Πολιτική

03/05/2011 - 07:40

Συναντήσεις των Aeolistas για τους ποδηλατόδρομους στη Μυτιλήνη

Έγινε συνάντηση επιτροπής εκπροσώπων των ποδηλατών της Μυτιλήνης (Μανδυλάς Χριστόφορος-Ιατρέλλης Γιάννης)Aeolistas (ΤΑ – ΚΤ)  και Εμπορικού συλλόγου (Βαγγέλης Φραγκουλάκης) με τον Αντιδήμαρχο Τσακίρη Γιάννη, υπεύθυνο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Κατατέθηκε   κείμενο με τις προτάσεις προς το Δήμο Λέσβου.

Τονίστηκε από την επιτροπή   ότι . οι σχεδιασμοί για το ποδήλατο θα πρέπει υποχρεωτικά να εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική για την αποφόρτιση της πόλης από κυκλοφορία και στάθμευση. Το ποδήλατο εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πόλη ως υποκατάστατο μετακινήσεων με αυτοκίνητο, που πολύ συχνά είναι εξαιρετικού μικρού μήκους. Μια τέτοια στρατηγική θα δώσει τη δυνατότητα απελευθέρωσης δημόσιων χώρων τους οποίους η πόλη της Μυτιλήνης τους έχει ανάγκη, τόσο για τους κατοίκους της όσο και για τον τουρισμό από τον οποίο ζει. Χρειάζονται λοιπόν πολιτικές και προς αυτή την κατεύθυνση.

Επισημάνθηκε στον κ. Τσακίρη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση της πρότασης Βλαστού για δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων στην πόλη της Μυτιλήνης, με βασικό άξονα τη διαδρομή Πύργος Γιανέλλη – Καλαμάρη. Εξίσου σημαντική είναι και η κατασκευή ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου στη διαδρομή Πύργος Γιανέλλη – Αεροδρόμιο και σε δεύτερη φάση στη διαδρομή Καλαμάρη – Παναγιούδα. Τέλος αυτά τα έργα πρέπει να συνδυαστούν με κάποιο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων με σταθμούς σε διάφορα κομβικά σημεία της πόλης (parking – ΚΤΕΛ κλπ).

Ο κ. Τσακίρης δήλωσε στην επιτροπή   ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες μελέτες για τη διαδρομή Άγαλμα Ελευθερίας – Άγιος  Νικόλαος και Πύργος Γιανέλλη – Κοχύλια. Και τα δύο έργα είναι ενταγμένα στα ολοκληρωμένα Αστικά προγράμματα και γίνονται προσπάθειες να αρχίσει η υλοποίηση τους. Το πρώτο έργο δεν έχει κανένα πρόβλημα και έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις. Για το έργο προς το Αεροδρόμιο εκκρεμεί η τελική  έγκριση από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ λόγω κάποιων ενστάσεων της υπηρεσίας.

Ο κ Τσακίρης δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός  ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης ο οποίος έλαβε γνώση της μελέτης του έργου και επισκέφθηκε τη προτεινόμενη διαδρομή, διαβεβαίωσε δε ότι θα παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα άμεσα και αποτελεσματικά. Ο κ. Σηφουνάκης έδωσε τις ίδιες διαβεβαιώσεις σε αντίστοιχη  αντιπροσωπεία (Εμπορικός σύλλογος – Aeolistas – ποδηλάτες)  που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του.

Τέλος όσο αφορά το δίκτυο κοινόχρηστων ποδηλάτων, έχει ήδη γίνει σχετική πρόταση από φορέα που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο και μεθοδεύεται η ένταξη και αυτού του έργου στα ολοκληρωμένα αστικά.

Επισημάνθηκε στο κ. Τσακίρη ότι αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ θετικές, πρέπει ωστόσο να ολοκληρωθεί άμεσα η πρόταση του Καθηγητή Βλαστού για τους ποδηλατόδρομους μέσα στη πόλη και να φτάσει σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής. Μόνο έτσι το έργο των ποδηλατόδρομων θα αποκτήσει ολοκληρωμένη μορφή και ουσιαστική λειτουργικότητα για τους κατοίκους της πόλης με όλες τις θετικές επιπτώσεις.

Επίσης πρέπει άμεσα να αρχίσει και η μελέτη της διαδρομής προς την Παναγιούδα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει η περιοχή μία συνεχή ποδηλατική διαδρομή από την Παναγιούδα μέχρι το Αεροδρόμιο η οποία θα εξυπηρετεί την καθημερινή μετακίνηση και την ελάφρυνση του αστικού κυκλοφοριακού φορτίου αλλά και την αναψυχή των πολιτών.

Τέλος αναφέρθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό όλα τα παραπάνω να συνδυαστούν με μία αποτελεσματική συγκοινωνία με μικρά λεωφορεία και πυκνά δρομολόγια.

Ο κ. Τσακίρης είπε ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις της επιτροπής στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υπάρξει απάντηση με τις θέσεις του Δήμου.

Οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν με την Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία που θα γίνει συγχρόνως σε 30 πόλεις την Κυριακή 8/5/2011. Τοπικά συνδιοργανώνεται από τους παραπάνω φορείς (Aeolistas – Εμπορικό Σύλλογο – Ποδηλάτες). Εκκίνηση πλατεία Σαπφούς στις 12:00. Ελπίζουμε μέχρι τότε ή και κατά τη διάρκεια της πορείας να υπάρξει ανταπόκριση από το Δήμο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Μοιράσου το άρθρο!