Πολιτική

11/11/2015 - 07:27

Προκλητική ενέργεια από το Περιφερειακό Συμβούλιο - Στηρίζουν Σάμο, αγνοούν τη Λέσβο

Α

ν και η Μυτιλήνη είναι υποψηφία Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το έτος 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να πάρει θέση και να στηρίξει την υποψηφιότητα της Σάμου.
Υπενθυμίζουμε ότι η Μυτιλήνη, η Λέσβος ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.... αυτό είναι μάλλον αναγκαία υπενθύμιση καθώς κάποιοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο μάλλον το έχουν ξεχάσει.


Όπως αναφέρει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ:  το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Σάμου , η οποία είναι η μόνη μέχρι στιγμής που ζήτησε την ηθική υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου .Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος  με εμπεριστατωμένη παρουσίαση του θεσμού και του συμβολισμού της υποψηφιότητας ζήτησε τη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ως πράξη ενότητας αλλά και αναγνώρισης των προσπαθειών του νησιού  για την αναβάθμισή του. «Η υποψηφιότητά μας είναι μια αξιακή δήλωση, παράλληλα είναι ένας μακρόπνοος σχεδιασμός συνολικής προόδου που περιλαμβάνει δράσεις, συνέργειες και υποδομές που θα αποτελέσουν μόνιμη προστιθέμενη αξία», τόνισε μεταξύ άλλων . Στη συζήτηση και στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος  και η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κα. Φωτεινή Θαλασσινού , οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.Βασίλης Πανουράκης, κ.Γιώργος Κυριαζής, κ.Πολυκράτης Κωνσταντινίδης, κ.Αλέξανδρος Σταθακιός, πήραν το λόγο και υποστήριξαν το αίτημα της Σάμου, που με το «Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού» θα προσπαθήσει να διαδώσει το οικουμενικό μήνυμά της σε όλα τα κέντρα αποφάσεων. “Θέλουμε, οραματιζόμαστε να καταστήσουμε τη Σάμο μας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021. «Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι μια πόλη, ένας τόπος, ένα νησί που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για περίοδο ενός χρόνου, στη διάρκεια του οποίου της δίνεται η ευκαιρία να αναδείξει τον πλούτο και την πολιτιστική της/του ταυτότητα συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην  ποικιλομορφία των χαρακτηριστικών των λαών της Ευρώπης και στην ανάδειξη του πολιτιστικού της/του πλούτου» δήλωσε ο δήμαρχος Σάμου παίρνοντας μέρος στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου  μέσω τηλεδιάσκεψης .


Μερικές  επισημάνσεις:
1.    Σωστά πράττει η Σάμος και ζητάει την υποστήριξη από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σωστά κάνει η Σάμος και θέτει υποψηφιότητα. Η Σάμος είναι ένα υπέροχο νησί και πραγματικά της αξίζει το καλύτερο
2.    Το πρόβλημα είναι πως το Περιφερειακό Συμβούλιο – γνωρίζοντας ότι και η Μυτιλήνη  είναι υποψήφια πόλη – επιλέγει να στηρίξει Σάμο με τη δικαιολογία ότι αυτό ζητήθηκε από τη Σάμο. Δηλαδή αν ζητηθεί από τη Μυτιλήνη τότε θα στηριχθεί και η Μυτιλήνη. Τι νόημα θα έχει μια τέτοια στήριξη ..... «δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε». (Κι αν θέλουν  να είναι στηρίξουν και τις δύο υποψηφιότητες ας το κάνουνε με κοινό ψήφισμα - αν και αυτό όπως είπαμε δεν έχει νόημα)
3.    Για άλλη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια ο "περίεργος"  ρόλος του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κατρακάζα... ο κος Κατρακάζας όλο αυτό το διάστημα έχει δείξει ότι λειτουργεί προκλητικά υπέρ της Σάμου , δεν διαμένει μόνιμα στη Λέσβο όπως έχει υποχρέωση και... έχει και τουριστικό πρακτορείο.
4.    Πολλά λέγονται και γράφονται για την κόντρα Περιφέρειας και Δήμου Λέσβου.... δεν ξέρουμε ποια θα είναι η απάντηση του Δήμου Λέσβου αλλά μάλλον κάτι δεν πάει στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και όχι μόνο.

 

 

 

up date απάντηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για το θέμα της  Υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και για την αποκατάσταση της αλήθειας, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διευκρινίζεται ότι μετά από σχετική πρόταση της Περιφερειάρχη κας Χριστιάνας Καλογήρου το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την αριθμ. 77 απόφασή του, κατά τη συνεδρίασή της 9ης Νοεμβρίου 2015, αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Σάμου για την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς και κάθε άλλη πόλη του Βορείου Αιγαίου του ζητηθεί.

Ως εκ τούτου, κάθε διαφορετική ερμηνεία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και σε κάθε περίπτωση δεν ενισχύει την προσπάθεια για διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από το Βόρειο Αιγαίο, πόλεις του οποίου έχουν το ιστορικό μέγεθος και το πολιτιστικό φορτίο για να επιλεγούν.

 

--------

Επομένως με βάση τη λογική της Περιφέρειας η Μυτιλήνη είναι η "κάθε άλλη πόλη".... φιλότιμη η προσπάθεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ....


 

Μοιράσου το άρθρο!