Πολιτική

14/03/2014 - 20:20

Συνάντηση Δημάρχου με μαθητές στις εγκαταστάσεις του Χ.Υ.Τ.Α.

Μαθητές και μαθήτριες της 4ης, 5ης & 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παρακοίλων, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Λέσβου, στη θέση «Κλεφτόβιγλα», παρουσία του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου και του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής & Προέδρου της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου, (Δ.Ε.Δ.Α.Π.Α.Λ.) Γιάννη Βατού.

Οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τους, Κορίνα Βαβάλιου και Άννα Πονηρού, ενημερώθηκαν διεξοδικά από τον Διευθυντή – Επόπτη, Στρατή Μαρμαρινό, και τη Χημικό Μηχανικό, Αγγελική Αθηνιώτου, για όλα τα στάδια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. και ειδικότερα για τις διαδικασίες εισόδου, καταγραφής και ζύγισης των απορριμμάτων, τη διάθεσή τους στη λεκάνη του Χ.Υ.Τ.Α., με τον ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό που υπάρχει εκεί, για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των στραγγισμάτων, καθώς και για την τεχνητή «λίμνη» (lagoon), στην οποία καταλήγουν τα επεξεργασμένα, πλέον, απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού.

Επίσης, είδαν τις δεξαμενές καυσίμων, το χώρο επισκευής των οχημάτων και γενικά το σύνολο των εγκαταστάσεων που ανταποκρίνονται σε όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.  

Σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, τόνισε ότι από την ξενάγηση, έγινε κατανοητή η τεράστια σημασία της λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, καθώς πριν από δέκα περίπου χρόνια είχαμε 150, περίπου, ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλο το νησί, ενώ σήμερα το σύνολο των απορριμμάτων της Λέσβου διοχετεύεται πλέον στο Χ.Υ.Τ.Α. με αυτονόητο θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Προϋπόθεση, βέβαια, για την οριστική λύση του προβλήματος της περιβαλλοντικής προστασίας του νησιού μας, είναι η ολοκλήρωση του πλέγματος της ανακύκλωσης, που περιλαμβάνει τα υλικά συσκευασίας, ενέργεια που έχει ήδη έχει ήδη σε εφαρμογή από το Δήμο Λέσβου, της συλλογής και επεξεργασίας – κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων, για την οποία αναμένεται έγκριση χρηματοδότησής από το τρέχον Ε.Σ.Π.Α., καθώς και η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αδρανών.  

Τέλος, ο κ. Βουνάτσος, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Παρακοίλων, για την πρωτοβουλία πραγματοποίησής της εν λόγω επίσκεψης, η οποία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Δημοτικό Σχολείο του νησιού μας, που συμβάλει στη δημιουργία και εμπέδωση περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά από μικρή ηλικία. 

Μοιράσου το άρθρο!