Πολιτική

27/11/2015 - 06:43

Προϋπολογισμός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου: Μιζέρια.....

Π

ροβληματισμός και απογοήτευση επικράτησε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης την Τρίτη το βράδυ, όπου μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το 2016.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Αργυρίου, ο οποίος έκανε λόγο και για την πολυσυζητημένη αλλαγή στις πληρωμές των υπαλλήλων στις Περιφέρειες της χώρας.

 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ


Η πληρωμή των εργαζομένων από την 1η Ιανουαρίου, μεταφέρεται ως αρμοδιότητα στις Περιφέρειες, από το Υπουργείο Εσωτερικών που γίνεται σήμερα, με αντίστοιχη χρηματοδότηση μέσα από τους ΚΑΠ.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις Περιφέρειες, οι οποίες δεν επιθυμούν στην παρούσα χρονική συγκυρία να σηκώσουν αυτό το βάρος, εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί. Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής με εισήγηση της ίδιας της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου, απέρριψε ομόφωνα αυτή την ένταξη του συγκεκριμένου κωδικού στο νέο Προϋπολογισμό και ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.
Η προοπτική της πληρωμής των εργαζομένων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκαλεί αντιδράσεις, τόσο στις τάξεις των εργαζομένων, όσο και στους περιφερειακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους, στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου και μάλιστα η Αγλ. Κυρίτση και ο Στρ. Κόρακας πρότειναν να ακολουθήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το παράδειγμα της Περιφέρειας Αττικής, κάτι, όμως, που τελικά δεν υιοθετήθηκε.
Στην εισήγησή του για τον προϋπολογισμό, ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Αργυρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για το 2016 με μειωμένους πόρους και αυξημένες ανάγκες, οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούν τις αρμοδιότητές της. Καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται ως κάποιο βαθμό στις ανάγκες  της εποχής μας. Με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη  και με μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε να μειώσουμε τα λειτουργικά  κόστη της Περιφέρειας π.χ.
Συγκεκριμένα, έγιναν μειώσεις στα ενοίκια κατά 27,5%, στις μετακινήσεις των περιφερειακών συμβούλων, στις μετακινήσεις του προσωπικού, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την αναχρηματοδότηση των δανείων, επιτακτική στην παρούσα φάση, προκειμένου να μπορέσουμε ως Περιφέρεια να διαθέσουμε ένα μέρος από αυτούς τους πόρους που θα εξοικονομήσουμε για κοινωνικές δράσεις και για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
 
ΤΙ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε και θα επηρεάσουν τον προϋπολογισμό, είναι: Οι μεταφορές των μαθητών, το μεταναστευτικό, η κάλυψη οφειλών, που προκύπτουν μετά την εκδίκαση δικαστικών αποφάσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Θέλω να δηλώσω, πως παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και με δεδομένο τα πραγματικά περιστατικά που ζούμε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, θα δώσουμε τη μάχη μας για ένα καλύτερο αύριο των κατοίκων και των δέκα κατοικημένων νησιών της Περιφέρειάς μας».
 
ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΖΕΡΟΣ
«Δεν είναι απλά ένας προϋπολογισμός μιζέριας, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νάσος Γιακαλής, είναι ένας προϋπολογισμός που ξεπερνά τα όρια αυτής της έννοιας. Όταν υπάρχει 67% μείωση εσόδων, αναρωτιέται κανείς πώς δραστηριοποιείται και επιβιώνει η Περιφέρεια. Αν αφαιρέσουμε από τον συνολικό προϋπολογισμό, τη δακοκτονία, τη μεταφορά των μαθητών, τη μισθοδοσία, τα ενοίκια και τα δάνεια, μένουν λειτουργικά για τις τρεις περιφερειακές ενότητες 1.723.000 ευρώ.
Η κατάσταση πάντα ήταν δύσκολη, όμως τώρα διαπιστώνω ότι γίνεται πολύ χειρότερη. Το ζήτημα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων με βρίσκει κάθετα αντίθετο και προτείνω να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση, με την οποία να ζητάμε από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να αναιρεί την Καλλικρατική πρόβλεψη οι εργαζόμενοι να πληρώνονται απευθείας από τις Περιφέρειες».
 
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Στην τοποθέτησή της, η επικεφαλής της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή», τόνισε μεταξύ άλλων: «Και ο φετινός προϋπολογισμός, υπακούοντας και στη γενικότερη πολιτική της απόλυτης επιτροπείας της χώρας, αλλά και στις ασφυκτικές προβλέψεις του Καλλικράτη, κινείται στη γνωστή διεκπεραιωτική και διαχειριστική λογική.
Ζούμε την αποθέωση της πρακτικής του copy-paste. Πάλι δεν υπάρχει καμιά πολιτική εισήγηση για το αν ιεραρχούνται κάποιες κοινωνικές ή άλλες ανάγκες για το Βόρειο Αιγαίο. Είναι σαν να μην καταλάβατε κάτι για τις ανάγκες των ανθρώπων του Βορείου Αιγαίου τον έναν χρόνο που ασκείτε διοίκηση. Διεκπεραίωση και συμπλήρωση αριθμών σε φόρμες και κουτάκια που ορίζουν τα αρμόδια υπουργεία».
 
ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Στρατής Κόρακας, ανέφερε: «Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ως προϋπολογισμός μιζέριας. Είναι κάτι χειρότερο από αυτό. Με τέτοια χάλια, δεν μπορεί κανείς να περιμένει ούτε ελάχιστα έργα υποδομής, τα οποία είναι αναγκαία και απαραίτητα. Γίνεται λόγος στον προϋπολογισμό, για ανάγκη οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Αυτό φυσικά είναι εκ του πονηρού, γιατί θέλει να φορτώσει με επιπλέον φόρους και χαράτσια τους πολίτες».
 
ΣΙΩΠΗ
Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», δεν τοποθετήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει τα εξής: «Σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαμε θέμα τον προϋπολογισμό. Μόλις συνειδητοποίησα ότι θα επαναλάμβανα όσα είχα πει στην περσινή αντίστοιχη συζήτηση, που από τότε έχω επαναλάβει σχεδόν σταθερά σε όλες τις συνεδριάσεις, ότι δηλαδή η Περιφερειακή Αρχή στερείται σχεδίου που να αξιοποιεί έστω αυτούς τους περιορισμένους πόρους, αποφάσισα να μην μιλήσω καθόλου.
Θεωρώ ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει για τροποποίηση του νόμου για την αυτοδιοίκηση, πρώτο θέμα θα πρέπει να είναι το εκλογικό σύστημα. Με 60% των περιφερειακών συμβούλων, η παράταξη που έρχεται πρώτη στη 2η Κυριακή των εκλογών, κάνει ό,τι θέλει χωρίς να "ακούει"».
 
ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΓΗΣ
Προϋπολογισμό που υπηρετεί απόλυτα και πιστά τις μνημονιακές προσταγές της κυβέρνησης «Πρώτη φορά Αριστερά», χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Ανδ. Μπάλλας.
Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου, ζήτησε από τους συμβούλους, να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι και η ίδια έχει αντίθετη άποψη για το ζήτημα της πληρωμής των υπαλλήλων με το Υπουργείο Εσωτερικών: «Δεν μπορούμε υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, να μην ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό και να πάρουμε το βάρος να μείνουν απλήρωτοι για τους πρώτους μήνες οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τη θετική ψήφο των περιφερειακών συμβούλων που πρόσκεινται στην παράταξη της Χρ. Καλογήρου.


Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!