Πολιτική

23/01/2020 - 18:35

Πρόταση ΟΛΣΑ για ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα! 13 Φεβρουαρίου νέα συνάντηση Υπουργών - Περιφερειάρχη - Δημάρχων

Κατανόηση ναι, συνεννόηση ΟΧΙ!
"Με άδεια χέρια" επιστρέφουν στα νησιά οι αυτοδιοικητικοί

Πρόσκληση και πρόκληση από την ΟΛΣΑ για ΑΝΟΙΧΤΗ συγκέντρωση στην Αθήνα με όλα τα νησιά ενωμένα

Χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα αλλά μάλλον αρνητικό, επιστρέφουν στα νησιά μας Λέσβο, Χίο και Σάμο ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής παρατάξεων, οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καθώς η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού στελέχους, ότι υπάρχει συμφωνία για κλειστές δομές!

Βέβαια, έξω και στη συνάντηση με τους συντοπίτες των συλλόγων του Βορείου Αιγαίου, που είχαν μαζευτεί χωρίς οργανωμένο και μαζικό κάλεσμα, ο Περιφερειάρχης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία και θα εξεταστούν τα θέματα και αναλυτικά από την Κυβέρνηση με στόχευση την 13η Φεβρουαρίου που θα επαναληφθεί και πάλι η συνάντηση στην Αθήνα, ενώ θα μεσολαβήσει περιφερειακό συμβούλιο στη Μυτιλήνη στις 31 Ιανουαρίου, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα.

Την κατανόησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας όταν και του παραδόθηκε το χθεσινό ψήφισμα της μεγάλης συγκέντρωσης στην Προκυμαία Μυτιλήνης.

Το ψήφισμα

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων, ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

Σύλλογοι της Λέσβου με τους προέδρους τους και ιδιαίτερα ο σύλλογος Αντισσαίων, όπου υπήρξε από τις 13 Δεκεμβρίου η φήμη για κλειστή δομή στην περιοχή του, στη θέση Σκαμνιούδα, έδωσαν το παρών, μετά την πρόσκληση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, αλλά και μεμονωμένοι Λέσβιοι και οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ), Αργύρης Κοκκινάκης και της Αδελφότητας Σαμίων Κώστας Αγγελής οι οποίοι είναι σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΟΛΣΑ, Νεκτάριο Βακάλη, όπως συμβαίνει και με την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης, αλλά και τους ομογενειακούς συλλόγους του εξωτερικού.

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους δημάρχους των νησιών και τους συλλόγους των αποδήμων, Λέσβου, Χίου και Σάμου, είναι να προχωρήσει οργανωμένα και δυναμικά αυτή τη φορά, μια ανοιχτή συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία της Αθήνας (π.χ. Κλαυθμώνος), πριν την επόμενη συνάντηση των αυτοδιοικητικών με την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να μεταφερθεί και στο κέντρο της Ελλάδας, στο κέντρο των αποφάσεων, το μήνυμα που μάλλον δεν κατάφερε να "ακουστεί" από τις χθεσινές μεγάλες συγκεντρώσεις.
Τώρα, σύντομα και κοντά στον απόηχο αυτών των εκδηλώσεων, έτσι ώστε να κατανοηθεί, ότι οι αντιδράσεις στα νησιά, όπως μας διαβεβαιώνουν οι τοπικοί μας άρχοντες, θα είναι τέτοιες που δεν θεωρούνται αναμενόμενες και άρα θα είναι απρόβλεπτες και δυναμικές.

Οι Ομοσπονδίες, οι Αδελφότητες και οι σύλλογοι των τριών νησιών απευθύνονται στην Κυβέρνηση, σε όλους τους Έλληνες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς, να μην λησμονάνε Λέσβο, Χίο, Σάμο και τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, και να τα στηρίξουνε με τέτοιο τρόπο που να θυμίσει την αλληλεγγύη αυτών των νησιών, αφενός σε κείνους που περιέθαλψαν και αφετέρου στη χώρα, που τίμησαν τις πατροπαράδοτες αξίες της, όπως και το γόητρο της Ευρωπαικής Ένωσης, ως μια πραγματική περιοχή της αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης των μελών της.

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής - ΟΛΣΑ

Μοιράσου το άρθρο!