Πολιτική

20/03/2012 - 14:59

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για κατάργηση της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι μεταξύ των υπό κατάργηση 1894 οργανικών μονάδων που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την «αναδιοργάνωση υπουργείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» που κατατέθηκε στη Βουλή. Το πρωί, οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αποφάσισαν να ξεκινήσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα περιλαμβάνουν  μεταξύ άλλων τη λειτουργική κατάληψη των χώρων που εργάζονται,  ενώ ζητούν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Χαλκιώτη ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση. «Αν ο κ. Χαλκιώτης επιθυμεί να διατηρηθεί η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής οφείλει να παραιτηθεί ως ένδειξη αντίδρασης στην απόφαση της κυβέρνησης» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νίκος Ζαρταμόπουλος.

Στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απασχολούνται συνολικά  108 άτομα τα οποία δυο  μήνες μετά την έκδοση του ΠΔ που θα ρυθμίζει τα περί κατάργησης  και θα εκδοθεί σε ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου, θα δίνει την δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί κατόπιν αιτήσεως του είτε να μεταφερθεί στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είτε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι, μπορούν να ζητήσουν να υπηρετήσουν στα υπουργεία στα οποία μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. Ειδικότερα οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου μεταφέρονται στα κεντρικά Υπουργεία όπως για παράδειγμα οι αρμοδιότητες του ΣΧΟΠ στο ΥΠΕΚΑ, των άγονων γραμμών στο Υπουργείο Ανάπτυξης κλπ. «Παρακολουθώ το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή. Θεωρώ απαράδεκτη ενδεχόμενη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης  ο οποίος το μεσημέρι είχε επικοινωνία με την Υπουργό Ανάπτυξης κ. Διαμαντοπούλου η οποία τον διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα της Γενικής Γραμματείας θα εξεταστεί εκ νέου.

Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή/ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ρέππας κατέθεσε χτες βράδυ στη Βουλή το περιβόητο πολυνομοσχέδιο για την «αναδιοργάνωση του κράτους». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που όπως αποκαλύπτεται και από τη διάτρητη αιτιολογική του έκθεση έχει έναν βασικό στόχο, αυτόν που ο κ. Υπουργός πασχίζει μάταια να αποκρύψει στις συνεντεύξεις του: να αποτελέσει όχημα για τις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που προβλέπονται από το μνημόνιο.

Στο νομοσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται τελικά και η κατάργηση της ΓΓΑΙΝΠ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και τις καθησυχαστικές δηλώσεις που ακούγαμε όλον αυτόν τον καιρό. Αυτή τη στιγμή μας αγανακτεί, όχι μονάχα η προφανής περιφρόνηση που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στους κατοίκους των νησιών μας αλλά και ο εμπαιγμός των οποίο υφιστάμεθα τόσον καιρό σαν νησιώτες και σαν εργαζόμενοι. Το νομοσχέδιο προβλέπει την «μεταφορά» των σημερινών αρμοδιοτήτων της ΓΓΑΙΝΠ «πίσω» στα κεντρικά υπουργεία, επισημοποιεί δηλαδή την κατάργηση της νησιωτικής πολιτικής «και με τη βούλα», αφού μάλιστα δεν υπάρχει μέσα σε αυτό ούτε καν μια διεύθυνση ή ένα τμήμα μέσα στο ελληνικό κράτος που να την διατηρεί σαν αρμοδιότητα. Δεν είναι προχειρότητα: είναι μια ακόμη περικοπή, μια ακόμη εγκατάλειψη με στόχο τα νησιά μας.

Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν άμεσα, υπεύθυνα και δημόσια οι βουλευτές, τα κόμματα και οι παράγοντες που μέχρι τώρα είχαν εναντιωθεί στο κλείσιμο της ΓΓΑΙΝΠ. Να δηλώσουν ότι δεν θα προχωρήσουν στην ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, ειδάλλως θα θεωρηθούν μέρος του εμπαιγμού που υφιστάμεθα.

Καλούμε τον ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δ. Χαλκιώτη να αναλάβει τώρα τις ευθύνες του και να υπερασπιστεί το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται τόσον καιρό και για την αναβάθμιση του οποίου είχε κατ’ επανάληψη υποσχεθεί παραιτούμενος άμεσα από τη θέση του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει εάν θέλει να υποστηρίξει την υπόθεση την οποία διακηρύσσει ότι πίστεψε και πιστεύει.

Η ΓΣ αποφάσισε να τεθεί ο Σύλλογός μας σε διαρκή και πολύμορφη κινητοποίηση και να προχωρήσει σε λειτουργική κατάληψη της ΓΓΑΙΝΠ προκειμένου να αποτραπεί η ψήφιση της κατάργησης της υπηρεσίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους από τις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στη Λέσβο σε κινητοποίηση εναντίον του νομοσχεδίου Ρέππα συνολικά, εναντίον των αντιλαϊκών στοχεύσεών του, εναντίον των απολύσεων.

Τις επόμενες ημέρες ο Σύλλογός μας θα καθορίσει να επόμενα βήματα και τις ενέργειές του.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

ΒΑΣΩ ΠΕΤΡΕΝΙΤΗ

Μοιράσου το άρθρο!