Πολιτική

19/02/2014 - 18:05

Σκορ 29-1 / Παράταση λειτουργίας για τα ελαιοτρίβεια στη Λέσβο

Κ

ατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 18ης Φεβρουαρίου 2014 ο Μιχάλης Μπάκας είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" για το θέμα της λειτουργία των ελαιοτριβείων:
Για το ζήτημα της παράτασης της άδειας λειτουργίας ελαιοτριβείων στη Λέσβο σημειώσαμε ότι για το θέμα έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με την απειλή του κλεισίματος των ελαιοτριβείων δίνονται «εκτάκτως» κάθε φορά παρατάσεις στη λειτουργία των ελαιοτριβείων χωρίς να υπάρχει καμία πρόοδος. Κάθε χρόνο οι παραγωγοί και οι ελαιοτριβείς, παρακαλάνε τον κάθε Νομάρχη, τον κάθε Περιφερειάρχη να κάνει τα στραβά μάτια για να τους δώσει άδεια να λειτουργήσουν, ενισχύοντας ένα πολιτικό αλισβερίσι χωρίς τέλος. Και αυτό δυστυχώς βλέπουμε να γίνεται και σήμερα. Υπάρχουν ελαιοτριβείς οι οποίοι έχουν κάνει επενδύσεις και προσπάθειες για να μειώσουν τη βλάβη τους στο περιβάλλον στη Λέσβο αλλά και σε άλλα νησιά όπως τη Σάμο. Υπάρχουν όμως και άλλοι, οι περισσότεροι, οι οποίοι δεν έχουν κάνει τίποτα.

Φοβόμαστε ότι και τον προσεχή Νοέμβριο πάλι το ίδιο θέμα θα συζητάμε. Είναι αλήθεια ότι ο κατσίγαρος είναι φυσικό προϊόν, αλλά το πρόβλημα είναι ζήτημα συγκέντρωσης του αποβλήτου και ακόμα και εάν δεν πέθανε κανένας από κατσίγαρο σίγουρα κανένας μας δεν θα κάνει μπάνιο σε μια παραλία με μαύρα νερά από τον κατσίγαρο. Θα πρέπει οι ίδιοι οι ελαιοτριβείς να σταματήσουν να είναι παθητικοί αποδέκτες και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να προχωρήσουν σε συμπράξεις, σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων ώστε να γίνουν κύριοι του προϊόντος τους και να μην εξαρτώνται από κανέναν. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Ο Οικολογικός άνεμος καταψήφισε την πρόταση του αντιπεριφερειάρχη, πιστοί στις αρχές μας και μη λογίζοντας κανένα πολιτικό κόστος, πρόταση που τελικά πέρασε με ψήφους 29-1 υπό το βάρος των επικείμενων εκλογών.

Μοιράσου το άρθρο!