Πολιτική

15/09/2011 - 13:34

Συνάντηση του Οικολογικού Ανέμου στο Βορ. Αιγαίο με τoν Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής του Δήμου Λέσβου κ Γ. Βατό

 Συνάντηση με τον τoν Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής του Δήμου Λέσβου κ Γ. Βατό είχε ο Οικολογικός Άνεμος (ΟΑ) στο Βόρειο Αιγαίο. Κλιμάκιο αποτελούμενο από τον περιφερειακό σύμβουλο Ηλία Γιαννίρη και τα μέλη του Οικολογικού Ανέμου Μιχάλη Μπάκα και Καρολίνα Κριστ συναντήθηκε με τον κ Βατό και συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητας του.

Ενημερώσαμε τον κ Βατό για τις θέσεις του ΟΑ  για τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, υποστηρίζοντας την κοινωνία των μηδενικών αποβλήτων, την κοινωνία της ανακύκλωσης με την ανακύκλωση στην πηγή. Προτείνουμε την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης με 4 κάδους σε όλα τα νησιά για χωριστή συλλογή: (α) χαρτιού, χαρτονιού, (β) πλαστικών και υπόλοιπων υλικών συσκευασίας, μετάλλων, γυαλιού) (γ) οργανικών υλικών (αποφάγια, κλαδέματα κλπ) και (δ) υπολειμμάτων. Για ορισμένα από αυτά θα πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί κεντρικοί κάδοι (καμπάνες) (π.χ. για αλουμίνιο, ή γυαλί κλπ). Είναι απαραίτητη η προώθηση προγραμμάτων κομποστοποίησης των βιοαποικοδομήσιμων οργανικών υλικών σε επίπεδο κατοικίας (οικιακή κομποστοποίηση) και δήμου (δημοτική κομποστοποίηση), με υποχρεωτική συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων και των εστιατορίων, ενώ μέριμνα πρέπει να γίνει για την εναλλακτική διαχείριση των υλικών εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων (μπάζα). Επισημάναμε ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι στην υιοθέτηση τεχνολογιών καύσης οι οποίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς περιβαλλοντικά αλλά και υψηλού κόστους. Η Κ. Κριστ ενημέρωσε τον κ. Βατό για τις πρωτοβουλίες πολιτών για την προώθηση της ανακύκλωσης στην περιοχή της Πέτρας-Μολύβου και συζητήσαμε για τον τρόπο που ο Δήμος Λέσβου θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή τη προσπάθεια.  Ο κ. Βατός μας ενημέρωσε για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο Δήμος Λέσβου για το ζήτημα της ανακύκλωσης στην περιοχή της Μυτιλήνης και αναμένουμε άμεσα τις εξελίξεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος, που αποτελεί χρόνιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών.

Ενημερώσαμε τον κ Βατό για την ανάγκη έναρξης της διαδικασίας εκλογής της Περιφερειακής Επιτροπής διαβούλευσης που σύμφωνα με το  Άρθρο 178 του «Καλλικράτη» έπρεπε να είχε συγκροτηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο της Περιφέρειας, συγκροτείται από τους Δημάρχους της Περιφέρειας και εκπροσώπους συλλόγων, φορέων και πολιτών. Η επιτροπή αυτή θα μπορούσε να είναι ένα εργαλείο πολιτικής για όλα τα νησιά μας και να εξυπηρετήσει και τους δήμους καθώς θα μπορεί να επιτευχθεί οριζόντια ζύμωση και ανταλλαγή εμπειριών με τους πολίτες των νησιών μας.

Συζητήσαμε με τον κ Βατό τα ζητήματα της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Λέσβο. Υποστηρίζουμε ότι η προώθηση των ΑΠΕ στα νησιά πρέπει να γίνει με σωστά σχεδιασμένο τρόπο, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των νοικοκυριών, με συμμετοχή των πολιτών και με σεβασμό - προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού περιβάλλοντος. Με χαρά ενημερωθήκαμε για τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την αξιοποίηση του ανεμογενητριών στην περιοχή της Κουτσουμπάρας καθώς και των προτάσεων για 2 φωτοβολταϊκά πάρκα. Με το τρόπο αυτό ο Δήμος θα μπορέσει αφενός μεν να συμβάλει στη μέγιστη διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί μας αφετέρου δε στη δύσκολη αυτή περίοδο για τα οικονομικά του Δήμου θα μπορέσει να αντλήσει έσοδα για την ενίσχυση των ταμείων του.

Τέλος συζητήσαμε με τον κ Βατό το φλέγον ζήτημα της ανάπτυξης λατομικών ζωνών στο νησί της Λέσβου, ζώνες που θα απορροφήσουν την πίεση για οικοδομικά υλικά αλλά με κανόνες, χωρίς να προσβάλλεται το φυσικό μας περιβάλλον. Ενημερωθήκαμε για την πρόοδο των ΣΧΟΑΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα μπορέσουν να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο θέμα ενώ δεσμευτήκαμε να προωθήσουμε το ζήτημα και στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η συνάντηση έκλεισε σε πολύ καλό κλίμα και από την πλευρά μας θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε θετική προσπάθεια του Δήμου, συμβάλλοντας θετικά και εποικοδομητικά με προτάσεις για το καλό του νησιού μας.

Μοιράσου το άρθρο!