Πολιτική

28/12/2011 - 14:52

Πραγματικός ή εικονικά ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός 2012 για το Δήμο Λέσβου;

yle="text-align:justify;">Με τη θετική ψήφο των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης και της παράταξης του Παντ. Πατερέλλη εγκρίθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο προϋπολογισμός του δήμου Λέσβου για το 2012. Προηγήθηκε συζήτηση με αρκετές αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μεταξύ της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και παρά την παραδοχή όλων ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία στιγμή για τη λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου, εντούτοις δεν έλειψαν τα σχόλια περί πλασματικής εικόνας, λογιστικής τακτοποίησης ή μη πραγματικού προϋπολογισμού. 
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο δήμαρχος, ο οποίος περιέγραψε για άλλη μια φορά με μελανά χρώματα την εικόνα του δήμου, αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να μπουν σε τάξη τα οικονομικά του δήμου, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι μεν δύσκολη, ο ίδιος, όμως, ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει φως ελπίδας στην άκρη του τούνελ.
«Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες για τη διοικητική ανασυγκρότηση του δήμου, η οποία αποτελεί προϋπόθεση, για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Το τρίπτυχο διοικητική ανασυγκρότηση, οικονομική ανασυγκρότηση και αέναος πόλεμος κατά των σκουπιδιών, συνεχίζουν να είναι οι στόχοι μας και για τη νέα χρονιά. Με τη βοήθεια όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις αντιπαραθέσεις μας κατά καιρούς και συγκρατημένη αισιοδοξία, ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.
Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ισοσκελισμένος, αφού πλέον αυτό είναι υποχρεωτικό από το νόμο και ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία σε 97 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Όπως αναφέρθηκε, είναι διαφοροποιημένος σε σχέση με πέρυσι, αφού υπάρχει μείωση στις τακτικές κρατικές χρηματοδοτήσεις κατά 15%». 

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
«Ο προϋπολογισμός δεν αρκεί να είναι ισοσκελισμένος, πρέπει να είναι και πραγματικός», τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Χατζηκομνηνός. Ο Αρ. Χατζηκομνηνός άσκησε σκληρή κριτική στην τακτική που ακολουθεί ο δήμος στα οικονομικά, κάνοντας λόγο για σπατάλες, ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα προσφύγει στην Περιφέρεια ζητώντας την ακύρωση της έγκρισης του προϋπολογισμού, επειδή ο ίδιος τη θεωρεί παράνομη. 
«Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός αυτός έτσι όπως μας τον παρουσιάζετε σήμερα θα καταπέσει, όταν περάσει από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Περιφέρειας. Ένας από τους λόγους που θα συμβεί αυτό είναι ότι μέσα υπολογίσατε δημοτικά τέλη, με οριζόντια αύξηση 5% πάνω σε απόφαση που έχει ακυρωθεί. Θεωρώ καθήκον μου να σας χτυπήσω το καμπανάκι και να σας προειδοποιήσω ότι θα βρεθείτε σε πολύ δύσκολη θέση το επόμενο διάστημα, οδηγώντας το δήμο σε αδιέξοδο. Από την άλλη, ως Δημοτική Αρχή δεν έχετε αναπτυξιακό όραμα, ενώ δεν προχωράτε σε καμία περιστολή εξόδων αντίθετα αυτά ακολουθούν αυξητική πορεία. Μιλάμε για πολυτελέστατα γραφεία και γενικό γραμματέα του δήμου, που θα κοστίσει 3.000 ευρώ σε καιρούς χαλεπούς για τους πολίτες και τη χώρα. Ο νόμος ορίζει ότι μέσα στο κείμενο του προϋπολογισμού θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός για την κάθε τοπική και δημοτική ενότητα χωριστά, κάτι που δεν έγινε, με τη δικαιολογία ότι δεν προλάβατε. Για όλους αυτούς τους λόγους, η παράταξή μας θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι θα προχωρήσουμε σε προσφυγή γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε να περάσει ένας προϋπολογισμός για τον τύπο. Θα περάσει μόνο εφόσον είναι νόμιμος και έγκυρος. Φοβάμαι, όμως, ότι αυτό δε θα γίνει».
Άμεση ήταν η αντίδραση Βουνάτσου στα όσα είπε ο Άρης Χατζηκομνηνός. Ο δήμαρχος ζήτησε να απαντήσει στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αν και ο τελευταίος είχε αποχωρήσει μετά το τέλος της τοποθέτησής του.
Σχετικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια και τους προέδρους, ο δήμαρχος επισήμανε την αδυναμία να εκχωρήσει αρμοδιότητες στους προέδρους, καθώς αρμόδιο όργανο γι αυτό είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. «Το συμβούλιο ποτέ δεν έδωσε αρμοδιότητες γιατί ποτέ δεν ήρθε παρόμοιο θέμα προς συζήτηση. Επομένως, τα όσα ακούγονται για ξεχωριστό προϋπολογισμό των τοπικών ενοτήτων δεν ισχύει εφόσον δεν έχουν εκχωρηθεί εκτελεστικές αρμοδιότητες. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να εκπέσει η απόφασή μας ακόμη και αν γίνει προσφυγή».

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΣΧΕΙ
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος - Δημιουργική Πορεία» Παντελής Πατερέλλης χαρακτήρισε την ψήφιση του προϋπολογισμού ως κορυφαία στιγμή για τη λειτουργία του δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε, όμως, ότι δυστυχώς οι παρούσες συνθήκες μετατρέπουν αυτή την κορυφαία στιγμή σε μια τυπική ανάγκη, για να μπορέσει ο δήμος να λειτουργήσει τη νέα χρονιά. 
«Το καλοκαίρι ως παράταξη ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό για να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος και να πληρωθούν οι προμηθευτές, οι συμβασιούχοι και οι εργολάβοι. Σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός πάσχει σε αρκετά σημεία και πραγματικά προβληματίστηκα για τη στάση που θα κρατήσει η παράταξή μου. Από τη μία πιστεύω ότι αυτές τις δύσκολες εποχές πρέπει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός και να δοθεί χρήμα στην αγορά, από την άλλη όμως, ψηφίζοντάς τον εγκρίνονται ταυτόχρονα κάποιες δαπάνες που είναι προκλητικές. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού, τον Ιανουάριο θα δοθούν κάποια χρήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι πολύ σημαντικό ο δήμος μας να έχει ψηφίσει προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά πληρώνοντας τα τιμολόγια που εκκρεμούν. Για το λόγο αυτό, ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Εκφράζουμε, όμως, τις επιφυλάξεις μας για κάποιες δαπάνες που αφορούν προσλήψεις και την επισφάλεια που αναφέρεται σε ότι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές». 

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ
«Υπάρχουν ευθύνες, σε όλα τα κόμματα και όσους τα στήριξαν, αφού οι πολιτικές που εφάρμοσαν έφεραν σε αδιέξοδο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, τόνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Παλαιολόγος. 
«Ο προϋπολογισμός που καταθέσατε είναι περίπου 97 εκατομμύρια ευρώ και το ερώτημα που τίθεται είναι πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Αναφέρονται κάποιες πηγές χρηματοδότησης, όμως σε καμία περίπτωση τα έσοδα αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Το ερώτημα που γεννάται είναι που θα βρεθούν τα χρήματα και οι πόροι, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του δήμου. Δυστυχώς, οι κοκορομαχίες που γίνονται στη διάρκεια της συζήτησης αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό αντικείμενο. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν χρέη, φυσικά δεν έγιναν από την παρούσα Δημοτική Αρχή, αυτό, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμο άλλοθι. Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε για την αποπληρωμή αυτών των χρεών. Θεωρώ ότι πρέπει να διεκδικήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίρνει ένα μέρος των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες. Από την άλλη, πρέπει επιτέλους να διεκδικήσουμε τα παρακρατηθέντα». 

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΣ 
Πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης, ο οποίος όπως είπε, έχει ισοσκελισθεί μόνο για να φαίνεται τακτοποιημένος, όπως ορίζει ο νομοθέτης.
«Κάποιοι μίλησαν για προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η κοινωνία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, και ο προϋπολογισμός οφείλει να προσαρμοσθεί στην παρούσα κατάσταση. Θεωρώ ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την κάλυψη κοινωνικών δράσεων σε ευπαθείς ομάδες και όχι μόνο. Η παράταξή μου δεν ψηφίζει αυτό τον προϋπολογισμό, τον οποίο δεν θεωρούμε ρεαλιστικό και επιπλέον δεν έχει το όραμα σχεδιασμού για το δήμο. Είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλουμε με οποιοδήποτε τρόπο θέλετε αρκεί να αλλάξει πορεία ο δήμος προς την κατεύθυνση της στήριξης της κοινωνίας και όχι στην τυπική διεκπεραίωση θεμάτων».
Πλασματικό και εικονικά ισοσκελισμένο χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Απόστολος Πατέστος. Μάλιστα κάνοντας τη σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011, είπε ότι ο τελευταίος ήταν αρκετά ρεαλιστικός, αφού εκτελέσθηκε τουλάχιστον κατά 50%. 

 

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!