Πολιτική

04/06/2020 - 13:08

Στον ελαιώνα της Λέσβου μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. 6 σημαντικές προτάσεις - αιτήματα προς Κυβέρνηση, Δήμους και Περιφέρεια

Πρώτες αναφορές για μειωμένη καρπόδεση και αποβολή καρπιδίων ελιάς

Τον ελαιώνα της Λέσβου επισκέφθηκαν μέλη του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για να διαπιστώσουν τις ζημιές που έπαθε από τον απρόσμενο μίνι καύσωνα τον περασμένο μήνα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ελαιώνας έχει πληγεί από τις υψηλές θερμοκρασίες τόσο στο στάδιο της ανθοφορίας αλλά και στο στάδιο του μικρού καρπού στην ποικιλία Αδραμυτιανή σε ορισμένες περιοχές.

Η αποκάλυψη του πλήρους μεγέθους της ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς θα φανεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις γεωπόνων και παραγωγών αναφέρουν μειωμένη καρπόδεση και αποβολή καρπιδίων ελιάς αλλά και σημαντικό πληθυσμό του δάκου. Επίσης οι πρόσφατη βροχόπτωση και ύπαρξη υψηλής σχετικής υγρασίας ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών όπως το κυκλοκόνιο και το γλοισπόριο.

Καλούμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προστατέψει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με όλα τα μέσα και τους πόρους που μπορούν να διατεθούν. Ειδικότερα ζητάμε:

1.      Να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα εργαλεία που περιγράφονται στην επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου Hogan, που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από της 17 Ιουλίου 2019 για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών.

2.      Να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής στη Λέσβο ανάλογες με αυτές που συστήθηκαν στην Κρήτη και στη Μαγνησία για τη μελέτη της επίδρασης των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ελαιοκαλλιέργεια του νησιού μας  και την καταγραφή των ζημιών.

3.      Να αναμορφώσει τον υπάρχοντα, αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας. ‘Έτσι ώστε να περιληφθούν σ αυτόν τα νέα δεδομένα που βιώνουν οι αγρότες με την κλιματική αλλαγή και μειώνουν  το γεωργικό τους εισόδημα

4.      Να διατηρήσει  τον δημόσιο και αλληλέγγυο χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, ο οποίος όμως θα πρέπει να είναι και κοινωνικά δίκαιος, ώστε κάποιοι ασφαλισμένοι, όπως οι ελαιοπαραγωγοί μας, να μην είναι συνεχώς δότες, χωρίς καμία αποζημίωση την οποία χρειάζονται όταν πλήττονται για να μείνουν βιώσιμοι, και κάποιοι άλλοι να είναι συνεχώς λήπτες.

5.      Να στελεχωθεί ο  ΕΛΓΑ από επαρκή επιστημονικό προσωπικό.

6.      Τέλος ζητάμε από την Περιφέρεια και τους δύο Δήμους του νησιού μας να συντονιστούν, να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του νησιού μας με την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή τους στον ΕΛΓΑ και το αρμόδιο Υπουργείο για να αποζημιώνονται οι πληττόμενοι  αγρότες μας. Το φαινόμενο που σημειώθηκε με την πρόσφατη επιλεκτική αποζημίωση ελαιοκαλλιεργητών δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Μοιράσου το άρθρο!