Πολιτική

15/07/2016 - 07:02

Στη Λέσβο η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας

Τη Μυτιλήνη επισκέφθηκε την Πέμπτη η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και νυν πρόεδρος του οργανισμού "Save The Children" Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ.


Το πρωί βρέθηκε στο χοτ σποτ της Μόριας και στη συνέχεια στο δημοτικό καταυλισμό προσφύγων του Καρά Τεπέ όπου ο οργανισμός "Save the Children" υλοποιεί προγράμματα στήριξης παιδιών προσφύγων.

Η Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ πέρασε αρκετή ώρα με τα παιδιά με τα οποία ζωγράφισε και έπαιξε. Προτεραιότητά της ήταν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι της Μόριας στους οποίους αναφέρθηκε πολλές φορές στις δηλώσεις που έκανε στην κάμερα της ΕΡΤ τονίζοντας ότι δεν μπορεί παιδιά να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες, ενώ κάλεσε τις ηγεσίες της Ευρώπης να στηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

Αναλυτικά η πρώην πρωθυπουργός της Δανίας τόνισε τα εξής: «Είμαι στην Ελλάδα και ξέρω ότι οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, όμως αυτό που προσφέρεται εδώ στις γυναίκες και στα παιδιά και στα παιδιά που είναι ασυνόδευτα, δεν είναι αρκετό. Προτρέπω στους ηγέτες της Ευρώπης να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Δεν ξέρουν τι πρόκειται να τους συμβεί. Στη Μόρια αυτό που μου είπαν ήταν "δεν είμαστε εγκληματίες γιατί μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες; Μπορεί να μην είναι φυλακή αλλά για τα παιδιά εκεί, μοιάζει με φυλακή και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτό. Καλώ τους ηγέτες της Ευρώπης να βοηθήσουν την Ελλάδα να προσφέρει περισσότερα».

Αναφερόμενη στο ζήτημα της επανεγκατάστασης υποστήριξε: «Η Συμφωνία με την Τουρκία δεν προχωρά πολύ καλά. Το άλλο μέρος της συμφωνίας ήταν να βοηθήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για την επανεγκατάσταση. Οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές και αυτά τα παιδιά. Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δικαίωμα να προστατεύσουν τα σύνορά τους . Όμως έχουν και δικαιώματα και οι πρόσφυγες και δεν μπορεί να μένουν τρεις και τέσσερις μήνες σε έναν τόπο χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν και σε ένα χώρο που τον βλέπουν σαν φυλακή γιατί κλείνει μέρα – νύχτα. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά».

Η ίδια τόνισε ότι ο διεθνής Οργανισμός στον οποίο είναι πρόεδρος θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους καταυλισμούς των προσφύγων και κυρίως τα παιδιά. «Οι Έλληνες μπορούν να "ποντάρουν" στο "Save the Children" το είπα και στον πρωθυπουργό σας ότι θα είμαστε στους καταυλισμούς, θα δημιουργήσουμε χώρους για τα παιδιά όπου θα μπορούν να παίζουν και να ζωγραφίζουν και να χορεύουν όπως όλα τα παιδιά. Θα βοηθήσουμε τις έγκυες με το θηλασμό και με τα μικρά παιδιά τους, θα δημιουργήσουμε φυσιολογικούς χώρους στους καταυλισμούς γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πρόσφυγες να ζήσουν μια κανονική ζωή. Δεν εγκαταλείπουμε τις ελληνικές αρχές θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε όμως παρακινούμε τους ηγέτες της Ευρώπης να βοηθήσουν την Ελλάδα με τα παιδιά».

Τέλος η πρόεδρος του "Save the Children" αναφέρθηκε στη Λέσβο και στην στάση των κατοίκων της απέναντι στους πρόσφυγες. «Ξέρω ότι αυτή είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη Λέσβο. Έχω ακούσει πολύ θετικές ιστορίες με ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν. Βρισκόμαστε σε ένα καταυλισμό που αν και φτιάχτηκε από το Δήμο έχει πολύ καλύτερες συνθήκες από τη Μόρια. Είναι ένα μέρος όπου δείχνουν σεβασμό και αξιοπρέπεια στους ανθρώπους χάριν των ανθρώπων της Λέσβου. Ξέρουμε πως είναι δύσκολη η κατάσταση για το νησί και πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν τη Λέσβο και τους κατοίκους της για να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!