Πολιτική

17/05/2012 - 12:16

Πρόκληση και όργιο σπατάλης από τον τέως Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Λέκκα

pan style="color:#0000ff;">Λεφτά υπήρχαν για… 155 ασημένιες εικόνες, 92 κορνίζες και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αξίας 31.000 ευρώ. Όλα αγοράστηκαν στο τελευταίο τρίμηνο της θητείας του περιφερειάρχη Γιάννη Λέκκα

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ !!!!!!!!!!!

Γράφει: Μαρίνα Πολλάτου / εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Με αγωγή κατά της Περιφέρειας προσδοκά κοσμηματοπώλης της Μυτιλήνης να πάρει τα χρωστούμενα απ’ την περίοδο της θητείας του γενικού γραμματέα Γιάννη Λέκκα, ο οποίος μόνο το καλοκαίρι τού 2009, τους τρεις τελευταίους μήνες δηλαδή πριν τις εκλογές, αγόρασε 155 ασημένιες εικόνες, 92 ασημένιες κορνίζες, τρεις τηλεοράσεις, τέσσερα φαξ, DVD και αρκετά CDs, που όχι μόνο παραμένουν απλήρωτα, αλλά και δε φαίνεται να έχουν παραληφθεί ποτέ απ’ την Περιφέρεια. Ο περιφερειάρχης, που περιμένει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο παρέπεμψε η προκάτοχός του το θέμα, δηλώνει πως δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη και θα κάνει ό,τι προβλέπεται για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Περιφέρειας.

Δικαστικώς προσπαθεί ο κοσμηματοπώλης Βαγγέλης Βογιατζής να πάρει απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα οφειλόμενα απ’ το καλοκαίρι τού 2009, αφού όπως του ξεκαθάρισαν οι υπηρεσίες της, αλλά και ο Νάσος Γιακαλής, δεν έχει προβλεφθεί πίστωση για την εξόφλησή του. Όμως ο κ. Βογιατζής δεν είναι ο μόνος επιχειρηματίας που έχει να λαμβάνει απ’ την ίδια περίοδο. Τα στοιχεία είναι άκρως εκπληκτικά και προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά για το πού και σε ποιους έκανε τόσο πολλά δώρα ο κ. Λέκκας, και μάλιστα στο περιορισμένο χρονικό διάστημα του ενός τριμήνου πριν λήξει η θητεία του.

Γέμιζε εκκλησίες;
Όταν ήταν περιφερειάρχης η Σοφία Θεολογίτου, είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία για το πόσο πιο οικονομικά λειτούργησε το γραφείο γενικού γραμματέα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επί των ημερών της, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Φαίνεται, όμως, όπως αποκαλύπτεται τώρα - επιβεβαιώνοντας και σχετικές φήμες που υπήρχαν εκείνο το διάστημα -, πως επί των ημερών του κ. Λέκκα έγιναν και σοβαρές σπατάλες, όπως προκύπτει, για την αγορά δώρων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε έκθεση Ορκωτών Λογιστών, που έγινε κατόπιν παραγγελίας της περιφερειάρχη και στη συνέχεια η κ. Θεολογίτου παρέπεμψε στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, δίχως ακόμη να έχει εξαχθεί το σχετικό πόρισμα, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου, Δημήτρης Πρωτούλης, δε δέχθηκε να εξοφληθούν μια σειρά από τιμολόγια. Ειδικότερα, επειδή δεν υπήρχε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για σχετική προέγκριση των δαπανών, αλλά και γιατί δεν είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Περιφερειακού Ταμείου, εκκρεμούν 31 τιμολόγια-παραστατικά για την αγορά:

- 155 ασημένιων εικόνων,

- 92 ασημένιων κορνιζών,

- τριών τηλεοράσεων Sony,

- τεσσάρων φαξ Panasonic,

- ενός μαγνητόφωνου,

- ενός DVD,

- 130 CDs,

- 30 ανταλλακτικών μελανιών και

- αναψυκτικών και χυμών.

Τα τιμολόγια αυτά αφορούν σε αγορές ύψους 17.595 ευρώ απ’ το κοσμηματοπωλείο Βογιατζή, 9.874 ευρώ απ’ το κοσμηματοπωλείο Μαρούσκου, 3.689 από κατάστημα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών της Μυτιλήνης, καθώς και μικροποσού για τους χυμούς και τα αναψυκτικά, ξεπερνώντας όλα αυτά συνολικά τις 31.000 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ημερομηνίες που αγοράστηκαν οι εικόνες και οι κορνίζες, τις οποίες στο σύνολό τους - εκτός μίας που φαίνεται να αγοράστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, ούτε δυο βδομάδες πριν τις εκλογές -, όπως προκύπτει απ’ τα τιμολόγια τις πήρε ο τότε περιφερειάρχης τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2009. Ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες αγορές, που όμως να εξοφλήθηκαν κανονικά και να αφορούν στο προηγούμενο διάστημα της τριετούς περίπου θητείας του κ. Λέκκα.

Αγωγή από κοσμηματοπώλη για να πάρει τα χρήματά του, ενώ ο Νάσος Γιακαλής τονίζει:
«Προστατεύω τα συμφέροντα της Περιφέρειας»

«Περιμέναμε να πληρωθούμε πριν τις εκλογές τού 2009, αλλά αναβλήθηκε η εξόφληση, όπως μας είπαν, για την επόμενη περίοδο. Μετά μάς ενημέρωσαν ότι γίνεται έλεγχος για τις συγκεκριμένες δαπάνες. Όμως έως και αυτοί οι έλεγχοι για τη Siemens έχουν τελειώσει, ενώ αυτοί που αφορούν στη δική μας υπόθεση, ακόμη όχι», ανέφερε ο κοσμηματοπώλης Βαγγέλης Βογιατζής, εξηγώντας γιατί διά του δικηγόρου του Γιάννη Πετρέλλη κινείται δικαστικά προκειμένου να εξοφληθεί για τις περίπου 18.000 ευρώ που έχει να λαμβάνει απ’ την Περιφέρεια.

Όπως συνέχισε ο κ. Βογιατζής μιλώντας στο «Ε», απευθύνθηκε και στον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, ο οποίος τον ενημέρωσε πως δεν μπορεί να πληρώσει αυτές τις δαπάνες, διότι η διοίκηση του Περιφερειακού Ταμείου έκρινε ήδη απ’ το φθινόπωρο του 2009 ότι δεν μπορεί να τις εγκρίνει.

«Πλήρωσα το Φ.Π.Α.»
Ο κ. Βογιατζής προσέθεσε ότι θα έπρεπε το κράτος να έχει συνέχεια, όχι μόνο όταν είναι να εισπράξει, αλλά και όταν χρωστά στους πολίτες, ενώ ανέφερε πως απ’ ό,τι θυμάται, είχαν αγοραστεί εικόνες και δώρα.

Ο Θεόδωρος Μαρούσκος, που ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα ακολουθήσει άμεσα τη δικαστική οδό ή θα περιμένει πρώτα το πόρισμα, επεσήμανε πως ήδη απ’ το 2009 «έχω πληρώσει κοντά 2.500 ευρώ για Φ.Π.Α., ενώ ακόμη ψάχνουν να βρουν τι έγινε ό,τι αγοράστηκε απ’ την Περιφέρεια. Το κράτος, όμως, έχει συνέχεια και θα πρέπει να πληρωθούμε.».

Ο ίδιος θυμάται πως η πρώτη αγορά αφορούσε μια εικόνα που θα δωριζόταν στον Μπαρόζο που επισκεπτόταν τότε τη Σάμο, η δεύτερη ήταν για την Μπακογιάννη και η τρίτη για το Σιούφα, και γενικά προορίζονταν για δώρα προς επισκέπτες. «Όταν ρώτησα πότε θα πληρωθώ, μου απάντησαν “μετά τις εκλογές”. Ήρθαν οι εκλογές κι από εκεί και πέρα επικράτησε το χάος», υπογράμμισε ο κ. Μαρούσκος, για να αναρωτηθεί: «Τι μπορώ να κάνω για να πάρω τα λεφτά μου; Να απευθυνθώ στον Μπαρόζο, στην Μπακογιάννη και στο Σιούφα, ζητώντας τις εικόνες πίσω; Θα ξευτιλιστούμε και δεν το θέλω.»

Δεν παραλήφθηκαν;
Προκειμένου να μπορέσει να συντάξει ισολογισμό το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, δε λήφθηκαν υπόψη τα τιμολόγια αυτά, σα να μην υπάρχουν και να μη βαρύνουν τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας. Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Γιακαλής, έως ότου ξεκαθαριστεί με το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης τι συμβαίνει, δεν μπορούν να προϋπολογιστούν τα ποσά και να πληρωθούν οι συγκεκριμένες αγορές, ενώ δε φαίνεται να έχουν παραληφθεί οι εικόνες, οι κορνίζες και τα υπόλοιπα είδη απ’ την Περιφέρεια, αλλά ούτε και το πώς διατέθηκαν.

«Αυτό που μπορώ να πω για την υπόθεση αυτή που κληρονομήσαμε, είναι πως θα κάνω ό,τι προβλέπεται ώστε να προστατεύσω τα συμφέροντα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου», κατέληξε ο κ. Γιακαλής.

Πέρα από τυχόν ευθύνες που πιθανόν να αποδώσει το πόρισμα, πέρα και απ’ το αποτέλεσμα της δικαστικής διεκδίκησης που ξεκινά ώστε οι επαγγελματίες να πάρουν τα χρωστούμενα, έχει τεράστιο ενδιαφέρον να μάθουμε πού και σε ποιους δόθηκαν 247 συνολικά ασημένια δώρα μέσα σε τρεις μήνες, όπως προκύπτει απ’ την έκθεση που έχει συνταχθεί και περιέχει πληροφορίες που αν μη τι άλλο προκαλούν το δημόσιο αίσθημα για τη «γαλαντομία» κάποιων με ξένα λεφτά.

Μοιράσου το άρθρο!