Πολιτική

22/12/2011 - 12:00

Σχέδιο δράσης τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

href="http://www.facebook.com/pages/Lesvosnews-official-/239070156158791" target="_blank">

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας τα επόμενα χρόνια, τέθηκε επί τάπητος την Τρίτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται για το σχέδιο δράσης της τουριστικής προβολής του Βορείου Αιγαίου, το οποίο παρουσιάστηκε από την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Αποστολία Λύκου.
Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δράσεις με συγκεκριμένους στόχους, αξιολογώντας παράλληλα τις δράσεις και τα προγράμματα των προηγούμενων ετών και διατηρώντας μόνο εκείνα που απέδωσαν καρπούς.

Ανοιχτό σε προτάσεις
«Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει κανονικά από 1 Ιουλίου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2015. Παράλληλα, έχουμε φέρει προς έγκριση και το σχέδιο δράσης της φετινής χρονιάς. Ως Περιφέρεια στο ΕΣΠΑ έχουμε καταθέσει προτάσεις για συμμετοχή σε εκθέσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για το 2012 υπάρχουν και προτάσεις για συμμετοχή σε εκθέσεις και σε χώρες εκτός αυτής. Τα χρήματα που διαθέτουμε για τα 3,5 αυτά χρόνια είναι 854.286 ευρώ σε αντίθεση με τις παλιές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις οι οποίες δαπανούσαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Ευτυχώς, επικουρικά θα μας βοηθήσουν και άλλα δύο προγράμματα. Αυτά είναι το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», καθώς και ένα πρόγραμμα «Πολιτιστικής Δράσης».

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Το πρόγραμμα αυτό που καταθέτουμε, αποτελεί ουσιαστικά ένα περίγραμμα δράσης, στο οποίο μπορούν να προστεθούν και οι επιμέρους προτάσεις κάθε νησιού, ενώ δική της πρόταση μπορεί να συντάξει και η κάθε Περιφερειακή Ενότητα και να προσθέσει και άλλες δράσεις πέραν αυτών που προτείνουμε εμείς. Στις προτάσεις μας, περιλαμβάνονται και οι ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο γαστρονομικός. Έχουν συνταχθεί και ειδικά έντυπα γαστρονομίας με τα προϊόντα των νησιών μας. Μάλιστα, ο ΕΟΤ από φέτος σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, υποχρεώνει τα ξενοδοχεία να προωθούν το ελληνικό πρωινό και τα ελληνικά κρασιά. Αναφορικά με τις εκθέσεις, σε κάποιες η Περιφέρεια θα συμμετέχει ενιαία, ενώ σε κάποιες άλλες που υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον θα δίνεται βάση και σημασία σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες».
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι μελέτησαν το κείμενο με τις προτάσεις που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή και έκαναν τις δικές τους επισημάνσεις για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ν ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης, χαρακτήρισε την τουριστική ανάπτυξη, κινητήριο δύναμη των νησιών μας, με καθοριστική σημασία για την οικονομία. Όπως τόνισε, ο τουρισμός αποτελεί πλέον ένα σημαντικό στοίχημα που δεν υπάρχουν περιθώρια να χαθεί.
«Βασικός στόχος του σχεδιασμού της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, πολιτιστικών και πολιτισμικών πόρων των νησιών μας. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νέα τουριστική αγορά της Τουρκίας, αλλά και να αναζητηθούν νέες αγορές.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και συγκεκριμένος σχεδιασμός. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία θα ήταν το κάλεσμα για επιστροφή στην πατρίδα όλων των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου που ζουν στο εξωτερικό, ακόμα και δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας στο εξωτερικό. Για το 2012 που είναι μια ακόμη κρίσιμη χρονιά για τον τουρισμό, αν και ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στοχευμένες ενέργειες για την τουριστική προβολή των νησιών μας».

ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ
Ως ευκαιρία επαναξιολόγησης όλων των τουριστικών δράσεων προβολής των νησιών μας που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια χαρακτήρισε το πρόγραμμα αυτό ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Βασίλης Τεντόμας. Επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Ας είναι, όμως, αυτή η συζήτηση η αφορμή για να αρχίσει να γίνεται μια σοβαρή δουλειά στον τομέα του τουρισμού. Ο ρόλος της Περιφέρειας δεν μπορεί να είναι παρά επιτελικός. Άρα θα πρέπει να συγκροτηθεί γραφείο τουρισμού της Περιφέρειας και να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Να υπάρξει μια σαφής διαβούλευση με άλλους τοπικούς φορείς και συμφωνία για τα σχέδια και τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν και πώς αυτά μπορούν να στηριχθούν από όλους. Να υπάρχει διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης αυτών των δράσεων. Συνολικά όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες, τόσο ο ποιοτικός τουρισμός, όσο και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών, μακροπρόθεσμα, είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με μια σειρά παραμέτρους, που εξαρτώνται από τις κεντρικές πολιτικές».
Τις δικές του παρατηρήσεις και προτάσεις κατέθεσε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Οικολογικός Άνεμος» Ηλίας Γιαννίρης, που ζήτησε να δοθεί έμφαση στις αγορές της Τουρκίας και της Ρωσίας, προτείνοντας παράλληλα να φτιαχτεί μεγαλύτερος αριθμός DVD αντίστοιχος με αυτόν των τουριστικών οδηγών.
«Τα φυλλάδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις συνδυασμένες επιλογές που μπορεί να βρει κανείς στα νησιά μας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε ελκυστικά πακέτα και πολλαπλασιάζουμε τις ημέρες διαμονής.
Θεωρώ ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντική η τουριστική προβολή σε συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι σε αυτό τον τομέα».
Άνοιγμα στην αγορά της Ρωσίας αλλά και στροφή στον εσωτερικό τουρισμό πρότεινε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στρατής Κόρακας, ο οποίος χαρακτήρισε μεν σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο για τα νησιά μας τον τουρισμό, όμως αποτελεί μια ιδιαίτερα ρευστή αναπτυξιακή μορφή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις βασίζεται στις συγκυρίες και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν.
«Η σωστή τουριστική ανάπτυξη κατά την άποψή μας τόνισε - πρέπει να πατά στη σωστή ανάπτυξη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι καλύτεροι τουρίστες είναι οι Έλληνες. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά της Ρωσίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Να προστεθούν όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν στο σχέδιο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πρότεινε ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής.
«Θεωρώ ότι όλες οι προτάσεις των Περιφερειακών Συμβούλων είναι σημαντικές και θα πρέπει να διερευνηθεί αν είναι επιλέξιμες δράσεις ώστε να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σημαντική είναι και η καλή συνεργασία με τις τουριστικές επιτροπές των δήμων για ένα καλύτερο και ουσιαστικότερο αποτέλεσμα».
Το σχέδιο τουριστικής προβολής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Λευκή ψήφο έδωσαν η παράταξη του Στρ. Κόρακα, καθώς και του Βασίλη Τεντόμα.

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!