Πολιτική

07/04/2012 - 15:21

Σ.Γαληνός: Η ψήφιση του νέου Καλλικράτη για τη Λέσβο συνιστά συννενοχή

yle="text-align:justify;" align="center">

«Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ,

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΥΝΝΕΝΟΧΗ»

Κείμενο της Ομιλίας του Βουλευτή ν. Λέσβου κ.ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου

«Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση»

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Υποτίθεται ότι επί των νομοσχεδίων και επ’ αυτού του νομοσχεδίου πριν έλθουν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, προηγείται διαβούλευση. Και λέω υποτίθεται γιατί διαβούλευση σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη και οι προτάσεις, ή ορισμένες εκ των προτάσεων, που κατατίθενται στη διαβούλευση.

Καταθέτω για τα πρακτικά την πρόταση του Δημάρχου Λέσβου κ. Βουνάτσου για την ανάγκη τροποποίησης του Καλλικράτη.

Καταθέτω επίσης τις προτάσεις του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου με εμπεριστατωμένες προτάσεις προκειμένου να αλλάξει ο Καλλικράτης στη Λέσβο.

Καταθέτω επίσης πρόταση του Δημάρχου Λέσβου και του Ινστιτούτου Τοπικής αυτοδιοίκησης για την δημιουργία τουλάχιστον πέντε δήμων στη Λέσβο.

Και βεβαίως καταθέτω το τελευταίο κατεπείγον έγγραφο του δημάρχου Λέσβου στις 30 Μαρτίου, όπου και πάλι αναφέρεται στα προβλήματα του αδιοίκητου που έχουν δημιουργήσει ο Καλλικράτης στο Δήμο Λέσβου.

Επίσης καταθέτω την απάντηση που έλαβα από το Υπουργείο Εσωτερικών, την υπογράφει η κ. Φώφη Γεννηματά, όπου αναφέρεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καταγράφει, επεξεργάζεται και αξιολογεί κατά το στάδιο της διαβούλευσης, όλες τις προτάσεις για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Δυστυχώς απ’ ότι σας κατέθεσα δεν έχετε λάβει τίποτα υπόψη σας, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Σήμερα στη Λέσβο όλοι οι Πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων έχουν μαζευτεί και διαμαρτύρονται, γιατί δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Η Λέσβος βοά, η Λέσβος είναι εξοργισμένη, η Λέσβος σήμερα αντιμετωπίζει όχι μία αλλά δύο κρίσεις. Μία την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει όλη η χώρα και μία την τεχνητή κρίση. Την κρίση που μας έχουν δημιουργήσει οι εγκέφαλοι του Υπουργείου Εσωτερικών , τα λαμπρά αυτά μυαλά που χάραξαν το χωροταξικό του Καλλικράτη δημιουργώντας έναν δήμο για όλη την Λέσβο.

Θαυμάστε εξυπνάδα, θαυμάστε ευφυΐα: Όλη η Λέσβος ένας Δήμος. Ένας Δήμος Τέρας. Ένας δήμος που δεν μπορεί να διοικηθεί. Που μας έχει κάνει τον βίο αβίωτο. Θέλετε να υπάρξει ανάπτυξη στην Λέσβο; Θέλετε να υπάρξει  παραγωγή στην Λέσβο; Θέλετε να συνεχίσει να υπάρχει ζωή στην Λέσβο;

Αλλάξτε το χωροταξικό του Καλλικράτη. Με  ακούτε; Αλλάξτε το χωροταξικό του Καλλικράτη.

Γιατί δεν το αλλάζετε; Γιατί φέρνετε άλλο ένα νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη και δεν αλλάζετε τον χωροταξικό σχεδιασμό στην Λέσβο;

Ένα ολόκληρο νησί, 100 χιλιάδες ψυχές με ένα στόμα και μία φωνή σας φωνάζουμε: τι σας κάναμε; Τι φταίμε; Γιατί μας τιμωρείτε; Γιατί μας τιμωρείτε;

Γιατί συνεχίζουμε να πληρώνουμε το κόστος της στενοκεφαλιάς του κ. Ραγκούση και της νωχελικής αδράνειας του αντικαταστάτη του; Μα τι θέλετε επιτέλους; Να σηκωθούμε να φύγουμε από το νησί; Να μας κάνετε να απηυδήσουμε και να μεταναστεύσουμε;

Δεν καταλαβαίνετε ότι φυλάμε Θερμοπύλες; Ότι έχετε ιερό καθήκον να ενισχύσετε τους ακρίτες του Αιγαίου. Να μας διευκολύνετε, να μας στηρίζετε και όχι να μας δημιουργείτε πρόσθετα εμπόδια και να μας βάζετε τρικλοποδιές .

Δεν δουλεύει το σχέδιο. Δεν αντέχεται. Αλλάξτε το. Τι μας φέρνετε νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη χωρίς να αλλάζετε το χωροταξικό για τη Λέσβο;

Αναφέρομαι στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο, παρά το γεγονός των διαγραφών, εξακολουθώ να τιμώ και να σέβομαι.

Δήλωσε ότι η αλλαγή του χωροταξικού του Καλλικράτη στην Λέσβο

είναι άμεση προτεραιότητα του. Υπήρξα αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς στην δήλωση. Το είπε. Και ο πολιτικός πρέπει να έχει λόγο και ο άντρας έχει μπέσα. Έτσι ξέρω εγώ.

Πως λοιπόν αφήνει να έρθει ένας νόμος για τον Καλλικράτη χωρίς καμία αναφορά, χωρίς καμία αλλαγή,  στον χωροταξικό σχεδιασμό της Λέσβου;

Δεν ισχύει πια ο λόγος; Ή μήπως η Νέα Δημοκρατία διαμαρτυρόμενη

θα καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο;

Για μένα και για την τοπική κοινωνία του νησιού οτιδήποτε άλλο

συνιστά σιωπηλή αποδοχή και νομιμοποίηση των τετελεσμένων του Καλλικράτη για το νησί μας  και αυτό προφανώς μετατρέπει την συγκυβέρνηση σε συνενοχή.

Καλώ, τέλος,  από το βήμα αυτό της βουλής τον έτερο Βουλευτή Λέσβου, τον κ. Σηφουνάκη. Νίκο, δήλωσες πριν από λίγο καιρό ότι κι εσύ δεν ήθελες να γίνει ένας δήμος στην Λέσβο και επέμενε η Ρόδος.

Καλά τότε επέμενε η Ρόδος, τώρα ποιος επιμένει;

Και σε ρωτάω δημοσίως :αποδέχεσαι αυτό το αίσχος;

Αποδέχεσαι να μην είναι η αλλαγή του χωροταξικού του Καλλικράτη στην Λέσβο πρώτη προτεραιότητα;

Γιατί εάν μεν το αποδέχεσαι οι προγενέστερες δηλώσεις σου μάλλον δεν έχουν και μεγάλη αξία, εάν δεν το αποδέχεσαι οφείλεις να το καταψηφίσεις το νομοσχέδιο.

Ιδού η Ρόδος, ή μάλλον ιδού Η Λέσβος Ιδού και το πήδημα.

Μοιράσου το άρθρο!