Πολιτική

17/06/2014 - 13:01

Συμμετοχή του «Άλλου Δρόμου» στις κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων

Αμέσως μετά τις εκλογες του Μαΐου δημοσιεύθηκε απόφαση, των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, σύμφωνα με την οποία υποβαθμίζονται 11 σχολεία της Λέσβου, ενώ παραμονές των εκλογών τοπικοί πολιτικοί παράγοντες της συγκυβέρνησης αρνούνταν αυτή την περίπτωση.

Η πράξη αυτή είναι συνέχεια των προηγούμενων καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων της χώρας, με κυριότερη και μεγαλύτερη αυτή της κατάργησης ολόκληρων Τομέων της Τεχνικής Εκπαίδευσης και απόλυση των εκπαιδευτικών.

Με τη νέα απόφαση υποβιβάζονται 8 δημοτικά σχολεία της Λέσβου από 6θέσια σε 5θέσια. Αυτά είναι: Άντισσας, Δαφίων, Παλαιοκήπου, Μεσοτόπου, Άγρας, Σκουτάρου, Στύψης, Ιππείου, στα οποία παύει να λειτουργεί το ολοήμερο τμήμα με τις αντίστοιχες παιδαγωγικές και κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις.  Επίσης υποβιβάζονται τα σχολεία 1ο και 5ο Μυτιλήνης από 12θέσια σε 7θέσια και της Φίλιας από 4θέσιο σε 3θέσιο. Συνολικά καταργούνται 27 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών. Εκτός των θέσεων δασκάλων λιγοστεύουν και οι ώρες διδασκαλίας ειδικοτήτων, όπως γυμναστών, αγγλικών, μουσικής, θεατρικής αγωγής. Ενώ τα 1ο και 5ο με την ελάττωση των τμημάτων δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ενταγμένα στα σχολεία διευρυμένου ωραρίου.

Η απόφαση αυτή των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών έλαβε υπόψη μόνο τα αριθμητικά δεδομένα των σχολείων. Σαν «καλός» λογιστής διαίρεσε τον συνολικό αριθμό των ωρών διδασκαλίας με τον αριθμό των υποχρεωτικών ωρών των εκπαιδευτικών και κατάργησε αυτές τις θέσεις. Η αριθμητική και τα προβλήματα είναι για να διδάσκονται οι μαθητές κι όχι για να εφαρμόζεται η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Με τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και απολύσεις εκπαιδευτικών υποβαθμίζεται η παροχή εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Και επιβαρύνονται οι οικογένειες των μαθητών, ειδικά οι ασθενέστερες οικονομικά.

Η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίζεται με παιδαγωγικές και κοινωνικές παραμέτρους κι όχι λογιστικά. Η εκπαίδευση, οι μαθητές και τα σχολεία δεν είναι σκέτοι άψυχοι αριθμοί, αλλά η διαδικασία και ο χώρος απ’ όπου δημιουργείται το μέλλον κάθε χώρας.              

Ο Άλλος Δρόμος, στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων και καλεί τα μελη του και τους φιλους να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν, την Τρίτη 16 Ιουνίου και ώρα 19:00 στην πλατεία Σαπφούς.

Μοιράσου το άρθρο!