Πολιτική

29/04/2019 - 17:24

Σε κίνδυνο και η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Λέσβο λόγω πλαστογραφίας...

Με πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συζητήθηκε, το θέμα της δακοκτονίας για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, στο τέλος της ημερήσιας διάταξης, σε ένα Περιφερειακό Συμβούλιο, του οποίου οι παρόντες δεν ξεπερνούσαν τα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ κατά τη συζήτηση του ζωτικής σημασίας αυτού θέματος, όπως αναφέρει ο Σ. Κόρακας η Περιφερειάρχης έλαμψε δια της απουσίας της.

Σε ανακοίνωση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόρειου Αιγαίου, επισημαίνει:

«Eίναι άλλη μια απόδειξη της συνεχούς υποβάθμισης του Περιφερειακού Συμβουλίου από την Περιφερειακή Αρχή, σε όργανο συζήτησης κυρίως διαχειριστικών θεμάτων και νομιμοποιητή των αποφάσεων της , μακριά από τα προβλήματα των κατοίκων των νησιών μας.

Ένα άλλο, από τα πολλά, παράδειγμα που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές είναι η σιωπηρή απόρριψη της πρότασής μας να αφιερωθεί μια ειδική συνεδρίαση του Π.Σ. με αποκλειστικό θέμα την δασοπυροπροστασία,με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και της κυβέρνησης, με το σαθρό επιχείρημα ότι το συζήτησε το ΣΟΠΠ .

Σχετικά με την δακοκτονία, παρεμβαίνοντας ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης , Στρατής Κόρακας, υπενθύμισε ότι από το 2012, που πρωτοανατέθηκε σε εργολάβο η προστασία της βασικής πηγής εισοδήματος της Λέσβου, η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει, μαζί με τους ελαιοπαραγωγούς, να γίνεται η δακοκτονία, όπως μέχρι το 2011, από την Περιφέρεια διεκδίκώντας την δραστική αύξηση του προϋπολογισμού της στα μέχρι το 2010 επίπεδα.

Ετσι, τόνισε, θα γίνεται  πιο σωστα η δακοκτονία και θα αποφεύγονται καθυστερήσεις λόγω εμπλοκών με τις δημοπρασίες, όπως είχαμε πέρυσι που καταστράφηκε η παραγωγή ( η Λέσβος έχασε πάνω από 20 εκατ. ευρώ). Επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να έχουμε την ίδια κατάσταση και φέτος, λόγω ένστασης που έκανε η αποκλεισθείσα εταιρεία με σοβαρές καταγγελίες για πλαστογραφίες κλπ.

Οι ανησυχίες μας αυτές, σημείωσε, εντείνονται τόσο από την ενημέρωση της υπηρεσίας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, που είχαμε και έγινε φανερό ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναρχίσουν και φέτος οι ψεκασμοί “κατόπιν εορτής”, όσο και από τις φετινές καιρικές συνθήκες που προσομοιάζουν με τις περυσινές : πρόωρη καρποδεσία και “φούντωμα” του δάκου.

Κατήγγειλε ,επίσης, ότι με τέτοιο ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό, η δακοκτονία παίρνει χαρακτήρα εικονικό και τελείως αναποτελεσματικά, με τα αποδεκατισμένα έως ανύπαρκτα συνεργεία και τα άθλια μεροκάματα. Και εδώ είναι ηεγκληματική εθύνη της Κυβέρνησης που δίνει υποτριπλασιο προϋπολογισμό για τη δακοκτονία σε σχέση με το 2010 αλλά και της Περιφερειακής Αρχής που δέχεται αδιαμαρτύρητα ουσιαστικά, αυτή την κατάσταση.

Οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής, τόνισε, είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού με σαθρά επιχειρήματα δεν δέχεται την πρότασή μας να πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της την δακοκτονία ή τουλάχιστον να ξεκινά τη διαδικασία δημοπράτησης από τον Ιανουάριο, ώστε να έχει το χρόνο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση", καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να πάρουν την υπόθεση της προστασίας του εισοδήματος τους στα χέρια τους και να απαιτήσουν από κάθε αρμόδιο να λυθούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί, ώστε να προχωρήσει έγκαιρα η δακοκτονία. Άλλη μια καταστροφή της σοδειάς θα δώσει τη χαριστική βολή στη Λέσβο».

Μοιράσου το άρθρο!