Πολιτική

14/10/2015 - 06:57

Προτάσεις από τη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Λέσβου

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης ύστερα από  την ενημέρωση που είχε από τα μέλη της παράταξης, εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων στη μέριμνα, μετά τη λήξη  του περιφερειακού συμβουλίου της φοιτητικής μέριμνας τη Δευτέρα στις 12/10/2015 και ώρα 12:00 μ.μ  εντόπισε  τα προβλήματα που προκύπτουν και έχει να κάνει τις εξής προτάσεις:



•Αρχικά , στο κομμάτι της στέγασης η φετινή χρονιά ξεκίνησε με 36 κλίνες διαθέσιμες λιγότερες από πέρυσι (Από 163 σε 127) ,λόγω της μη συμμετοχής ιδιωτών ξενοδόχων στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το πανεπιστήμιο μας. Ο νέος διαγωνισμός έχει ξεκινήσει , ωστόσο η ολοκλήρωση του θα γίνει  στις αρχές Δεκεμβρίου. Συνέπεια αυτού είναι πολλοί συμφοιτητές μας να τεθούν εκτός εστιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

•Εν συνεχεία στο μείζων θέμα των μεταφορών όπως αναφέραμε και σε χτεσινό δελτίο μας υπάρχουν χρηματικές οφειλές στα ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Α.Ε. όσον αφορά την περσινή σύμβαση. Η νέα σύμβαση θα υπάρξει  από 1/12/2015 πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τίθεται εν αμφίβολο η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών από και προς το Λόφο Ξενία.

•Τέλος όσον αφορά τη σίτιση υπάρχει μείωση των δικαιούχων στα τμήματα της Λέσβου, και παράλληλη μεταφορά αυτών των θέσεων σίτισης στα τμήματα της Σάμου λόγω της μή επαρκούσας επικύρωσης του κωδικού στον υπολογιστή της Λέσχης της Μυτιλήνης.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Λέσβου προς διευθέτηση  αυτών των ζητημάτων και προς διευκόλυνσης των φοιτητών προτείνουμε τα εξής:

•Μέχρι το πέρας του διαγωνισμού για την εξεύρεση ξενοδόχου που θα στεγάσει τους υπόλοιπους δικαιούχους φοιτητές, ζητάμε την έκτακτη επιχορήγηση των συλλόγων με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των υπολοίπων 36 δικαιούχων φοιτητών που βρίσκονται στη λίστα της φοιτητικής μέριμνας στις θέσεις μεταξύ 128-163. Το ποσό αυτό να είναι 210 ευρώ μηνιαίως με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών για όσο παραμείνουν εκτός εστίας. Η πρόταση αυτή τέθηκε και υλοποιήθηκε με επιτυχία και πριν από δυο χρόνια.
Μία δεύτερη προσέγγιση θα είναι για ένα χρόνο τα χρήματα που θα χρησιμοποιούνταν μέχρι τις 30 Ιουνίου(τέλος εξεταστικής) για το ξενοδοχειακό οίκημα με τους 36 δικαιούχους να δοθούν στους φοιτητές με τη μορφή των 210 ευρώ , είτε να μειωθεί στα 150 ευρώ ανά δικαιούχο και να δοθεί σε περισσότερους φοιτητές το επίδομα.

Παράλληλα, είναι απαράδεκτο να μην πραγματοποιήθηκε η απαραίτητη πίεση από τις Πανεπιστημιακές Αρχές για το ξενοδοχείο, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που έχει το νησί, ενώ τα παλαιότερα χρόνια είχαμε πλειάδα ξενοδοχείων για να μείνουν οι φοιτητές.

•Καλούμε τους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες αρχές του Πανεπιστημίου να προβούν στην άμεση τακτοποίηση των οφειλών στο ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Α.Ε, αφού συνεργαστούν με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προς αυτή τη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η τήρηση της υπογεγραμμένης σύμβασης και η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ομαλώς.

•Ζητάμε να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου η πρόταση μας για καρτελογραφηση, τόσο από τους δικαιούχους φοιτητές όσο και από τη διεύθυνση της Λέσχης, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό και την κατανομή των θέσεων των δικαιούχων φοιτητών της σίτισης. Αυτό φυσικά χωρίς να επηρεαστούν οι θέσεις σίτισης στα τμήματα της Σάμου καθώς και στα υπόλοιπα τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δεν είναι δυνατόν φοιτητές που έχουν προβλήματα οικονομικά να μην μπορούν να σιτιστούν.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Λέσβου όπως κάθε χρόνο διασφαλίζει το συμφέρον των φοιτητών με πράξεις και όχι με ξύλινα λόγια την καίρια στιγμή που παρακωλύονται οι διαδικασίες και όχι ευκαιριακά με λαϊκισμό στις γενικές συνελεύσεις.
 Πρέπει επιτέλους και οι υπόλοιπες παρατάξεις να προσανατολίσουν το πρόσημο τους στο Πανεπιστημίου Αιγαίου και να συμβάλουν στην προσπάθεια μας για καθημερινή ομαλότητα στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα των φοιτητών.
Οι εποχές του αορίστου, ουτοπικού λόγου αποτελούν παρελθόν.
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης καλούμε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στην εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα ενώ αύριο πρωί επιτροπή από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα επισκεφτούν τις Πρυτανικές Αρχές , με σκοπό να παραδώσουν το Δελτίο Τύπου και να υπάρξουν λύσεις άμεσα τις επόμενες ημέρες.

Μοιράσου το άρθρο!