Πολιτική

10/06/2019 - 17:06

Ας πούμε ΟΛΟΙ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βασίλη Τεντόμα

Δύο χρόνια μετά τον εφιαλτικό σεισμό στη Λέσβο και ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ο Βασίλης Τεντόμας αποχωρεί από τη θέση του "ως Συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12.6.2017 στη Λέσβο". Ο λόγος που αποχωρεί είναι απόλυτα κατανοητός και σεβαστός μιας και η επόμενη περίοδο είναι προεκλογική και τα όποια θέματα υπάρχουν θα επιλυθούν από τη νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αξίζει να τονιστεί - αυτό έχει αναγνωριστεί απ όλους - ότι ο Βασίλης Τεντόμας εδώ και δύο χρόνια προσέφερε τα μέγιστα στους σεισμοπαθείς. Μόνος του πάλεψε με την γραφειοκρατία, με παλιές πολιτικές νοοτροπίες. Δέχθηκε τεράστια πίεση ανθρώπων που είχαν μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο, έτρεχε κάθε μέρα να λύσει προβλήματα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Ο Βασίλης Τεντόμας εδώ και δύο χρόνια δούλεψε αθόρυβα και αποτελεσματικά. Και όλα αυτά σε μια θέση που δεν είχε μισθό! Δύο χρόνια μετά τόσο ο Δήμος Λέσβου όσο και η Περιφέρεια πρέπει να κάνουν το ελάχιστο: να πούνε ένα "ευχαριστώ" στο Βασιλή Τεντόμα. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι το "ευχαριστώ" το λένε οι πληγέντες και ας υπήρξαν στιγμές που ο Βασίλης Τεντόμας λειτούργησε ως σάκκος τους μποξ απέναντι στην αναποτελεσματικότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Η επιστολή της παραίτησής  στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτη Κουβέλη:

«Κύριε Υπουργέ,

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εκτελώ καθήκοντα άμισθου ειδικού συμβούλου στο Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (στην αρχή του κ. Κουρουμπλή και κατόπιν του δικού σας) με επιστημονικό αντικείμενο το συντονισμό όλων των δράσεων και των υπηρεσιακών κλιμακίων που θα λαμβάνουν χώρα στη Λέσβο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017.

Όλο αυτό το διάστημα κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για τον συντονισμό των ενεργειών και την προώθηση λύσης προβλημάτων των σεισμοπαθών της Λέσβου, όχι μόνον των κλιμακίων και υπηρεσιών της Λέσβου αλλά και των κεντρικών Υπουργείων, όπως του Υποδομών, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας κλπ.

Παράλληλα προσέφερα τις υπηρεσίες μου στο γραφείο της ΔΑΕΦΚ που στεγάζεται στο συγκρότημα κτιρίων της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, βοηθώντας την προώθηση των φακέλων που οι σεισμοπαθείς υπέβαλαν στην εν λόγω υπηρεσία.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Έτσι από αύριο όλα τα υπουργεία θα διεκπεραιώνουν δρομολογημένες παλαιές υποθέσεις, ενώ όσες δεν έχουν δρομολογηθεί ή από δω και στο εξής θα προκύπτουν, θα παραπέμπονται προς αντιμετώπιση στις ηγεσίες των υπουργείων που θα προκύψουν από τις εκλογές της 7.7.2019.

Κατόπιν τούτου και επειδή ο δικός μου ρόλος γίνεται πλέον καθαρά διεκπεραιωτικός και εν πολλοίς διακοσμητικός, σας υποβάλλω την παραίτησή μου, ευχαριστώντας σας για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλο αυτό το διάστημα που εκτελούσα τα χρέη του συντονιστή.

Δύο χρόνια τώρα έδωσα και τη ψυχή μου για να απαλύνω τον πόνο των πληγέντων συμπατριωτών μου. Κατάφερα πολλά, απέτυχα σε μερικά άλλα.

Κουράστηκα σωματικά και ψυχικά, αλλά ήταν μια γλυκιά κούραση γιατί έβλεπα την αναγνώριση των προσπαθειών μου στο βλέμμα και στα λόγια της μεγάλης πλειοψηφίας των πληγέντων.

Αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή μου κλείνει εδώ.

Και είμαι έτοιμος να προσφέρω ξανά τις υπηρεσίες μου από το ίδιο μετερίζι όταν με το καλό ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας και εφόσον ο νέος υπουργός Ναυτιλίας μου το ζητήσει.

 

Μυτιλήνη 10.6.2019

Με τιμή

Βασίλης Τεντόμας»

----------------

 Και ο απολογισμός - επιστολή προς τους πληγέντες :

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Φεύγοντας από το γραφείο Μυτιλήνης της ΔΑΕΦΚ, εκτός από την καθημερινή επαφή μαζί σας θα χάσω και τη φιλική σχέση που ανέπτυξα με τους υπαλλήλους της ΔΑΕΦΚ, αυτούς τους ήρωες του ελληνικού δημοσίου, που η τεράστια προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο ελάχιστα έχει εκτιμηθεί από την Πολιτεία.

Με αρκετούς και αρκετές από αυτούς και αυτές η φιλία που χτίστηκε θα διατηρηθεί.

Όμως όλα έχουν κάποιο τέλος, που το διαδέχεται μια καινούργια αρχή, που πιστεύω ότι, λαού θέλοντος, δεν θα αργήσει.

Κλείνοντας την τελευταία επαφή μαζί σας, αυτήν που είχατε συνηθίσει σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή ή και συχνότερα, θα σας παραθέσω τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στη διεκπεραίωση υποθέσεων των πληγέντων, από την ημερομηνία του σεισμού μέχρι σήμερα:

Εκδόθηκαν 334 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (ΠΑΕΕΚ).

Εκδόθηκαν 288 Αποφάσεις για Α΄ δόση κατεδάφισης.

Πληρώθηκαν 233 Α΄ δόσεις κατεδάφισης.

Εκδόθηκαν 165 Αποφάσεις για Β΄ δόση κατεδάφισης.

Πληρώθηκαν 125 Β΄ δόσεις κατεδάφισης.

Κατατέθηκαν 549 φάκελοι Επισκευής «κίτρινων» κτιρίων.

Έγιναν 415 αυτοψίες παραλαβής ζημιών των παραπάνω «κίτρινων» κτιρίων.

Εκδόθηκαν 136 άδειες Επισκευής «κίτρινων» κτιρίων.

Πληρώθηκαν 110 Α΄ δόσεις Επισκευής «κίτρινων» κτιρίων.

Πληρώθηκαν 6 Β΄ δόσεις Επισκευής «κίτρινων» κτιρίων.

Πληρώθηκαν 2 Γ΄ δόσεις Επισκευής «κίτρινων» κτιρίων.

Κατατέθηκαν 6 αιτήσεις για χορήγηση Α΄ δόσης ανακατασκευής «κόκκινων» κτιρίων.

Εγκρίθηκαν και πληρώθηκαν 4 Α΄ δόσεις ανακατασκευής «κόκκινων» κτιρίων.

Εγκρίθηκαν και πληρώθηκαν 2 Β΄ δόσεις ανακατασκευής «κόκκινων» κτιρίων.

Εγκρίθηκε και πληρώθηκε 1 Γ΄ δόση ανακατασκευής «κόκκινων» κτιρίων.

Εγκρίθηκαν και πληρώνονται 240 αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.

Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί στους σεισμοπαθείς της Λέσβου 2.640.868,76 € τα οποία κατανέμονται ανά περίπτωση ως εξής:

·        Για επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης:                             1.298.611,57 €

·        Για επιδότηση κατεδάφισης (Α΄-Β΄ δόση):                               602.697,08 €

·        Για επισκευές «κίτρινων» κτιρίων (Α΄- Β΄- Γ΄ δόση):              564.377,60 €

·        Για ανακατασκευές «κόκκινων» κτιρίων (Α΄- Β΄- Γ΄ δόση):   175.182,51 €

 

Γειά σας.

 

Βασίλης Τεντόμας

Ο (μέχρι σήμερα) Συντονιστής των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12.6.2017 στη Λέσβο.

 

Μοιράσου το άρθρο!