Πολιτική

17/07/2020 - 12:44

Πολιτιστική ταυτότητα για κάθε Δημοτική Ενότητα και προτάσεις πολιτισμού από την "Πυξίδα"

Ενόψει  του  προγραμματισμού για νέου ΕΣΠΑ 2021-27 αλλά και με το βλέμμα στις δυνατότητες του νέου χρηματικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης» και του Νέου Π.Δ.Ε η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης, « ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» Χιωτέλλη Εριφύλη, επισκέφθηκε  τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Παναγιώτη Τσακύρη και του κατέθεσε τις προτάσεις της παράταξης, για την καλύτερη προετοιμασία της Δημοτικής αρχής ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση  στο έπακρο αυτών των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων  προς όφελος του πολιτισμού.

 

Είναι γνωστό πως το νησί μας, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες είναι αυτοί και αυτές που, είτε σε μόνιμή βάση, είτε περιστασιακά, παράγουν ή συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή πολιτισμού. 

  • Επισημάναμε στον Αντιδήμαρχο πολιτισμού την αναγκαιότητα ενός site (μας είπε πως είναι ήδη στο σχεδιασμό του) στο οποίο θα παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου  το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων κάθε φορέα και κάθε συλλογικότητας, Όλος αυτός ο πλούτος αναδεικνύεται άμεσα στα μάτια όλων.
  • Εκτός, όμως, από την δικτύωση ανθρώπων, φορέων και συλλογικοτήτων, μιλάμε και για την δικτύωση πολιτιστικών χώρων. Προτείναμε, μια πολιτιστική διαδρομή στην πόλη, που ξεκινάει από τη Βαρειά, το Μουσείο του Θεόφιλου και του Τεριάντ, περνάει από το θεατράκι της ΔΕΠΤΑΜ, το Δημοτικό Θέατρο, ανεβαίνει στις Φυλακές, πηγαίνει στο αρχοντικό Γεωργιάδη, την Αγορά, την περιοχή του Κάστρου, τα δύο αρχαιολογικά μουσεία. Στο ενδιάμεσο συναντά την πινακοθήκη, το λουτρό, το Γενί Τζαμί.. Και σε όλα αυτά διαφορετικές δραστηριότητες, όχι μόνο το καλοκαίρι. ΄
  • Προτείναμε στενή συνεργασία με την αρχαιολογική Υπηρεσία και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. 
  • Είπαμε πως είναι πια καιρός να δρομολογηθεί  η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου όπου θα στεγαστούν όλα τα πολιτιστικά σωματεία του νησιού μας και όπου θα λειτουργούν εκθέσεις και θα γίνονται πολιτιστικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προτείναμε το χώρο των φυλακών της Λαγκάδας ως μια πρώτη ιδέα.
  • Τέλος εκθέσαμε στον Αντιδήμαρχο την άποψή μας για το πώς πρέπει να συγκροτηθεί το πολιτιστικό προϊόν ανά Δημοτική Ενότητα. 

Συγκεκριμένα γνώμη μας είναι πως κάθε δημοτική ενότητα πρέπει να αποκτήσει πολιτιστική ταυτότητα. Δεν πάμε παντού για να τα δούμε όλα! 

Στην ΔΕ Αγιάσου π.χ κεντρικός άξονας μπορεί να είναι ο καστανιώνας, η κεραμική τέχνη, το Αναγνωστήριο.

Στην ΔΕ Πλωμαρίου π.χ κεντρικός άξονας μπορεί να είναι το Ούζο και τα βιομηχανικά κτήρια.

Στην ΔΕ Γέρας π.χ κεντρικός άξονας μπορεί να είναι, ο Ελαιώνας και τα βιομηχανικά κτήρια

Στην ΔΕ Θερμής  π.χ κεντρικός άξονας μπορεί να είναι, ο αρχαιολογικός χώρος και τα ιαματικά νερά

Στην ΔΕ Ευεργέτουλα π.χ κεντρικός άξονας μπορεί να είναι, ο υδροβιότοπος η παραγωγή σύκων και τα όμορφα μικρά χωριά.

 

Συνθέτοντας στη συνέχεια τις ιδιαίτερες ταυτότητες όλων των Δ.Ε. έχεις αμέσως μπροστά σου τον πολιτιστικό πλούτο αυτού του τόπου.

Προβάλλοντας τον δε σ’ αυτή τη λογική μέσα από το site του Δήμου έχεις ένα ευανάγνωστο για το κοινό και ιδιαίτερης αξίας και βαρύτητας τουριστικό προϊόν

 Για να υλοποιηθεί όμως ένας τέτοιος σχεδιασμός επισημάναμε στον Αντιδήμαρχο κ. Τσακύρη πως άμεσα πρέπει σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή αλλά και αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για ένταξη και χρηματοδότηση ώστε να μπουν θα θεμέλια υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού.

Ήταν μια εποικοδομητική, κατά τη γνώμη μας συνάντηση και στο χέρι του Αντιδημάρχου είναι να αποδείξει πως από αυτή τη συνάντηση θα προκύψουν και αποτελέσματα.

Εμείς στα πλαίσια της δημιουργικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις αλλά και να πιέζουμε για την υλοποίηση τους.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

Μοιράσου το άρθρο!