Πολιτική

16/11/2012 - 07:58

Συλλαλητήριο για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Συλλαλητήριο για την επέτειο του Πολυτεχνείου

trong>ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, Νέοι και νέες, Άνεργοι,
Αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φτωχομεσαίοι αγρότες, μετανάστες,
   Τριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται στις 17 Νοέμβρη από την παλλαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Μία εξέγερση που είχε τη διαδρομή και κορύφωση μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, που αναπτύχθηκαν από το 1970 και μετά, με διάφορες μορφές πάλης, απεργιακές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, με αντιδικτατορικές εκδηλώσεις στους φοιτητές.
  Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου που δήλωναν τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του αγώνα, που μιλούσαν για το ψωμί του λαού, που μιλούσαν για καλύτερη παιδεία, που μιλούσαν για την ελευθερία του λαού μας από τους κάθε είδους δυνάστες και όπως φωνάχτηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του Λαού και της νεολαίας:
ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ
Eιναι και παραμένουν επίκαιρα, σήμερα που η κυβέρνηση εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, εμπλέκεται στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς των αμερικανών ευρωπαίων και πάσης λογής  ιμπεριαλιστών, ενάντια στους γειτονικούς λαούς της μέσης ανατολής και της Β. Αφρικής.
     Σήμερα 39 χρόνια μετά την εξέγερση της 17 Νοέμβρη του 1973 για  την εργατική τάξη, την λαϊκή οικογένεια, την νεολαία, το ψωμί είναι το ζητούμενο.
  Η παιδεία γίνεται εμπόρευμα, χώρος επιχειρηματικής δράσης του κεφαλαίου και μηχανή παραγωγής φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, έτοιμο να παραδοθεί στην κατανάλωση για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκμεταλλευτών του.
 Στενάζει η εργατική τάξη κάτω από το βάρος της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις των πολιτικών υπάλληλων του κεφαλαίου σε όποια μορφή παρουσιάζονται, είτε σαν μονοκομματικές κυβερνήσεις, είτε σαν συμμαχικές κομμάτων, με κοινό παρονομαστή την πίστη τους στην ΕΕ. και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομιλών.
 Η φτώχεια, η ανεργία η εξαθλίωση έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις και με τα νέα μέτρα που ψήφισε  η κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, για να εξασφαλίσουν εργάτες φτηνούς και χωρίς κανένα δικαίωμα για τα μονοπώλια και τους τοκογλύφους πιστωτές του κράτους.
 Σήμερα 39 χρόνια μετά,
Η μόρφωση γίνεται εμπόρευμα και χώρος επιχειρηματικής δράσης του κεφαλαίου και μηχανή παραγωγής φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, έτοιμο να παραδοθεί στην κατανάλωση για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκμεταλλευτών του Λαού.
   Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πέρα από τις ιστορικές μνήμες, μας δίνει ένα μήνυμα ό,τι όταν ο λαός θέλει, μπορεί να δρομολογήσει άλλες λύσεις, από αυτές που επεξεργάζονται οι καταπιεστές του, οι ιμπεριαλιστές και τα μονοπώλια, μαζί με τις υποταγμένες κυβερνήσεις και κόμματα.
   Γιατί για μας η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, είναι μέρα αγώνα και όσο και αν προσπαθούν οι διάφοροι συμβιβασμένοι να υποβαθμίσουν τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και το νόημα της στη συνείδηση του λαού, αυτά θα μείνουν πάντα επίκαιρα. Όσο κι αν οι διάφοροι γραφικοί, καλοβολεμένοι σημερινοί διαχειριστές από διάφορες θεσούλες,  επικαλούνται ως μουσειακές περγαμηνές την συμμετοχή τους τότε στην εξέγερση, για να παρουσιάσουν σαν συνέχεια των πόθων του λαού την σημερινή υποταγή τους στον ιμπεριαλισμό, τα μονοπώλια και γενικά στο σύστημα, ο λαός θα τους απαξιώσει. Θα σηκώσει το μπόϊ του, θα καταλάβει την δύναμή του και θα βάλει κάθε κατεργάρη στο πάγκο του.
Ένα παραπάνω σήμερα,
Κανένας εφησυχασμός βλέποντας  τους πολιτικούς απόγονους αυτών που ευθύνονται για τις πιο μαύρες μέρες της ιστορίας μας και της δολοφονικής ματωμένης καταστολής της εξέγερσης της 17ης του Νοέμβρη το 1973, με την ανοχή και πριμοδότηση των κρατικών μηχανισμών, περνώντας θαρος από τις επίσημες οδηγίες της ΕΕ, που εξισώνουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό,  οργανώνονται σε δολοφονικά τάγματα εφόδου κατά το πρότυπα των δοσίλογων γερμανοτσολιάδων και των χιτλερικών ταγμάτων Ες Ες.
 Επιχειρώντας την νεκρανάσταση του ΦΑΣΙΣΜΟΥ -ΝΑΖΙΣΜΟΥ
   Είναι καιρός πλέον τα οράματα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου να γίνουν πράξη. Ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Οι παραγωγοί του πλούτου να απολαμβάνουν τα προϊόντα του ιδρώτα τους. Η μόνιμη και σταθερή δουλεία να είναι δικαίωμα.  Η παιδεία, η υγεία-κοινωνική πρόνοια, η στέγη, η διατροφή, το νερό, ο πολιτισμός και γενικά όλες οι σύγχρονες  λαϊκές ανάγκες να πάψουν να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικά αγαθά.
Ποτέ πια ΦΑΣΙΣΜΟΣ –Ποτέ πια ΧΟΥΝΤΑ
 
Όλοι στο συλλαλητήριο για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που οργανώνει το ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 Νοέμβρη και ώρα 5 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς.


 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στις 17 Νοέμβρη στην πορεία για την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου στην Πλατεία Σαπφούς, στις 6μμ

39 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου η άθλια τρικομματική κυβέρνηση, με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ψήφισε τα βάρβαρα μέτρα. Απομονωμένη από τον λαό, στηριγμένη στην βία, με τις συνιστώσες του Σαμαρά ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να καταρρέουν,  έγινε ακόμα πιο αδύναμη.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Με τους αγώνες μας των τελευταίων χρόνων  ανατρέψαμε δυο κυβερνήσεις. Δεν θα αφήσουμε να διαλύσουν τις ζωές μας για την «δόση» που θα πάει κατευθείαν στις τσέπες των τραπεζιτών φορτώνοντας σε εμάς το χρέος!

 Οργανωνόμαστε παντού, σε εργατικούς κλάδους και γειτονιές. Με απεργίες, καταλήψεις και αγώνες με διάρκεια, να μην αφήσουμε ποτέ τις λίστες των χιλιάδων απολύσεων να φύγουν. Με συνελεύσεις και απεργιακές επιτροπές! Με αγωνιστική ενότητα και συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, των μαχόμενων ομοσπονδιών και όλων όσων παλεύουν για την ανατροπή.

Ήρθε η ώρα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς να συμβάλλουν σε ένα ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής των μέτρων, της κυβέρνησης, της τρόικα και του σφαγείου ΕΕ - ΔΝΤ- κεφαλαίου. Σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ. Χωρίς διάσπαση των εργαζομένων.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ!

Δυόμιση χρόνια τώρα μας λένε  «μνημόνιο ή χάος»! Και έχουμε ήδη οδηγηθεί στην κοινωνική καταστροφή και το χάος. Στην «στάση πληρωμών» στο εσωτερικό. Στον εργασιακό μεσαίωνα. Στην εξευτελιστική ευρωπαϊκή επιτροπεία.

Η δόση των 31.5 δις θα πάει όλη στους ιδιώτες τραπεζίτες και τους τοκογλύφους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΤΗΝ ΕΕ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΝΤΟΥ!

Υπάρχει άλλος δρόμος! Αυτός που βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού.

-Έξω τώρα από το ευρώ και την ΕΕ

-Άμεση και μονομερή καταγγελία των μνημονίων και της αποικιοκρατικής δανειακής σύμβασης.

-Μη αναγνώριση, διαγραφή του χρέους.

- Έξω απ’ το ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους

-Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.

-Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

-Καμιά ιδιωτικοποίηση, δημόσια αγαθά για όλους

- Απαγόρευση των απολύσεων – προσλήψεις – δουλειά για όλους

-Προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών.

-Πραγματική δημοκρατία για τον λαό όχι στην καταστολή, την εργοδοτική τρομοκρατία και τους φασίστες!

 

ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΑΟΣ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ

Ο αντίπαλός μας δεν βρίσκεται μόνο στα έδρανα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Βρίσκεται στα πολυτελή κτήρια του ΣΕΒ και των τραπεζιτών, στις δυνάμεις καταστολής, στα κανάλια και τις μεγάλες εφημερίδες, στο Βερολίνο, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες. Πολλοί λένε, «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με αυτούς».  Και 39 χρόνια πριν υπήρχαν οι φωνές που έβλεπαν την χούντα, το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς προστάτες της σαν παντοδύναμη. Υπήρχαν οι φωνές που έβλεπαν στην «φιλελευθεροποίηση» του Μαρκεζίνη, και στη «βοήθεια της Ευρώπης». Αλλά η ανατροπή της μισητής χούντας ήρθε από τη δύναμη του αγώνα και της εξέγερσης,   από την περηφάνια και την δράση των εργατών και της νεολαίας, από το θάρρος όσων στάθηκαν απέναντι στα βασανιστήρια και την βία.  

Έτσι και σήμερα! Η λύση θα έρθει μόνο  από εμάς! Από ένα πανίσχυρο μαζικό κίνημα, που θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση και  την τρόικα, την ΕΕ, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους φασίστες συμμάχους τους.  Από έναν οργανωμένο λαό που θα διεκδικήσει να πάρει την εξουσία. Από μια Αριστερά, μαχητική, ενωτική, αντικαπιταλιστική!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΤΣΙ ΑΝΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ – ΣΦΑΓΕΙΟ!


 

 

Οι νέοι και νέες ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καλούν στις 17 Νοέμβρη στην πορεία για την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου στην Πλατεία Σαπφούς στις 6μμ

39 χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία αποτέλεσε και την απαρχή της πτώσης της χούντας των συνταγματαρχών.

Σχεδόν 4 δεκαετίες έχουν περάσει και τα αιτήματα της εξέγερσης για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη επικαιροποιούνται με τον πιο εμφατικό τρόπο σε μία περίοδο όπου οι κατακτήσεις των εργαζομένων, το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά, η δημοκρατία θυσιάζονται στο βωμό των μνημονίων. Κατακτήσεις που πέτυχε το κίνημα τη μεταπολίτευσης με σκληρούς αγώνες ξηλώνονται.

Το τρίτο μνημόνιο λιτότητας, που ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων να συμπληρώσει τις πολιτικές εκείνες που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η πραγματική ανεργία ξεπερνά πλέον το 25% και στους νέους αγγίζει το 50%, οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και ο δημόσιος πλούτος χαρίζεται στο κεφάλαιο. Παράλληλα, το δικαίωμα στην παιδεία και την υγεία μετατρέπεται σε προνόμιο των λίγων και των ισχυρών. Τα κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα συρρικνώνονται καθημερινά. Η ολοένα αυξανόμενη κρατική καταστολή και ο αυταρχισμός των τελευταίων κυβερνήσεων έχουν γίνει πολιτική σταθερά διαχείρισης του συστήματος μαζί με τις αλλεπάλληλες συνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Απέναντι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι δυνάμεις του κεφαλαίου, καθώς και το πολιτικό τους προσωπικό, στους εργαζόμενους και τη νεολαία, μοναδική απάντηση μπορεί να είναι η ανατροπή τους! Οι μεγαλειώδεις αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος των δύο τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα την αποφασισμένη και μαχητική λαοθάλασσα που περικύκλωσε τη Βουλή στις 7 Νοέμβρη, αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως ο λαός μας αντιστέκεται, αγωνίζεται και διεκδικεί μία ζωή με αξιοπρέπεια χωρίς μνημόνια και τρόικες.

Απέναντι στο αίτημα για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή χειραφέτηση, οι κυβερνήσεις τους επενδύουν στην καταστολή και την τρομοκρατία, δίνοντας χέρι βοηθείας στους νεοναζιστές. Πάνω στις κοινωνικές στάχτες της κρίσης αναπτύσσεται ο φασισμός. Υιοθετώντας τη θεωρία των δύο άκρων, η τρικομματική κυβέρνηση επιδιώκει να εξισώσει τους αγώνες και τις αντιστάσεις του λαού μας και την αριστερά με τις παρακρατικές πρακτικές των φασιστών της Χρυσής Αυγής. Η ίδια η πραγματικότητα, όμως, αναδεικνύει καθημερινά πως η ναζιστική συμμορία αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος μέσα στη κοινωνία και υπερασπίζεται αδιαλείπτως τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα σε συνθήκες δομικής κρίσης του καπιταλισμού, οι δυνάμεις του κεφαλαίου προσπαθούν να διασώσουν τα κέρδη τους διαλύοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Πλέον δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως πριν, παρά μόνο με συνεχείς εκβιασμούς, τρομοκρατία και καταστολή. Μόνο έτσι μπορούν να επιβάλλουν τις βάρβαρες και εγκληματικές πολιτικές τους. Το σύστημά τους το μόνο που προσφέρει είναι φτώχεια, πείνα και ανεργία.

Η εξέγερση του Νοέμβρη αποδεικνύει πως οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, όπως τότε έτσι και σήμερα, μπορούν να επιφέρουν τεράστιες κοινωνικές αλλαγές και να αλλάξουν τα δεδομένα. Σήμερα, απέναντι στις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ οφείλουμε να υψώσουμε τους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων μέχρι την ανατροπή! Υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτή είναι η κυβέρνηση της αριστεράς. Οι νέοι και οι νέες τους ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή που επέρχεται. Να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Όλοι και όλες μαζί με όπλο μας την αντίσταση και δύναμή μας την αλληλεγγύη να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των μνημονίων και της λιτότητας. Να θέσουμε τις βάσεις για μία άλλη κοινωνία, της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Για να ανοίξουμε το δρόμο για το Σοσιαλισμό.

Μοιράσου το άρθρο!