Πολιτική

05/05/2014 - 05:53

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου: όχι στο «πολιτικό lifestyle», ναι στα προγράμματα

Εδώ και καιρό παρατηρούμε μεταγραφές και μετακινήσεις υποψηφίων, φιέστες, φωτογραφήσεις, κουτσομπολιά, υποσχέσεις, επιθέσεις και ένα μεγάλο παιχνίδι εντυπώσεων… Παρατηρούμε εκλογο-εμφανιζόμενους πολιτευτές, που ποτέ τους δεν συμμετείχαν ή δεν ενδιαφέρθηκαν εμπράκτως για τα «κοινά» ως πολίτες (πέρα από τα «κομματικά» ή «εκλογικά» τους), να έρχονται από το πουθενά και να προσπαθούν να υφαρπάξουν ψήφους με διαφόρους οργανωμένους μηχανισμούς. Τα κόμματα ξέρουν καλά τη δουλειά τους… και επιβιώνουν. Ως πότε;

Στη Λέσβο, η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να έχει κομματικό/οπαδικό χαρακτήρα. Της λείπει τόσο το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, όσο και η αναπτυξιακή προοπτική. Έτσι η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και των ίδιων νοοτροπιών συνεχίζεται, όπως και η «μαυρογιαλούρεια» άσκησης λαϊκίστικης πολιτικής.

Ποιος είναι λοιπόν ο αντίποδας σε όλο αυτό; Μα, ασφαλώς

α) τα καθαρά νέα πρόσωπα με γνώση και εξειδικευμένη εμπειρία που δεν καθοδηγούνται από κόμματα και

β) το πρόγραμμα.

Δημοσιοποιούμε την αναλυτική πολιτική μας πρόταση για το Δήμο Λέσβου, την οποία παρουσιάσαμε σε συνέντευξη τύπου την 1 Απριλίου 2014, για να κριθεί μέσα από κάθε βήμα δημοσίου διαλόγου. Για μας, πολιτική είναι η τέχνη επίλυσης των δημοσίων ζητημάτων και τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει συγκεκριμένες εφαρμόσιμες λύσεις, όχι γενικόλογες εξαγγελίες, ταξίματα και κολακείες...

Παροτρύνουμε και τους άλλους συνδυασμούς να καταθέσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, αναλύοντας το σκοπό, το όραμα, τους στόχους και τη μέθοδο για την επίτευξη των στόχων, έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν επακριβώς τις προτεινόμενες λύσεις τους. Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι κανένας συνδυασμός δεν το έχει κάνει. Παροτρύνουμε τους πολίτες και τους δημοσιογράφους να κρίνουν τους συνδυασμούς βάσει των προτάσεών τους και όχι βάσει του «πολιτικού lifestyle».

Ευχόμαστε να βελτιωθεί το επίπεδο άσκησης αυτοδιοικητικής πολιτικής στον τόπο μας. Όλοι μπορούν και οφείλουν να βοηθήσουν σε αυτό. Σήμερα οι προϋποθέσεις για κάτι διαφορετικό υπάρχουν. Ελπίζουμε οι πολίτες αυτή τη φορά να μην ενδώσουν σε χρεοκοπημένες νοοτροπίες και να κάνουν ένα ελεύθερο βήμα μπροστά.

 

 

Από το Γραφείου Τύπου της

«Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου»

Μοιράσου το άρθρο!