Πολιτική

01/06/2020 - 11:56

Ψαλίδισμα και όχι αύξηση ποσού για το Leader αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Το Βόρειο Αιγαίο δεν διεκδικεί αυτό που δικαιούται

Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανατρέπει την πολιτική με την οποία είχε σχεδιάσει το ΠΑΑ η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, σε βάρος της Αγροτικής Ανάπτυξης της Ανάπτυξης της Λέσβου και των νησιών της Περιφέρειά μας.

Θυμίζουμε ότι το 37% του προϋπολογισμού του ΠΑΑ η προηγούμενη κυβέρνηση το εκχώρησε για υλοποίηση απ΄ευθείας στις Περιφέρειες.

Στην Περιφέρειά μας το ύψος του αντίστοιχο ποσού ήταν κατά δύο μονάδες αυξημένο (39%), αναγνωρίζοντας έμπρακτα με τον τρόπο αυτό τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες των νησιών, και την ανάγκη να στηριχτούν αναπτυξιακά.

Δυστυχώς την παραπάνω πολιτική μέσω της οποίας αντιμετωπίζονταν τα προβλήματα της ανάπτυξης και της νησιωτικότητας στην Περιφέρειά μας, την ανατρέπει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου μειώνοντας τους πόρους των Αγροτικών Προγραμμάτων που κατευθύνονται προς την Περιφέρειά μας.

Αυτή η πολιτική έγινε φανερή με το ψαλίδισμα του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης που, παρά τις υποσχέσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Κ. Σκρέκα για ολοκλήρωσή τους τον Φλεβάρη, ήρθε τo καλοκαίρι και ακόμα περιμένουμε να ανακοινωθούν οι τελικές εντάξεις.

Αυτή φορά  θύμα της "προκρούστιας" λογικής του Υπουργείου είναι, όπως φαίνεται, το ψαλίδισμα του Προγράμματος των ιδιωτικών επενδύσεων του Προγράμματος CLLD/LEADER.

Από την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου διαπιστώνουμε ότι από τα 175 εκατ. της Υπερδέσμευσης του Προγράμματος CLLD/LEADER, αν αφαιρέσουμε τα 62 εκατ. που πήγαν στις δημόσιες επενδύσεις και τα 63 εκατ. στο Πρόγραμμα των ιδιωτικών επενδύσεων, μας λείπουν 50 ολόκληρα εκατομμύρια μειώνοντας έτσι τον συνολικό προϋπολογισμό του Προγράμματος.

Η μεταφορά των 44 εκατ. του Προγράμματος Μεταποίησης (Μέτρο 4.2.1) σε καμιά περίπτωση δεν αναπληρώνει το ποσοστό που θα έπαιρνε η Περιφέρειά μας από τη δίκαιη κατανομή των 50 εκατ. εφ όσον αυτά έμπαιναν στο CLLD/LEADER, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου και ειδικά του κ. Κασίμη.

Την απώλεια αυτή θα μπορούσε να ισοσταθμίσει, μερικώς, το ποσό των 5.450.000 ευρώ που προοριζόταν από το Μέτρο 4.3.1 για τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Περιφέρειάς μας το οποίο έμεινε αναξιοποίητο και θα μπορούσε με αίτημα Περιφέρειας και έγκριση του Υπουργείου, να μεταφερθεί τόσο στο CLLD/LEADER όσο και στα Σχέδια Βελτίωσης όπως έχει ζητήσει το Αγροτικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου.

Ο τομέας αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την επίσκεψη του Αν. Υπουργού Κ. Σκρέκα στη Μυτιλήνη, όσο και με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις εννιά του περασμένου Φλεβάρη είχε αναδείξει το ζήτημα της κατανομής των Υπερδεσμεύσεων τόσο στα Σχέδια Βελτίωσης όσο και στο Πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων του CLLD/LEADER και είχε ζητήσει από τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες ( Αθανασίου, Περιφέρεια και ΓΕΩΤΕΕ) να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να μην αδικηθούν τα νησιά μας.

Στόχος του Προγράμματος CLLD/LEADER είναι να αναγνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τις αναπτυξιακές ανάγκες και να αμβλύνει τις ανισότητες κάθε περιοχής παρέμβασης με αποτέλεσμα να βελτιώνει με τοπική διαχείριση την τοπική οικονομία παρεμβαίνοντας άμεσα και αποτελεσματικά.

Η πολιτική όμως με την οποία εκτελεί το ΠΑΑ η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου όχι μόνο δημιουργεί αδικίες και ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών -και ιδιαίτερα αδικεί το νησί μας- αλλά θέτει σε κίνδυνο και την αναπτυξιακή διαδικασία και το μέλλον του αγροτικού μας τομέα.

Τέλος το γεγονός που μας παρουσιάζει ο κ. Βορίδης πως αύξησε το Πρόγραμμα CLLD/LEADER στα 253 εκατ. ευρώ ψαλιδίζοντας την σχετική υπερδέσμευση που είχε θεσπίσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου κατά πενήντα εκατομμύρια, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για να μας απασχολεί.

Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα, είναι να λάβει η Περιφέρειά μας μέσα από μια δίκαιη κατανομή σε εθνικό επίπεδο τους πόρους που θα δικαιώσουν την ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της αγροτικής και κατά βάση οικονομίας της υπαίθρου των νησιών μας.

Τονίζουμε την ιδιαίτερη αξία της πολύ αυξημένης συμμετοχής επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, της μεταποίησης-τυποποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων με πάνω από 60 προτάσεις στην Περιφέρεια μας και ζήτηση για περίπου 12 εκ ευρώ ενώ οι διαθέσιμοι πόροι ανέρχονται σε περίπου 4 εκ ευρώ.

Είναι πλέον καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου και ενεργειών της Περιφερειακής μας Αρχής και αναμένουμε τον εξορθολογισμό των πόρων και την δικαίωση των νησιών μας.

 

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου

Τομέας Αγροτικού

01 Ιουνίου 2020

Μοιράσου το άρθρο!