Πολιτική

17/06/2012 - 22:07

Π.Βογιατζής - Γ.Ζερδελής - Ν.Σηφουνάκης εκλέγονται Βουλευτές Λέσβου

Παύλος Βογιατζής - Νέα Δημοκρατία

Ο Παύλος Βογιατζής γεννήθηκε  στη Μυτιλήνη το 1957. Παντρεμένος με την εκπαιδευτικό κ. Δέσποινα Κομνηνού και πατέρας τριών παιδιών ασχολείται επαγγελματικά με την ελαιοκαλλιέργεια και το εμπόριο λαδιού. Από νεαρή ηλικία είχε έφεση στον αθλητισμό, με σημαντικές διακρίσεις στην κολύμβηση.

Μεγάλη του αγάπη ήταν και είναι η υδατοσφαίριση όπου διετέλεσε και διεθνής με την Εθνική μας Ομάδα.. Αυτή την αγάπη του, τη μοιράστηκε με τα παιδιά του Νομού μας, αφού για χρόνια εργάσθηκε ως προπονητής κολύμβησης και υδατοσφαίρισης, ενώ αργότερα έγινε και διεθνής διαιτητής  υδατοσφαίρισης.. Μάλιστα το  1987 εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαιτητών Υδατοσφαίρισης Ελλάδας.

Με την πολιτική  και τα κοινά ασχολήθηκε από πολύ νωρίς και διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λέσβου, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ για δύο θητείες και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Την περίοδο 1989-1993 εργάσθηκε ως  Ειδικός Σύμβουλος- Συνεργάτης των Υπουργών Αιγαίου: Μανόλη Κεφαλογιάννη, Αντώνη Φούσα, Γιώργου Μισαηλίδη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το πάθος για τον τόπο μας εκφράστηκε πρώτη φορά μέσα από την εκλογή  του ως Κοινοτικού Συμβούλου Σκοπέλου Γέρας το 1990. Από τότε συνέχισε με πίστη και όραμα την προσπάθεια του για τα νησιά μας. Το 1994 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος Ν. Λέσβου , το 1998 Δήμαρχος Γέρας  και το 2002 Νομάρχης Λέσβου.

Το 1995 ήταν μαζί με άλλους αγρότες συνιδρυτής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (Σ.Ε.Α) για το λάδι, όπου ακόμα  και σήμερα  ως απλό μέλος αγωνίζεται  ενεργά  για τα αγροτικά προϊόντα του νομού μας.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2002 εξελέγη Νομάρχης Λέσβου, ενώ στις 8 Μαΐου του 2005 τιμήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με το οφίκιο του Άρχοντος Πρωτέκδικου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 επανεξελέγη Νομάρχης Λέσβου, από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 48,36%.

 Πρόεδρος της Επιτροπής «Νήσων και Νησιωτικής Χώρας» της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος και εκπρόσωπος της Ε.Ν.Α.Ε. στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013.

Εκλέχτηκε πρώτη φορά Βουλευτής Λέσβου στις 6 Μαΐου 2012.

Γιάννης Ζερδελής - ΣΥΡΙΖΑ

Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1956. Ο Πατέρας του είναι ο Χριστόφορος Ζερδελής (δικηγόρος) και μητέρα του η Ιωάννα.

Αποφοίτησε από το β΄ εξατάξιο γυμνάσιο Μυτιλήνης με άριστα. Αθλητής στίβου, διακρίθηκε στα άλματα και στους δρόμους ταχύτητας όπου και εκπροσώπησε με επιτυχία τα Λεσβιακά χρώματα στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Σπούδασε Ιατρική και οδοντιατρική στο ΑΠΘ. Τον κέρδισε η Ιατρική. Στη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση 1974-1980. Ειδικεύτηκε στην παθολογία για πέντε χρόνια και αρίστευσε στις εξετάσεις ειδικότητας. Πρόεδρος του συλλόγου αγροτικών ιατρών Λέσβου 1985-1986, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) και ιδρυτικό μέλος 1987-1990

Εκλεγμένος αντιπρόσωπος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο το 1994 και 2012 και μέλος του ΔΣ του ιατρικού συλλόγου Λέσβου. Πρόεδρος Συλλόγου γιατρών ΙΚΑ 2006. Νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νέα Σελίδα» δυο τετραετίες 1998-2006 και δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης 2006-2010. Παντρεμένος με την Νέλλη Πάλλη χημικό, όπου έχουν και δύο κόρες. Ζεί και εργάζεται στη Μυτιλήνη και ασκεί το επάγγελμα του Παθολόγου.

Εκλέχτηκε πρώτη φορά Βουλευτής Λέσβου στις 6 Μαΐου 2012.

Νίκος Σηφουνάκης  - ΠΑΣΟΚ

Ο Νίκος Σηφουνάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Αθήνα, σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Γένοβα της Ιταλίας και μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα της αναστήλωσης μνημείων.

Διετέλεσε επιμελητής στην έδρα Αρχιτεκτονικής Περιβάλλοντος (ArchitetturaAmbientale) στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Εκπόνησε αρχιτεκτονικές μελέτες συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως: Αθήνα, Πύλο, Ρέθυμνο, Σύρο, Τήνο, Μάνη, Λέσβο, Λήμνο κ.α. Διετέλσε "Μέλος της Διευθυντικής Επιτροπής για την Αρχιτεκτονική κληρονομιά" (Membre de Comite Directeur poyr le Patrimoine Architectural) στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το 1987 βραβεύτηκε από την Εuropa Nostra για την συνεισφορά του στη διάσωση της Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο Νομό Λέσβου. Το 2003 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας του απένειμε το μετάλλιο των Γραμμάτων και των Τεχνών για την συνεισφορά του στον Πολιτισμό.

Έχει εκδώσει δώδεκα (12) βιβλία, Αρχιτεκτονικά, ιστορικά, πολιτικά και άρθρα του για την αρχιτεκτονική και το περιβάλλον έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η σχέση του Νίκου Σηφουνάκη με τη δημοκρατική παράταξη ξεκινά από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν φίλος και στενός συνεργάτης του Νικολάου Πλαστήρα. Στα χρόνια της δικτατορίας δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τις γραμμές της ΕΔΗΝ κοντά στον Αλέκο Παναγούλη. Για την αντιδικτατορική του δράση, η Χούντα του αφαίρεσε το ελληνικό διαβατήριο.

Τοποθετήθηκε Νομάρχης Λέσβου 1982-1986 και Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την διετία 1986-1988. Πρωτοεξελέγη Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λέσβου τον Ιούνιο του 1989 και επανεξελέγη το Νοέμβριο 1989, καθώς και στις εκλογές των ετών 1990 , 1993, 1996, 2000, 2007 και 2009. Εξελέγη Ευρωβουλευτής την τετραετία 2004 – 2007 και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδεχόμενος στην προεδρία τον Μισέλ Ροκάρ, πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας, και επανεξελέγη για δεύτερη φορά ομόφωνα Πρόεδρος της ίδιας Επιτροπής τον Ιανουάριο του 2007.

Διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού και Υπουργός Τουρισμού στις κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου 1993 – 1996 και Υπουργός Αιγαίου την τετραετία 2000 – 2004 στην κυβέρνηση Κ. Σημίτη. Τοποθετήθηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργο Παπανδρέου, μετά τις εκλογές του 2007, Πολιτικός Εκπρόσωπος για τις Μεταφορές και τις Επικοινωνίες. Tον Οκτώβριο του 2009, τοποθετήθηκε Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010, ο Νίκος Σηφουνάκης είναι Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μοιράσου το άρθρο!