Πολιτική

27/01/2012 - 11:41

Συνάντηση κλιμακίου του Οικολογικού Ανέμου με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Λέσβου

yle="text-align:justify;">Σε συνέχεια των επαφών με φορείς των νησιών μας, κλιμάκιο του Οικολογικού Ανέμου αποτελούμενο από τον Ηλία Γιαννίρη, περιφερειακό σύμβουλο και τον Μιχ. Μπάκα υπ. αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, συναντήθηκε με εκπροσώπους του νέου προεδρείου του Επιμελητηρίου Λέσβου και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ Θ. Καλογρίδη και α΄ αντιπρόεδρο κ. Β. Μυρσινιά. Στη συζήτηση ενημερωθήκαμε για τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν τη διοίκηση του Επιμελητηρίου σε βραχυχρόνιο αλλά και μακροχρόνιο προγραμματισμό και συγκεκριμένα για την ανεπάρκεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τον κίνδυνο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων που προέρχεται από την μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών καθώς και τη φοροεπιδρομή που δέχονται οι πολίτες των νησιών μας.

 

Από την πλευρά μας ενημερώσαμε τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου για τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει για τα ζητήματα της νησιωτικότητας, που για εμάς απαιτούν συντονισμένες πολιτικές για την άμβλυνση των ανισοτήτων που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας, την πρόταση μας για τη συγκοινωνία, με την αναθεώρηση του εθνικού χωροταξικού σχεδίου και τη χρηματοδότηση της γέφυρας του Αιγαίου σε αντιστοιχία με την Εγνατία οδό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επιπρόσθετα ενημερώσαμε το Επιμελητήριο Λέσβου για στην πρόταση μας για το ενεργειακό των νησιών μας με χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ στα νησιά μας, με σεβασμό της κλίμακας του χώρου, τη φέρουσα ικανότητα των νησιών μας σε ανεμογεννήτριες αλλά και την ανάγκη να προωθηθούν σχέδια μικρής κλίμακας με μεγαλύτερες ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες με τη συμμετοχή φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου. Τονίσαμε την ανάγκη οργάνωσης του χώρου στα νησιά μας με τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων και την εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων έτσι ώστε να ξέρει ο κάθε ένας που πρέπει να επενδύσει και με ποιο τρόπο. Ο φυσικός πλούτος της Λέσβου είναι το συγκρητικό μας πλεονέκτημα και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε. Τέλος ενημερώσαμε για την πρωτοβουλία κατάθεσης ερώτησης του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλου για την  προάσπιση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας και τη εφαρμογή πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα νησιωτικότητας. 

Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι τα δύο μέρη έχουμε κοινές κατευθύνσεις σε όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Αποτελεί κοινό στόχο η διατήρηση της ΓΓ Αιγαίου και ο μετασχηματισμός της σε ΓΓ Νησιωτικότητας ώστε να περιλαμβάνονται και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους για να υποστηριχθεί αποτελεσματικότερα το κοινό αίτημα για χρηματοδοτήσεις λόγω νησιωτικότητας από την ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Μοιράσου το άρθρο!