Πολιτική

08/04/2014 - 12:25

Πού παν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Ενότητας» του Δημήτρη Βουνάτσου

Ποιοι έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, ποιοι εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι και διστακτικοί και ποιοι κρατούν στάση αναμονής.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, που ολοένα και πλησιάζουν βάζοντας φωτιά στο πολιτικό αυτοδιοικητικό θερμόμετρο.



Σε ότι αφορά το Δήμο Λέσβου, οι υποψήφιοι τρέχουν και δεν φτάνουν, αφού πρέπει να κλείσουν τα ψηφοδέλτιά τους με υποψηφίους από ολόκληρη τη Λέσβο, τις πρώην Δημοτικές Ενότητες και τα χωριά, καταρτίζοντας τα απαραίτητα ψηφοδέλτια των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων.
Την ίδια ώρα, η Δημοτική Αρχή της «Λαϊκής Ενότητας», συνεχίζει την πορεία της για τους τελευταίους 6 μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας της.
Μετά την ανακοίνωση του Δημ. Βουνάτσου πριν από δύο εβδομάδες, ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ξεκίνησε για τα στελέχη της παράταξής του, αγώνας δρόμου, για να βρουν νέα αυτοδιοικητική στέγη.
Κάποιοι καπαρώθηκαν από νωρίς. Κάποιοι άλλοι μετά από αρκετές συζητήσεις, κατέληξαν στην απόφασή τους πριν από μία δύο μέρες. Ορισμένοι, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν αποφασίσει προς τα πού θα κινηθούν.
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Δημοτικής Αρχής έχουν επιλέξει να συμπαραταχτούν είτε με το Σπύρο Γαληνό και την παράταξη «Μόνο για τη Λέσβο», είτε με το Φώτη Ξύδα, που ως γνωστόν, έλαβε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν κανείς δεν έχει κινηθεί προς τις παρατάξεις του Στρ. Γεωργούλα, του Ν. Κουρτζή ή της Ν. Τσιριγώτη.
Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τον αυτοδιοικητικό προσανατολισμό των αντιδημάρχων του Δημήτρη Βουνάτσου.

ΜΕ ΓΑΛΗΝΟ
Οι έξι θεματικοί αντιδήμαρχοι της Λέσβου, τράβηξαν διαφορετικό δρόμο.
Ένας από τους πρώτους που έδωσε τα χέρια με το Σπύρο Γαληνό, είναι ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αθλητισμού και Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης. Δεν έκρυψε ούτε μια στιγμή την προτίμησή του προς την παράταξη του Σπ. Γαληνού και μάλιστα μιλώντας στο «Δ», αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πρόσωπο του επικεφαλής της παράταξης.
Το δρόμο που χάραξε ο Κ. Αστυρακάκης, ακολούθησε λίγο αργότερα η αντιδήμαρχος Προστασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστασία Αντωνέλλη, στενή συνεργάτιδα του νυν δημάρχου. Η Αν. Αντωνέλλη μάλιστα, μία ημέρα πριν ανακοινωθεί και επίσημα το όνομά της από το Σπύρο Γαληνό, φρόντισε με δελτίο τύπου ανακοίνωση, να ξεκαθαρίσει τη θέση της, αιτιολογώντας την επιλογή που έκανε.
Μαζί με την Αναστασία Αντωνέλλη και τον Κ. Αστυρακάκη, συντάσσεται και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οδοποιίας και Αυτεπιστασίας Δημήτρης Μουτζούρης.

ΜΕ Φ. ΞΥΔΑ
Σημαντικές μεταγραφές, όμως, έκανε και η παράταξη Ξύδα, που εξασφάλισε τη συμμετοχή του δραστήριου αντιδημάρχου Ηλία Κουνιαρέλλη. Ο Ηλ. Κουνιαρέλλης πρόσφατα και μετά από συναντήσεις που είχε και με άλλες δημοτικές παρατάξεις, κατέληξε στην παράταξη του πρέσβη.
Το Φώτη Ξύδα εξάλλου, θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Κατράνης, ο οποίος, ωστόσο, θα αποσυρθεί από την ενεργό αυτοδιοικητική δράση. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο «Δ», έχει κουραστεί από την ενασχόλησή του με τα κοινά και κρίνει πως είναι καλύτερα να δώσει πλέον τη θέση του σε νέους ανθρώπους.
«Θα στηρίξω το Φώτη Ξύδα με όλες μου τις δυνάμεις, επειδή θεωρώ ότι είναι ένας αξιόλογος και σημαντικός άνθρωπος, ο οποίος θα βοηθήσει σημαντικά τον τόπο μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια το διπλωματικό σώμα με μεγάλη επιτυχία, υπερασπιζόμενος με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της πατρίδας μας, όντας πρέσβης στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Θεωρώ ότι οι γνωριμίες του και η διεθνής κουλτούρα και εμπειρία που έχει, θα είναι πολύτιμες για τη Λέσβο. Προσωπικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Το ψηφοδέλτιο, όμως, του Φώτη Ξύδα θα στελεχώσει η κόρη μου Ταξία Κατράνη, που ολοκληρώνει τις σπουδές της στη Νομική και είναι 23 ετών. Θεωρώ ότι οι νέοι σήμερα θα πρέπει να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά και να πάρουν στα χέρια τους τη μοίρα και το μέλλον του τόπου μας».

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ
Ο μόνος αναποφάσιστος από τους θεματικούς αντιδημάρχους είναι ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Γιάννης Βατός.
Μιλώντας στο «Δ», ανέφερε ότι αισθάνεται αρκετά μπερδεμένος και ότι προς το παρόν δεν έχει καταλήξει σε ποια παράταξη θα συνταχθεί.
«Θεωρώ ότι οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ίσως οι πιο μπερδεμένες εκλογές των τελευταίων ετών. Ακόμη και οι πολίτες με τους οποίους συνομιλώ τακτικά, έχουν αντιφατικές απόψεις και αντικρουόμενα συναισθήματα. Πραγματικά δεν έχω αποφασίσει τι θα κάνω. Είμαι μπερδεμένος. Υπάρχουν δύο παρατάξεις στις οποίες θα μπορούσα να ενταχθώ, ωστόσο έχω αρκετούς ενδοιασμούς. Θα δούμε στην πορεία».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Βατός φλερτάρει με τις παρατάξεις Ξύδα και Γεωργούλα, με πιθανότερη κατάληξη την παράταξη του πρώην πρέσβη. Ωστόσο, τίποτα ακόμη δεν είναι βέβαιο.
Στους αναποφάσιστους εντάσσεται ο Δημήτρης Ζαφειρίου, ο οποίος όπως ανέφερε στο «Δ», δεν είναι βέβαιος ότι επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, πρόσθεσε, όμως, ότι το επόμενο διάστημα θα ζυγίσει τα θέλω του και τις επιλογές του και θα καταλήξει είτε στην παράταξη Ξύδα, είτε στην παράταξη Γαληνού.
Επιθυμεί να συμμετέχει σε κάποιο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, όμως ακόμη δεν έχει καταλήξει ποιο θα είναι αυτό. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Σωτήρη Μαρινάτο, που όπως μας είπε, συζητά με όλους, όμως ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η πορεία του.
Αναποφάσιστος και μάλλον απογοητευμένος δηλώνει και ο Αριστείδης Ταξείδης πρόεδρος της ΑΔΕΛ και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολιχνίτου. Όπως αναφέρει στο «Δ», δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος και προσθέτει πως είναι κουρασμένος και απογοητευμένος, αφού την προηγούμενη τριετία δεν στηρίχτηκε και δεν βοηθήθηκε όσο έπρεπε στο δύσκολο έργο της διοίκησης της ΑΔΕΛ που είχε αναλάβει.
Στάση αναμονής τηρεί προς το παρόν ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κ. Φραγκόπουλος, που δηλώνει πως δεν έχει καταλήξει σε ποιο ψηφοδέλτιο θα ενταχθεί. Τονίζει, ωστόσο, πως και η υποψηφιότητα του Σπύρου Γαληνού αλλά και η υποψηφιότητα του Φώτη Ξύδα, είναι εξίσου αξιόλογες και ενδιαφέρουσες.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ
Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα είναι και οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι, οι οποίοι επέλεξαν να συνταχθούν είτε με το Σπύρο Γαληνό, είτε με το Φώτη Ξύδα.
Από τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους, με το Σπύρο Γαληνό επέλεξε να συνταχθεί ο αντιδήμαρχος Μήθυμνας Ιγνάτης Χατζηχρήστος, το όνομα του οποίου άλλωστε, ανακοίνωσε επίσημα στα πρώτα ονόματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σπύρος Γαληνός. Ο ίδιος μιλώντας στο «Δ», χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Γαληνού, μια υποψηφιότητα με όραμα και προοπτική για την ανάπτυξη του τόπου.
Οι υπόλοιποι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι, πλην του Δ. Ζαφειρίου, επέλεξαν να συνταχθούν με το Φώτη Ξύδα. Πιο συγκεκριμένα, την παράταξη του πρέσβη θα στελεχώσουν οι Προκόπης Γυμνάγος που είναι αντιδήμαρχος Γέρας Ευεργέτουλα - Αγιάσου Πλωμαρίου, Γιώργος Κυριαζής, αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής και Αντώνης Κουμαράς, αντιδήμαρχος Πέτρας Ερεσού Αντίσσης.

ΟΧΙ
Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ο γιατρός και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα τουρισμού, Χρήστος Κορδώνης. Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αποχωρεί μάλλον απογοητευμένος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού έχει δηλώσει και δημόσια ότι δεν επιθυμεί να πολιτευτεί ξανά.

ΑΝΑΜΟΝΗ
Δεν υπάρχουν πληροφορίες προς το παρόν για τον Παναγιώτη Ζαφειρίου πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου και πρωτοκλασάτο στέλεχος της παράταξης του Δημήτρη Βουνάτσου. Η παρουσία του στο δύσκολο πόστο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά κοινή ομολογία κρίνεται ικανοποιητική, γεγονός που του προσθέτει επιπλέον πόντους για να είναι περιζήτητος υποψήφιος.


Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!