Πολιτική

25/04/2019 - 16:56

Πρωτοποριακή πρόταση από Στρατή Ζαφείρη - Τουρισμός και κτηριακό απόθεμα στη Δυτική Λέσβο

Μέσα σε μια καταιγίδα από λόγια υποψηφίων που κινούνται στο ίδιο γενικό και αόριστο πλαίσιο επιτέλους μια πρόταση διαφορετική που δίνει ελπίδες και στον τουρισμό και στα χωριά μας.

Την πρώτη θεματική συνέντευξη τύπου, με αντικείμενο την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος της Δυτικής Λέσβου στον τουρισμό, παραχώρησε χθες το βράδυ στην Αγία Παρασκευή, ο  υποψήφιος Δήμαρχος Στρατής Ζαφείρης, από κοινού με υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Όπως υπογράμμισε μια τέτοια τουριστική δράση μπορεί να φέρει τουρισμό σε χωριά που μέχρι σήμερα έχουν μηδενική τουριστική κίνηση και να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια του νησιού. 


Ο κ. Ζαφείρης ενέταξε την πρόταση για την αξιοποίηση στον τουρισμό, του κτηριακού αποθέματος της Λέσβου, σε μια σειρά πρωτοβουλιών σε διαφορετικούς τομείς, που ενδιαφέρουν τους πολλούς, και στις οποίες θα εστιάσει ως Δήμαρχος. Σύμφωνα με την πρότασή του, υπό το συντονισμό του Δήμου, υπάρχει δυνατότητα να υλοποιηθεί μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, για την ανακαίνιση – μετατροπή οικιών σε τουριστικούς ξενώνες στα χωριά της Δυτικής Λέσβου. Διευκρίνισε μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, πως η συγκεκριμένη στόχευση, δεν αποτελεί την πανάκεια για την τουριστική ανάπτυξη, αφού όπως επισήμανε για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται συνολικές και ολοκληρωμένες πολυμέτωπες παρεμβάσεις, αλλά μια προσπάθεια να ζωντανέψουν τα χωριά και να κρατήσουν ή και να αυξήσουν τον πληθυσμό τους. 


Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαφείρης σ’ αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που έχει επικρατήσει ως τάση διεθνώς γιατί οι επισκέπτες – τουρίστες επιδιώκουν πλέον να εξοικειώνονται με τον τρόπο ζωής της περιοχής που τούς φιλοξενεί, η επίδραση στην τοπική οικονομία είναι τριπλή:

  1. Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας απ’ τις ανακαινίσεις – εργασίες σε έναν σημαντικό αριθμό κλειστών σπιτιών, σε πολλά χωριά του δήμου Δυτικής Λέσβου,
  2. Έσοδα απ’ την ενοικίαση των οικιών,
  3. Διάθεση τοπικών προϊόντων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Περιγράφοντας το πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά και το πώς θα συγχρηματοδοτηθούν οι ανακαινίσεις, ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας, παρομοιάζει στα πρότυπα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Απ’ το ίδιο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα για την προβολή – προώθηση του εγχειρήματος. 


Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δ.Ε. Πέτρας Steffen Streich, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του, κι ως Γερμανός τουρίστας πριν από χρόνια στη Λέσβο, αλλά και ως μόνιμος κάτοικος πλέον της Στύψης κι απασχολούμενος στον τουρισμό. Όπως ανέφερε υπάρχουν πολλοί ξένοι, που ενδιαφέρονται να έρθουν εδώ και να βιώσουν από κοντά τον τρόπο ζωής των ντόπιων, να φάνε ό,τι και οι ντόπιοι, που θέλουν να μείνουν σε σπίτια και να νοιώσουν εντέλει σαν φιλοξενούμενοι κι όχι ως τουρίστες. 

----

Ολόκληρη η πρόταση - εισήγηση του Στρατής Ζαφείρη στο επισυναπτόμενο αρχείο. Δείτε επίσης και πίνακες τουριστικής κίνησης

Μοιράσου το άρθρο!