Πολιτική

10/06/2011 - 16:37

Συναντήσεις του Υπουργού Γιάννη Διαμαντίδη στη Λέσβο

Επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποιεί από την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης. Ο υπουργός έφθασε στη Μυτιλήνη το πρωί της Παρασκευής και αμέσως είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων του νησιού.
Στις 10.30 απηύθυνε χαιρετισμό στους υπαλλήλους της Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία της Γενικής Γραμματείας.

Ακολούθως, ο κ. Διαμαντίδης συνομίλησε με το διοικητικό συμβούλιο των υπαλλήλων της Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέας, Δημήτρη Χαλκιώτη και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων της Γ.Γ.ΑΙ.Ν.Π.

Στη συνέχεια ο υπουργός ΘΥΝΑΛ, συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Βορείου Αιγαίου, Αθανάσιο  Γιακαλή, με τον οποίο είχε εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας του υπουργείου με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης,  κ. Διαμαντίδης συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Λέσβου, Απόστολο Πατέστο, καθώς ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, απουσιάζει στο εξωτερικό.

Με τον κ. Πατέστο συζήτησε θέματα που αφορούν στο Δήμο Λέσβου και  κυρίως στον προγραμματισμό, στις αρμοδιότητες και στους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της Παιδείας ο κ. Διαμαντίδης δέχθηκε στο γραφείο τους αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ.κ. Νικόλαο Σουλακέλλη και Ιωάννη Κάλλα, αντίστοιχα, καθώς και τον κοσμήτορα της σχολής Περιβάλλοντος και Θάλασσα Χρ. Πηλίνη και τον πρόεδρο του τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας Γ. Τσιρτσή.

Μεταξύ του υπουργού και των αρμοδίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συζητήθηκαν ερευνητικά προγράμματα που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αφορούν άμεσα στους στόχους και τον προγραμματισμό του ΥΘΥΝΑΛ.

Στις 13.00 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της Λέσβου, όπως το Εμπορικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό και Τεχνικό Επιμελητήριο, των προέδρων του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων και των εκπροσώπων της ΕΤΑΛ.

 Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκαν από τον υπουργό Γιάννη Διαμαντίδη οι δραστηριότητες του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, πάνω σε ζητήματα που αφορούν άμεσα στην επίλυση, αλλά και γενικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προοπτικών ανάπτυξης των κρίσιμων οικονομικών τομέων της Λέσβου και γενικότερα του Βορείου Αιγαίου, όπως είναι η κρουαζιέρα, η μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, η ανάπτυξη των λιμανιών, ο θαλάσσιος τουρισμός, η ναυτιλία, αλλά και η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου, που αφορά στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικότητας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Διαμαντίδης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της αγαστής συνεργασίας όλων των νησιωτικών φορέων για την κατάθεση απόψεων, αλλά και στις δυνατότητες που παρέχονται μέσω του Συμβουλίου για την επίλυση χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους νησιώτες της Ελλάδος.

Βασική παράμετρος του όλου εγχειρήματος αποτελεί η συνεργασία και συναρμοδιότητα όλων των υπουργείων, με το ΥΘΥΝΑΛ, σε μία ενιαία και αραγής συνεργασία, με στόχο την ανάπτυξη και επίλυση των προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν από τις χιλιάδες συναρμοδιότητες που υπάρχουν μεταξύ των υπουργείων. Την προεδρία του Συμβουλίου θα έχει ο εκάστοτε υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, ο οποίος θα είναι και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του πρωθυπουργού και των εμπλεκόμενων σε κάθε περίπτωση υπουργείων.

Ο κ. Διαμαντίδης μετά το πέρας της σύσκεψης συναντήθηκε με το κεντρικό λιμενάρχη Μυτιλήνης, Εμμανουήλ Βόμβα, αλλά και με τους εκπροσώπους των συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων και των εκπροσώπων των ερασιτεχνών αλιέων και συζήτησε μαζί τους διεξοδικά θέματα που τους απασχολούν.

Με αφορμή του ζητήματος που ανέκυψε με την λειτουργία του Εφετείου Βορείου Αιγαίου, ο υπουργός συναντήθηκε και με το προεδρείο του δικηγορικού συλλόγου Μυτιλήνης, με στόχο να δοθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα.

 Τέλος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, και με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν τον Τούρκο πρόεδρο κ. Γκιουλ, να δηλώνει ότι η χώρα μας θα πτωχεύσει προτρέποντας τους Τούρκους ν΄ αγοράσουν ελληνικά νησιά, ο κ. Διαμαντίδης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να πωληθεί ούτε μία σπιθαμή ελληνικού εδάφους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα από πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Όλα όσα λέγονται και γράφονται για το θέμα αυτό, τόνισε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και το μόνο που έχουν ως στόχο είναι να πλήξουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο, ο κ. Διαμαντίδης θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε χώρους αρμοδιότητας του υπουργείου, όπως είναι μεταξύ άλλων, τα λιμάνι και τ ΄αλιευτικά καταφύγια.

Μοιράσου το άρθρο!