Πολιτική

01/06/2020 - 19:52

Στον "αέρα" οι μαθητευόμενοι των ΕΠΑΛ - Ερώτηση Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Αντιμετώπιση προβλημάτων στη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της μαθητείας των ΕΠΑΛ 

 

Οι μαθητευόμενοι των ΕΠΑΛ, μετά τη διακοπή της μαθητείας λόγω κορονοϊού και την επίσημη επανέναρξή της, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, όσοι κάνουν μαθητεία σε διάφορες δομές που σχετίζονται με ευπαθείς ομάδες (πχ. γηροκομεία, φυλακές, υπνωτήρια αστέγων κλπ.) χρειάζεται, σε αρκετές περιπτώσεις, να πάρουν ιδιαίτερα – απαιτούμενα μέτρα, όπως τεστ για κορονοϊό, ειδικό εξοπλισμό κοκ. Αυτά, πέρα από όσα προβλέπει ο ΕΟΔΥ, καθορίζονται και από αποφάσεις των οργανισμών των δομών αυτών. Βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς, πως ανάλογα μπορεί να ζητηθούν και από άλλους, ιδιώτες ή επιχειρήσεις, που υλοποιούν τη μαθητεία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το κόστος για τα μέτρα το επωμίζονται οι μαθητευόμενοι.

Επιπλέον, μια σειρά επιχειρήσεις (στις οποίες διεξαγόταν η μαθητεία και είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους) δεν άνοιξαν μετά την άρση του lockdown και είναι άδηλο το τι θα συμβεί ακόμη και τη νέα σχολική χρονιά. Η εξεύρεση νέου εργοδότη, ανεξάρτητα από το αν έχει δοθεί ή όχι παράταση στις προθεσμίες εξεύρεσης, είναι – στην πράξη, έως σήμερα – υπόθεση του μαθητευόμενου. Έτσι, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μαζική διακοπή εργασιών κάποιου κλάδου, προκύπτει ζήτημα για τη συνέχεια και ολοκλήρωση της μαθητείας.

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, θα υπάρξουν περιπτώσεις συνταξιοδότησης, εκπαιδευτικών που έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα (ανάθεση) για τη διεξαγωγή του εργαστηριακού μέρους της πρακτικής άσκησης και που δεν υπάρχουν αντικαταστάτες τους (ιδιαίτερο πρόβλημα σε νησιά κλπ.). Έτσι, αν δε διοριστεί έγκαιρα από 1η Σεπτέμβρη το νέο προσωπικό, δεν μπορεί να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί η μαθητεία. Τέλος, πρόβλημα έγκρισης των προγραμμάτων μαθητείας για τη σχολική χρονιά 2020-2021 προκύπτει λόγω έλλειψης ειδικοτήτων από το δυναμικό του ΙΕΠ (πχ. μηχανολογία).

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει, ώστε:

  • Να καλυφθεί πλήρως, με κρατική δαπάνη και ευθύνη, το κόστος των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στους μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ (τεστ, μάσκες, ειδικός εξοπλισμός κλπ.).
  • Να διασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, ότι όλοι όσοι έκαναν μαθητεία σε επιχειρήσεις που σήμερα τελούν σε αναστολή λειτουργίας θα μπορέσουν να τη συνεχίσουν και να την ολοκληρώσουν.
  • Να διασφαλιστεί πως θα διοριστεί έγκαιρα το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, αλλά και ότι θα καλυφθούν οι θέσεις στις επιτελικές δομές, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ώρα από το εργαστηριακό κομμάτι της μαθητείας, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών ή για άλλους λόγους και να μην προκύψει πρόβλημα στην έγκριση κανενός προγράμματος μαθητείας από το ΙΕΠ.

 

Η Βουλευτής

Κομνηνάκα Μαρία

Μοιράσου το άρθρο!