Πολιτική

07/09/2012 - 13:40

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κατά τη συνεδρίαση του της 5ης Σεπτεμβρίου 2012, ύστερα από πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιου Γιακαλή, συζήτησε την πώληση – εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε ιδιώτες Τραπεζίτες. Οι πωλήσεις αυτές όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές, αποτελούν σκάνδαλο και ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας με διαδικασίες αδιαφανείς.
Ύστερα από διαλογική συζήτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:
1) Διαφωνεί με το “χάρισμα”  της Αγροτικής Τράπεζας στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και στην εκχώρηση μιας τεράστιας ακίνητης περιουσίας, που διαθέτει η Αγροτική Τράπεζα.
2) Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αποτελεί πλήγμα για τον Αγροτικό κόσμο και ζητά από την Κυβέρνηση:
α) Την ακύρωση της απόφασης για το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας
β) Τη συνέχιση στήριξης του Αγροτικού τομέα και ειδικά των Συνεταιριστικών  Οργανώσεων, όπως και το πάγωμα των χρεών των αγροτών και των συνεταιρισμών.
γ) Να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των συνεταιρισμών με χαμηλό επιτόκιο και τα δάνεια των συνεταιρισμών να μπορεί να καλυφθούν  με την δέσμευση των προϊόντων και την έκδοση τιμολογίων επ΄ ονόματι της τράπεζας, σε ποσοστό 80% επί της τιμής του.
δ) Να μην ξεπουληθούν οι παραγωγικές Συνεταιριστικές μονάδες, θυγατρικές της ΑΤΕ, και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΑΤΕ.     
Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο διαφωνεί με την προωθούμενη πώληση – εκχώρηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μιας υγιούς λαϊκής Τράπεζας, χωρίς μεγάλες επισφάλειες που πριν το κούρεμα των κρατικών ομολόγων ήταν η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα και η Τρίτη στην Ευρώπη, από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας.
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκτιμά ότι με μια μικρή ανακεφαλαιοποίηση, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα επιστρέψει στην κερδοφορία και στην ανάπτυξη.
 
Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά από την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, να διατηρήσουν υπό δημόσιο έλεγχο τόσο την ΑΤΕ όσο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γιατί το ξεπούλημα τους αποτελεί τεράστιο λάθος, αποτελεί Εθνικό έγκλημα.
 
 
                                                         Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου  

Μοιράσου το άρθρο!