Skip to main content
|

Συμπεράσματα και πλούσια πείρα από την πάλη ενάντια στην πολιτική της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
8'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Κομνηνάκα

Η πολιτική καταστολής της ΕΕ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες και η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην ευρωενωσιακή στρατηγική βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες με θέμα «Ναυάγια, καταστολή, πόλεμοι και εκμετάλλευση. Αυτή είναι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της».

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ενώ το λόγο πήρε έπειτα η Κατερίνα Γεράκη, Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων και η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ συνοδευόμενη από ερευνητές και εργαζόμενους στο χώρο του προσφυγικού από τη Λέσβου.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την Αλεξάνδρα Λάμπρου, Πρόεδρο του Συλλόγου υπαλλήλων υπηρεσίας ασύλου και αρχής προσφύγων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Φεράτ Τουμ, Πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του σωματείου εργαζομένων στην Teleperformance, τον Παναγιώτη Πορφύρη, μέλος του ΔΣ του Kλαδικού συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών νομού Αττικής και Νήσων και την Ειρήνη Γεωργιακάκη, εργαζόμενη σε ΜΚΟ στη Σάμο.

Στην ομιλία του ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε ότι «η προσφυγιά και η μετανάστευση αποτελούν όντως ένα ιστορικό φαινόμενο. Στο σύστημα όμως της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ουσία αυτού του φαινομένου δεν είναι άλλη παρά ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις, οι διώξεις και η αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, η φτώχεια, η εξαθλίωση από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στις χώρες, που εξαπολύουν ΝΑΤΟ, ΕΕ και αστικές δυνάμεις. Από αυτά τρέχουν να ξεφύγουν οι ξεριζωμένοι».

Σχετικά με την ευρωενωσιακή στρατηγική για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημείωσε πως «είναι μία βάρβαρη πολιτική, με βασικό της στοιχείο την καταστολή στα σύνορα, αποτέλεσμα της οποίας είναι τα πολύνεκρα ναυάγια, και την εξεύρεση άκρως εκμεταλλεύσιμου χωρίς απαιτήσεις εργατικού δυναμικού που λείπει σήμερα από την ΕΕ, και δεν πρόκειται να αναπληρωθεί με φυσικό τρόπο από τις εργατικές τάξεις των κρατών-μελών δεδομένου το οξυνόμενου δημογραφικού προβλήματος, που ακόμα και τα αστικά επιτελεία υπογραμμίζουν».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης και στο «Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» λέγοντας τα εξής: «Το Νέο Σύμφωνο καταπατά και ενταφιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, επεκτείνει τις συσταλτικές έως και καταργητικές ερμηνείες του όρου πρόσφυγας και τις λίστες των ασφαλών χωρών προέλευσης και διέλευσης με βάση τη νομοθεσία κρατών μελών, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ – με την οδηγία για τρίτες χώρες – και εν συνεχεία η ΝΔ με τον Προσφυγικό Νόμο».

Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος καυτηρίασε τη στάση των αστικών κομμάτων απέναντι στο προσφυγικό σημειώνοντας ότι «η μεγάλη αλήθεια είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις, φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, εθνικιστικές, με συμμετοχή και πρασίνων, και “αριστερών” έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της στρατηγικής που οδήγησε στα εγκλήματα κατά προσφύγων και μεταναστών που αναφερθήκαμε.

Για παράδειγμα, τα hot-spot στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ, διατηρήθηκαν και γιγαντώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ όταν υπογράφηκε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και σήμερα αναμορφώνονται με τα νέα ευρωενωσιακά πρότυπα από την Κυβέρνηση της ΝΔ ως υπερδομές-φυλακές.»

Αλλά και της ΕΕ «που επιδίδεται σε μία τεράστια προσπάθεια διαστρέβλωσης, για να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τους πολέμους και τις επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, για τη στήριξη της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, την εκμετάλλευση από ευρωπαϊκά μονοπώλια των πλουτοπαραγωγικών πηγών της υποσαχάριας Αφρικής εδώ και δεκαετίες, που ξεσπιτώνουν και ξεριζώνουν τους λαούς τους. Εξάλλου, και στην Ελλάδα, αυτές είναι οι κατά πλειοψηφία χώρες προορισμού των προσφύγων.»

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στάθηκε επίσης στις δεκάδες ερωτήσεις, παρεμβάσεις, επισκέψεις δε δομές που έχει πραγματοποιήσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και έκλεισε την ομιλία του με τα εξής: «Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου αποτέλεσε σταθμό στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων. Συνεχίζουμε μαχητικά, με όλες μας τις δυνάμεις. Μπροστά στις ευρωεκλογές 9 Ιούνη, δίνουμε περισσότερη δύναμη στο ΚΚΕ, πολλαπλασιάζουμε τους Κομμουνιστές βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, πολλαπλασιάζουμε την ικανότητα αντίστασης, αντεπίθεσης, οργάνωσης της πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, που τσαλαπατούν τα δικαιώματα Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων».

Ανοίγοντας την ομιλία της η Κατερίνη Γεράκη τόνισε ότι για το ΚΚΕ «γνώμονας της παρέμβασής μας είναι η ανάγκη προστασίας αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, η άνοδος της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, Ελλήνων, μεταναστών και προσφύγων, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα ενάντια στην άδικη πολιτική και τον κοινό τους αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του».

Ανέλυσε επίσης το φαινόμενο της μετανάστευσης λέγοντας τα εξής: «Η μετανάστευση και η προσφυγιά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βρίσκεται στο DNA αυτού του βάρβαρου συστήματος. Η "ανάπτυξη", για την οποία όλοι μιλούν, δεν είναι "ανάπτυξη για όλους", αλλά είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που στηρίζεται στον ιδρώτα και την κλοπή των εργαζομένων, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων τμημάτων της εργατικής τάξης, όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες, τους ακόμα πιο άγριους και δυσβάσταχτους όρους αγοραπωλησίας της εργατικής δύναμης σε συνθήκες διεθνοποίησης του κεφαλαίου. Το πραγματικό δίλλημα για τους λαούς "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα "επιβεβαιώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό ζήτημα».

Η Κατερίνα Γεράκη αναφέρθηκε επίσης και στο «Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Κανείς τους δεν λέει, μόνο το ΚΚΕ, ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός "αλληλεγγύης" στο Σύμφωνο αλλά διαμοιρασμός της καταστολής. Το ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τεράστιες ευθύνες για την προώθηση της άδικης πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων, όσο ήταν κυβέρνηση, ενσωματώνοντας όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση της ευρωενωσιακής πολιτικής. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σκορπούν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ, για τις δήθεν δημοκρατικές αξίες και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τάχα εκπροσωπεί η ΕΕ».

Κλείνοντας την ομιλία της η Κατερίνα Γεράκη τόνισε ότι «το ΚΚΕ σταθερά και μόνιμα αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών εργατών, που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας για χρόνια, χωρίς άδειες διαμονής. Είναι αυτοί οι "αόρατοι" άνθρωποι, που διαβιούν κάτω από άθλιες απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη μέσα διαβίωσης και υγιεινής, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τον κίνδυνο της σύλληψης, φυλάκισης ή και απέλασης.» (Ολόκληρη η ομιλία)

Το λόγο έπειτα πήρε η Μαρία Κομνηνάκα λέγοντας αρχικά τα εξής: «Η εκδήλωσή μας θα μπορούσε να έχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα – επετειακό θα λέγαμε, καθώς πριν μερικές μέρες έκλεισαν 4 χρόνια από το Φλεβάρη του 2020, όπου έλαβε χώρα ο μεγάλος ξεσηκωμός σε Λέσβο και Χίο, ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ στα νησιά, με σκοπό την "πειθάρχηση" των νησιωτών για να φτιαχτούν τα κέντρα φυλακές προσφύγων».

Η βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην εργασιακή εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αποδεικνύεται ότι η εγκατάσταση των δομών φυλακών σε αυτά τα νησιά του Αιγαίου, δεν είναι μια τυχαία επιλογή από την πλευρά της ΕΕ. Στόχευση ήταν και είναι η διαλογή σε αυτούς τους τόπους, δηλαδή ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Η διαλογή δεν αφορά μόνο το ποιος παίρνει άσυλο, που θα πάει, ποιος θα απελαθεί κλπ, αλλά να διαμορφώνεται και μια ανακυκλούμενη εργασιακή εφεδρεία φτηνού εργατικού δυναμικού».

Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε την αλληλεγγύη που έχουν δείξει οι λαοί των νησιών του Αιγαίου στους ξεριζωμένους, και έθεσε το πλαίσιο των διεκδικήσεων του ΚΚΕ σχετικά με το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, καλώντας σε συμπόρευση με το ΚΚΕ:

- Για να τερματιστούν τώρα οι εργασίες και να μη δημιουργηθούν υπερδομές-φυλακές, όπως στη Βάστρια της Λέσβου.

- Για να κλείσει το ΚΥΤ στο Μαυροβούνι και τα άλλα απαράδεκτα ΚΥΤ/ ΚΕΔ στα νησιά και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους. Επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

- Για να στηθούν επιτροπές ασύλου με ευθύνη της ΕΕ στην Τουρκία, όχι για να «μεταφερθεί το πρόβλημα», αλλά για να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο εκεί για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να μη γίνονται μπαλάκι, να μην πνίγονται στα επικίνδυνα ταξίδια των εγκληματικών κυκλωμάτων.

Βίντεο από την ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα: https://www.youtube.com/watch?v=05l3hHzvAQ4

Η Αλεξάνδρα Λάμπρου περιέγραψε τους απαράδεκτους όρους εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως τόνισε στην παρέμβαση της «οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης ερχόμαστε αντιμέτωποι με τεράστια υποστελέχωση και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Σχεδόν το 70% των εργαζομένων του Υπουργείου και περίπου το 40% στις Δ/νσεις Αλλοδαπών είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με διάφορες σχέσεις εργασίας.

(...) Το ζήτημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας στις υπηρεσίες μας, το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αποτελούν προμετωπίδα της πάλης των σωματείων μας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα και θέτουν εμπόδια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η επικοινωνία με τους αιτούντες σχεδόν αποκλειστικά μέσω email ή μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες του Υπουργείου. Δεν δαιμονοποιούμε την τεχνολογία, αλλά ας σκεφτούμε τι σημαίνει ηλεκτρονική επικοινωνία με ευάλωτους ανθρώπους, συχνά αναλφάβητους. Ακόμα και οι αποφάσεις επί του αιτήματος ασύλου επιδίδονται με ηλεκτρονικά μέσα, με σοβαρό ενδεχόμενο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μην λάβουν καν πραγματικά γνώση των αποφάσεων για τα αιτήματα τους και συνεπώς να χάνουν τις προθεσμίες που προβλέπονται, ακόμα και να μένουν χωρίς έγγραφα». (Ολόκληρη η ομιλία)

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Φεράτ Τουμ λέγοντας ότι «οι μετανάστες πάντα υπήρχαν είτε από φυσικές καταστροφές είτε με τις αιτίες που υπάρχουν, η επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε χώρες και ολόκληρες περιοχές, οι πόλεμοι. Να μην ζήσει κανείς ένας γονιός να χάνει το παιδί του. Ανησυχούμε για το μέλλον, για εμάς και τα παιδιά μας».

Ο Φεράτ Τουμ ανέδειξε ιδιαίτερα τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα λέγοντας τα εξής: «Πρώτο μήνυμα του εργοδότη ήταν ότι η απεργία είναι για τους Έλληνες, όχι για τους ξένους. Η’ πρόσεχε γιατί λήγει η σύμβασή σου και άρα θα απελαθείς. Η δημοκρατία είναι μέχρι την πόρτα του εργοδότη δηλαδή. Η καταπίεση, η εκμετάλλευση...έχουμε δεχτεί δεκάδες - μηνύματα από συναδέλφους που έχουν φύγει από τη δουλειά και μετά από χρόνια έχουν πρόβλημα, πάνε σε ψυχολόγο λόγω της καταπίεσης που δέχτηκε από αυτές τις πολυεθνικές εταιρίες που έχουν έρθει στην Ελλάδα γιατί έχουν βρει φθηνό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό».

Πείρα από τη δράση των ταξικών σωματείων μετέφερε και ο Παναγιώτης Πορφύρης λέγοντας τα εξής: «Από το 2017 στο συνδικάτο προσπαθήσαμε να εντάξουμε ως μέλη μας τους μετανάστες εργάτες γης. Από τις πρώτες επαφές καταλάβαμε ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραία εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης.(....)

Μετά από αρκετές επισκέψεις στους χώρους διαμονής τους ή εργασίας, την ώρα που έλλειπαν τα αφεντικά, λόγω φόβου των εργατών, καταφέραμε να τους πείσουμε να συμμετέχουν στις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν στα Μέγαρα και στο Μαραθώνα, οι οποίες ήταν πολύ μαζικές.

Από τις αρχαιρεσίες του 2017 και έπειτα ψηφίζουν σταθερά περίπου 1000 εργάτες γης στο Kλαδικό συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών νομού Αττικής στην Αττική. Το 2023 ψήφισαν περίπου 100 εργάτες στην βιομηχανία, κύρια από τις αρτοβιομηχανίες στο Κορωπί.

Η δράση του συνδικάτου όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζεται με τα πάνω και τα κάτω της αλλά πάντα με ενθουσιασμό για την οργάνωση των μεταναστών και πάντα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Τελευταία παρέμβαση στην εκδήλωση ήταν της Ειρήνης Γεωργιακάκη που εργάζεται σε ΜΚΟ στη Σάμο και ανέφερε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί:

«Οι λέξεις απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση είναι οι λιγότερες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτή την σύγχρονη φυλακή που σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ.

Η χωρητικότητα είναι κατά πολύ ξεπερασμένη, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, η πρόσβαση στο νερό περιορίζεται σε 2-3 ώρες ημερησίως, η ποσότητα και ποιότητα του φαγητού είναι ανεπαρκής, υπάρχει έξαρση μεταξύ άλλων κοριών, ψώρας, η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη, ενώ η καταστολή και η βία είναι η μόνιμη απάντηση σε περιόδους κινητοποίησης και για την διεκδίκηση των βασικών αναγκών».

 

Δειτε βιντεο με την Μαρία Κομνηνάκα:

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία