Πολιτική

04/04/2011 - 07:21

Σε αποσύνθεση τα οικονομικά των Δήμων- Συνεδρίαση ΚΕΔΚΕ

 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ  την Παρασκευή 01/04/2011  με μοναδικό θέμα συζήτησης τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος για «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας», δεν έλειψαν οι αγωνιώδεις φωνές δημάρχων για την οικονομική κατάσταση των δήμων τους.

Τα οικονομικά πολλών Δήμων της χώρας βρίσκονται,  λόγω των χρεών τους, σε αποσύνθεση, ενώ τα διευρυμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις συνενώσεις του «Καλλικράτη», οδήγησαν ακόμα και υγιείς οικονομικά Δήμους στο μαρασμό.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή της Τραπέζης της Ελλάδος, οι δανειακές υποχρεώσεις των 1.034 Δήμων της χώρας αποκλειστικά προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέρχονται σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν προστεθούν σε αυτό το πόσο ακόμη 1,3 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΚΕΔΚΕ ότι αγγίζουν οι οφειλές των Δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορίες, καθώς και τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων – τότε το ποσό εκτινάσσεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι βέβαια μόνο δήμος Θεσ/νίκης αλλά και περιφερειακό δήμοι, όπως για παράδειγμα της Λέσβου, που σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο και πρώην Νομάρχη του ΠΑΣΟΚ κ. Βουνάτσο, εξέφρασε την αδυναμία από πλευράς δήμου να καταβάλει τους μισθούς των πάσης φύσεως εργαζόμενων σε αυτόν και τους οργανισμούς του.

 

Μοιράσου το άρθρο!