Πολιτική

09/09/2020 - 18:16

Σκηνές για 3.500 άτομα και πλοία για τη φιλοξενία προσφύγων - μεταναστών

Συνέντευξη τύπου υπουργών Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Προέδρου ΕΟΔΥ

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.

 Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Παράλληλα 400 ασυνόδευτα ανήλικα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Νότη Μηταράκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

«Δεν έχει αναφερθεί τραυματίες θύματα ή αγνοούμενοι» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης ο οποίος έκανε λόγο για πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς και τονίζοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και αντέδρασαν στην καραντίνα.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι 8 από τα 35 κρούσματα έχουν εντοπιστεί και έχουν μεταφερθεί στον 2ο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της δομής.

Πώς ξέσπασε η φωτιά στη Μόρια

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν τα ξημερώματα στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στη Μόρια.

«Τα γεγονότα ξεκίνησαν από την επιβολή καραντίνας λόγω των 35 κρουσμάτων» εξήγησε και σημείωσε ότι «χάρη στην άμεση επέμβαση των Αρχών, εκκενώθηκε η δομή και οι εστίες της πυρκαγιάς τέθηκαν υπό έλεγχο».

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί ούτε τραυματίας, ούτε θύματα, ούτε αγνοούμενοι» είπε, διαμηνύοντας πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία των κατοίκων και των αιτούντων άσυλο».

Λόγω της φωτιάς «έχουν καταστραφεί χώροι διοίκησης, χώροι της υπηρεσίας άσυλο κι μόνο ένα μέρος από τους χώρους φιλοξενίας. Κάηκε, επίσης, ο χώρος εντατικής θεραπείας της δομής» είπε ο υπουργός.

Αρκουμανέας: Εκτεταμένα τεστ κορονοϊού σε κατοίκους της Λέσβου και φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ

Εκτεταμένα τεστ κορονοϊού τόσο μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας όσο και σε κατοίκους της Μυτιλήνης και των δίπλα χωριών, ανακοίνωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αναφερθείς στους αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό και έφυγαν από την καραντίνα, ο κ. Αρκουμανέας είπε:

«Μετά τα χτεσινά επεισόδια, κάποιοι από τους θετικούς στον κορονοϊό και τις στενές επαφές τους, έφυγαν από την καραντίνα. Τους οκτώ τους έχουμε εντοπίσει κι έχουμε βρει έναν σημαντικό αριθμό των στενών επαφών στον νέο χώρο που έχει δημιουργηθεί».

«Σήμερα έχει έρθει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που κάνει τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα» πρόσθεσε.

Όπως είπε, σε συνεργασία με δήμαρχο Μυτιλήνης και τον πρόεδρο του χωριού της Μόριας, θα ξεκινήσουμε από αύριο εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους. «Μας ενδιαφέρει επειδή η Λέσβος το τελευταίο διάστημα έχει ένα έντονο επιδημιολογικό φορτίο το οποίο και εξετάζουμε» διευκρίνισε.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στη Λέσβο θα παραμείνει για μερικές μέρες ακόμα και όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος «η παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου έρχεται να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλεια των κατοίκων του νησιού» καθώς και να συντονίσει τη δουλειά των κρατικών υπηρεσιών με την περιφέρεια και τους δήμους.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ στη Λέσβο απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος υπογραμμίζοντας το ρόλο των δυνάμεων της ασφαλείας στη διατήρηση της έννομης τάξης.

Μοιράσου το άρθρο!