Πολιτική

07/04/2017 - 06:28

Πρωτοφανής παραβίαση : Τουρκικό ελικόπτερο πέταξε για μισή ώρα πάνω από τη Λέσβο

Σ

ε μια πρωτοφανή παραβίαση στο Αιγαίο προχώρησε την Πέμπτη η Τουρκία, αφού ένα τουρκικό ελικόπτερο τύπου SH-70 πετούσε για αρκετά λεπτά πάνω από τη Λέσβο.

Το περιστατικό ξεκίνησε στις 14:16 το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν το τουρκικό Sikorsky μπήκε στο FIR Αθηνών από την περιοχή βόρεια της Λέσβου και στη συνέχεια παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου που κινήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της Λέσβου διήρκεσε μέχρι τις 14:44, όταν το S-70 βγήκε από τον ελληνικό από την περιοχή νότια του νησιού.
Μάλιστα, δεν σταμάτησε να πετά ούτε και όταν δύο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής το προσέγγισαν. Τα ελληνικά μαχητικά το αναγνώρισαν και στη συνέχεια το αναχαίτισαν εικονικά.
Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι ακριβώς έκανε το ελικόπτερο πάνω από την Μυτιλήνη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, με ειδικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως το ελικόπτερο να συνέλλεγε πληροφορίες για τις ελληνικές εγκαταστάσεις στο νησί.
Αμέσως μετά το ελικόπτερο εμφανίστηκαν δύο τουρκικά F-16 που πετούσαν σε σχηματισμό, τα οποία επίσης αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.
Συνολικά πέντε περιπτώσεις παραβιάσεων σημειώθηκαν στο Αιγαίο, δύο εκ των οποίων καταγράφηκαν στο FIR Αθηνών. Σημειώνεται ότι από τα τρία τουρκικά αεροσκάφη, τα δύο ήταν οπλισμένα.

Μοιράσου το άρθρο!