε με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης, καθόσον οι δυο προκηρύξεις που είχαν προηγηθεί απέβησαν άγονες. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υπογραφεί καμιά σύμβαση, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί από το Ε.Σ. ο έλεγχος της νομιμότητας του διαγωνισμού. Ορισμένοι μεταφορείς , αμφισβητούν το περιεχόμενο της απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής. Επισκεπτόμενοι την νέα Περιφερειακή Αρχή, δήλωσαν ευθαρσώς ότι οι ίδιοι ποτέ δεν συμφώνησαν στη τιμή που αναφέρεται σαν συμφωνηθείσα στη σχετική απόφαση της Επιτροπής. Έτσι μπαίνει σε ευθεία αμφισβήτηση, η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής , από τη μεριά ορισμένων μεταφορέων , βάσει της οποίας θα συνταχθούν και θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις.

Το Εκλεκτικό Συνέδριο , στο οποίο στάλθηκε ο έλεγχος της ανάθεσης των 12 γραμμών που απέβησαν "γόνιμες" στη πρώτη φάση της διαδικασίας των προκηρύξεων , αμφισβητεί τη νομιμότητα του διαγωνισμού. Η νέα Περιφερειακή Αρχή έδωσε εντολή στο δικηγόρο που χειριζόταν το θέμα , να αντικρούσει τις προβαλλόμενες διαφωνίες του Ε.Σ. . Η ένσταση ήδη εξετάστηκε χθες (11/2/2011) στο αρμόδιο τμήμα του Ε.Σ., η απόφαση θα βγει σε περίπου 20 ημέρες, αλλά οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα είναι μάλλον αρνητικές. Εκτιμάται ότι η υπόθεση θα χαθεί. Σε αυτή τη περίπτωση θα βρεθούν στον αέρα όχι μόνο οι 12 γραμμές αλλά και οι υπόλοιπες 164. Στη πραγματικότητα θα ακυρωθεί ολόκληρος ο διαγωνισμός. Οι ενστάσεις του Ε.Σ. εστιάζονται α) στο γεγονός ότι η προηγούμενη Νομαρχιακή αρχή , όταν ξεκίνησε τη διαδικασία του διαγωνισμού, δεν ζήτησε , ως όφειλε, τη γνώμη των δήμων. Σύμφωνα με το νόμο , οι δήμοι πρέπει να ρωτώνται αν επιθυμούν να αναλάβουν τη μεταφορά των μαθητών, αμειβόμενοι με τη τιμή που προσδιορίζει ο μαθηματικός τύπος. Όταν απαντήσουν αρνητικά ή δεν απαντήσουν μόνο τότε επιτρέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάθεσης του έργου της μεταφοράς των μαθητών σε ιδιώτες β) επειδή δεν τηρήθηκαν οι προθεσμίες που προβλέπονται μεταξύ των δυο προκηρύξεων.

Η ΥΔΕ Λέσβου, από τη δική της μεριά, δεν εκδίδει χρηματικό ένταλμα πληρωμής για να καταβληθεί μέρος των οφειλών στους μεταφορείς, για λόγους που έχουν να κάνουν με εσωτερικά προβλήματα της υπηρεσίας (προσαρμογή στο νέο σύστημα της έγκρισης δαπανών) . Αποτέλεσμα αυτού είναι οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες που συνοδεύονται με την απειλή της διακοπής μεταφορά των μαθητών αν δεν καταβληθεί μέρος των οφειλών. Οι μεταφορείς μπορούν να πληρωθούν για το διάστημα μέχρι 30-12-2010, διάστημα που παρατάθηκαν οι συμβάσεις του προηγούμενου χρόνου νομοθετικά. Επομένως η νέα περιφερειακή αρχή καλείται να επιλύσει ένα πρόβλημα που δεν το δημιούργησε η ίδια και που δεν είναι και δικό της. Ως γνωστόν η αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών, με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, έχει περάσει στους δήμους. Στη πραγματικότητα δεν έπρεπε να ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αφού ο διαγωνισμός θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τη τελευταία Νομαρχιακή αρχή και ο διαγωνισμός , για τη νέα σχολική χρονιά, θα πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου. Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Καθημερινά οι μεταφορείς επισκέπτονται τη περιφέρεια ζητώντας την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και βεβαίως την εξόφληση των οφειλομένων. Καθώς φαίνεται , μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, οποιαδήποτε άλλη λύση δεν μπορεί να περπατήσει, άρα σωστά οι 13 Περιφερειάρχες ζητούν τη λύση από το Υπουργείο Παιδείας.

 

πηγή: http://nοmles.blogspot.com

Μοιράσου το άρθρο!