Πολιτική

23/12/2017 - 06:32

Σταύρος Τάσσος: Τα παίρνουν από τους νησιώτες, τα δίνουν στους εφοπλιστές

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΑΜΗΛΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ


Τα παίρνουν από τους νησιώτες, τα δίνουν στους εφοπλιστές


Στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών τροπολογιών που πέρασε η κυβέρνηση από την Ολομέλεια, συμπεριέλαβε και αυτήν που αφορά στην κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ σε 27 νησιά του Αιγαίου και την προσωρινή (για ένα 6μηνο) διατήρησή του σε άλλα πέντε (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο), συνδέοντας μάλιστα αυτήν την εξαίρεση με το άθλιο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί για πρόσφυγες και νησιώτες από την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, ç, κάνοντας ειδική αναφορά στην τροπολογία, σημείωσε ότι αυτό που διαμηνύει η κυβέρνηση στους κατοίκους των νησιών, είναι πως αν θέλουν μειωμένο ΦΠΑ, θα πρέπει να διατηρηθεί η κόλαση με τους πρόσφυγες στη Μόρια και στα άλλα hot spots.
Οσο για το «μεταφορικό ισοδύναμο», το οποίο η κυβέρνηση σερβίρει ως «αντιστάθμισμα» για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, ο Στ. Τάσσος σημείωσε: «Το μεταφορικό ισοδύναμο σημαίνει ότι τον ΦΠΑ που θα πάρετε από τους νησιώτες, θα το δώσετε στους εφοπλιστές. Ετσι υπηρετείτε πλήρως τη λογική των έμμεσων φόρων, που είναι να παίρνετε από εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και να τα δίνετε στο κεφάλαιο». Συγκεκριμένα, πρόκειται για άμεση κρατική επιδότηση των εφοπλιστών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για «τη μείωση του μεταφορικού κόστους», ως κίνητρο για την υποτυπώδη έστω κάλυψη των νησιών, που το χειμώνα βλέπουν καράβι με το κιάλι.
Οσο για το το «ψίχουλο» του έκτακτου εφάπαξ που πέταξε η κυβέρνηση στους νησιώτες, με τον τίτλο «κοινωνικό αντιστάθμισμα», ο Στ. Τάσσος ανέφερε πως εδώ μπορεί κανείς να πει «αιδώς Αργείοι, αλλά δεν νομίζω να σας έμεινε οποιαδήποτε πολιτική τσίπα».
 

Μοιράσου το άρθρο!