Πολιτική

17/03/2014 - 18:00

Σχεδιάζοντας τη νέα Προγραμματική Περίοδο

Υ

πό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσου Γιακαλή και παρουσία της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου, του Δημάρχου Λέσβου κ. Δημήτρη Βουνάτσου, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη, των Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Αντώνη Γιαννάκη και Νικόλαου Μάρκου, των Αντιδημάρχων κ.κ. Γιάννη Βατού και Αναστασίας Αντωνέλλη καθώς και του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής κ. Γιώργου Πλακωτάρη και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας, του Δήμου, του Πανεπιστημίου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και άλλων φορέων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, η ενημερωτική συνάντηση για τα θέματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, που διοργάνωσε η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, παρουσίασε εν συντομία την πολιτική έτσι όπως έχει διαμορφωθεί για την μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση με τις κοινοτικές και εθνικές αρχές, καθορίζοντας τα επόμενα βήματα διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα όμως, σχολίασε και την διαχείριση των πόρων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, τονίζοντας την υψηλή απορρόφηση που επετεύχθη αλλά και την υπερκάλυψη του στόχου της.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων της Νέας Προγραμματικής Περιόδου από τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής κ. Γιώργο Πλακωτάρη, η οποία θα επαναληφθεί και για την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην αυριανή του συνεδρίαση.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, εξέφρασε στην γενικότερη τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνάντησης, την ετοιμότητα της Περιφέρειας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο με νέες ιδέες και προσανατολισμό ακριβώς επάνω στα προβλήματα που υπάρχουν στις κοινωνίες των νησιών μας λόγω της κρίσης.

«Με τον προσανατολισμό του νέου προγράμματος στους ανθρώπινους πόρους ξανά μετά από χρόνια, αποσκοπούμε στη νέα πρόκληση του ΕΣΠΑ να εφαρμόσουμε προγράμματα που θα χτυπήσουν την ανεργία και την φτώχια και θα δώσουν ξανά ελπίδα και προοπτική ειδικά στη νεολαία. Αποσκοπούμε να εφαρμόσουμε προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την έρευνα αλλά και για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το νέο ΕΣΠΑ μας δίνει την δυνατότητα να τονώσουμε και τον τουρισμό και να συμβάλουμε ακόμα πιο καθοριστικά στην προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων. Το νέο ΕΣΠΑ θα μας δώσει την δυνατότητα να κάνουμε και διαφορετικά πράγματα απ΄ ότι μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι σήμερα. Οπότε χρειαζόμαστε μία νέα προσέγγιση στο πως βλέπουμε το μέλλον και τι πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να λέμε ότι δημιουργούμε προϋποθέσεις ώστε τα νησιά και να ξεπεράσουν προβλήματα αλλά και να δείξουν ότι μπορούν να σταθούν δυναμικά στις νέες απαιτήσεις. Πρέπει να αλλάξουμε, να γίνουμε πιο εξωστρεφείς και πιο συγκεκριμένοι στους στόχους μας. Είμαστε έτοιμοι και είμαστε φιλόδοξοι να γυρίσουμε οριστικά σελίδα στο Βόρειο Αιγαίο…», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι υλικό και γενικότερη ενημέρωση για τα ζητήματα της Νέας Π.Π. 2014-2020 έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.pepba.gr.

 

Μοιράσου το άρθρο!