Πολιτική

01/02/2013 - 06:04

Στήριξη Περιφερειάρχη στους ποτοποιούς της Λέσβου

Στήριξη Περιφερειάρχη στους ποτοποιούς  της Λέσβου

Συνάντηση με το Δ. Σ. του Συνδέσμου Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου είχε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής. Στον Σύνδεσμο δραστηριοποιούνται δεκαέξι επιχειρήσεις παραγωγής ούζου που καλύπτουν περισσότερο από 50% της ετήσιας εθνικής κατανάλωσης, με εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες του εξωτερικού κι ο οποίος απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους στηρίζοντας την τοπική αγροτική παραγωγή και οικονομία.
  Τα μέλη του Συνδέσμου επισήμαναν στον Περιφερειάρχη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, με κυριότερα την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) κατά 123% μέσα σε 16 μήνες, την επιβολή Φ.Π.Α. επί του Ε.Φ.Κ. και των λοιπών Φόρων, την άμεση απόδοση του Ε.Φ.Κ. εντός 25 ημερών μαζί με την απόδοση του Φ.Π.Α., την αύξηση της λαθραίας εισαγωγής και διακίνησης αιθυλικής αλκοόλης και προϊόντων ούζου, το μεγάλο κόστος των μεταφορών και την υπαγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α.  

  Στη συνέχεια οι ποτοποιοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους που μεταξύ άλλων αφορούν την άμεση  μείωση του Ε.Φ.Κ. για την αποκατάσταση της τιμής του ούζου και την παράταση του χρόνου καταβολής του, την τροποποίηση του λανθασμένου τρόπου τιμολόγησης της αιθυλικής αλκοόλης, την άμεση επιστροφή του Φ.Π.Α. στις εξαγωγές, την ενεργοποίηση του ελέγχου των ναύλων των Εταιρειών Ναυσιπλοΐας.
  Στη συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήθηκε να σταλεί από την πλευρά της Περιφέρειας προς τους αρμόδιους Υπουργούς επιστολή η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα σχετικά αιτήματα καθώς επίσης και να επεξηγεί αναλυτικά τον ανασταλτικό ρόλο που θα έχει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου η μη επίλυσή τους ενώ σχεδιάστηκαν και μια σειρά από δράσεις που θα γίνουν έτσι ώστε να προωθηθούν τα αιτήματα του κλάδου.
  Μετά το τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι ποτοποιοί της Λέσβου αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο της οικονομίας του νησιού και αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη τότε αυτό που πρέπει να φροντίσουμε πρώτα απ’ όλα είναι να ενισχύσουμε με την παρέμβασή μας τους κλάδους αυτούς οι οποίοι παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Θα ξανασυναντηθούμε με τους ποτοποιούς και θα προσπαθήσουμε μαζί να βρούμε λύσεις οι οποίες θα άρουν τις σημερινές δυσκολίες που κάποιοι δυστυχώς νομοθέτησαν χωρίς να λάβουν για άλλη μια φορά υπόψη τους τη νησιωτικότητα και τον αγώνα που κάνουν οι τοπικοί παραγωγοί και έμποροι για να προωθήσουν τα προϊόντα μας.

Μοιράσου το άρθρο!