Πολιτική

13/12/2012 - 21:51

Συνάντηση Ν. Σηφουνάκη για τη διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων

Συνάντηση Ν. Σηφουνάκη για τη  διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων

 

Συνάντηση με φορείς του τουριστικού κλάδου (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος) πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή οι βουλευτές κκ. Ν. Σηφουνάκης και Θ. Μωραϊτης, εισηγητές της ΚΟ ΠΑΣΟΚ για θέματα μεταφορών και ανάπτυξης αντίστοιχα, με θέμα τη διαδικασία παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων. 
Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι απαιτείται πολύ προσεκτικός σχεδιασμός της όλης διαδικασίας, καθώς η παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως μία απλή διαδικασία παραχώρησης περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου, διότι συνδέεται με την ανάπτυξη του τουρισμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας.  
Ειδικότερα, τόνισε ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά ως προς την τιμολογιακή τους πολιτική, έτσι ώστε να προσελκύουν όσο το δυνατόν περισσότερες πτήσεις  και επιβάτες, συντελώντας έτσι στην ενίσχυση του τουρισμού και τόνωση της ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τόσο η ομαδοποίηση των αεροδρομίων, όσο και η διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να αποτρέπουν τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων  και δυσανάλογα υψηλού κόστους, που θα οδηγούν τελικά σε υψηλές χρεώσεις. 
Για το λόγο αυτό, σημείωσε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες τόσο κατά τους όρους προκήρυξης των διαγωνισμών, όσο και κατά την υπογραφή των συμβάσεων.    
Ο κ. Σηφουνάκης, επεσήμανε, τέλος, ότι είναι αναγκαία η δημιουργία κατάλληλης εποπτικής αρχής, με τη συμμετοχή τόσο του Ελληνικού δημοσίου όσο και των παραγωγικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα εποπτεύει αποτελεσματικά την πολιτική χρεώσεων, αλλά και την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. 
Από την πλευρά τους, οι φορείς του τουρισμού σημείωσαν ότι πρωτεύων ζήτημα αποτελεί η διασφάλιση χαμηλών χρεώσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, και συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας εποπτικής αρχής. 
Και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων καθ’ όλη τη πορεία υλοποίησης της διαδικασίας.  
Το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι σήμερα δεν έχει καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση, θέλει να ελπίζει ότι οι κατά καιρούς σχεδιασμοί που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (περί ομαδοποιήσεων κλπ.) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς αποτελούν αντικείμενο συναπόφασης της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.
 

Μοιράσου το άρθρο!