Πολιτική

27/07/2020 - 16:39

Στην Αγιάσο η "Πυξίδα" - Συζήτηση για Leader και ΕΣΠΑ

Σε πολύ θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Δημοτικής παράταξης  "ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ" και του Κοινοτικού συμβουλίου της Αγιάσου, την Πέμπτη στις 23/7/2020. Η επικεφαλής της παράταξης, κα Εριφύλη Χιωτέλλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρεαδέλλη Βασιλική, Μαλιαρός Δημήτρης και στελέχη του Συνδυασμού, ενημερώθηκαν για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 

  

Στη συνέχεια η κα Εριφύλη Χιωτέλλη ενημέρωσε διεξοδικά για τις ευκαιρίες ανάπτυξης της Κοινότητας μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος και συγκεκριμένα το νέο ΕΣΠΑ 2021-27, το πρόγραμμα  LEADER,  καθώς και το πρόγραμμα Α. Τρίτσης που έρχεται να αντικαταστήσει το πρόγραμμα Φιλόδημος. 

Με δεδομένο πως οι προτάσεις ένταξης έργων από το Δήμο Μυτιλήνης πρέπει να κατατεθούν ως το τέλος του 2020 η κ. Χιωτέλλη τόνισε πως η Δημοτική αρχή θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε διαβούλευση με τις κοινότητες για τη διαμόρφωση των προτάσεων ένταξης που πρέπει να τις αφορούν αλλά και να ικανοποιούν τις προτεραιότητες των κοινοτήτων.

Η κ. Χιωτέλλη ιδιαίτερα στάθηκε στις προσκλήσεις  του προγράμματος που αφορούν στην ένταξη προτάσεων για έργα αντικατάστασης πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, για αναβάθμιση  υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών και για κατασκευή νέων βιολογικών καθαρισμών, για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για δράση κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές για τη φροντίδα των αδέσποτων σε κάθε κοινότητα, για την αξιοποίηση εμβληματικών κτηρίων, για την αναβάθμιση αθλητικών χώρων και χώρων αναψυχής για παιδιά, και τέλος για την κατασκευή αγροτικής οδοποιίας. Όλα αυτά είναι έργα που έχει ανάγκη κάθε κοινότητα του Δήμου μας και συνεπώς η Δημοτική αρχή πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρον τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν.

Η κ. Χιωτέλλη πρότεινε ακόμα τη διερεύνηση της δυνατότητας χρηματοδότησης από το LEADER, συντήρησης και διάνοιξης νέων περιπατητικών διαδρομών στη Δημοτική ενότητα Αγιάσου καθώς και τη διερεύνηση ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής ταυτότητας της Δημοτικής ενότητας Αγιάσου στα πλαίσια ενός προγράμματος που η Δημοτική αρχή μπορεί να καταθέσει για ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα αφορά στην ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας κάθε δημοτικής ενότητας.

 

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης ενημερωθήκαμε και από τον κ. Κλεάνθη Κορομηλά για την πορεία του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, έργο για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί από το προηγούμενο LEADER περίπου 580 χιλ. ευρώ και έχει δημοπρατηθεί. 

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και επεκτάθηκε και σε άλλα αναπτυξιακά εργαλεία. Ανανεώσαμε το ραντεβού και με την υπόσχεση ότι θα στηρίξουμε τις προτάσεις της Κοινότητας Αγιάσου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

Μοιράσου το άρθρο!