Πολιτική

04/12/2014 - 17:42

Συνεδρίαση Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου στη Μήθυμνα.

Σ

υνεδρίασε την Τετάρτη το απόγευμα η διοικούσα επιτροπή του Δικτύου κοινοτήτων Λέσβου στο Δημοτικό κατάστημα Μήθυμνας παρουσία Προέδρων και Συμβούλων της οικείας Δημοτικής Ενότητας. Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα ζητήματα της ενδεχόμενης αύξησης των μειωμένων φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ, της πώλησης του αεροδρομίου Μυτιλήνης, των  μειούμενων ακτοπλοϊκών δρομολόγιων καθώς και τα μείζονα ζητήματα της Παγίας Προκαταβολής και του Προϋπολογισμού των Κοινοτήτων.

Αρχικά εκφράστηκε η αντίθεσή μας σε μια ενδεχόμενη αύξηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Πέραν όλων των γνωστών επιπτώσεων της κατάργησής τους, παρουσιάστηκε και μια άλλη διάσταση που αφορά τις προκρατήσεις καταλυμάτων οι οποίες υπολογίζονται με τον σημερινό συντελεστή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή θα καταστρέψει τον οικονομικό προγραμματισμό των ξενοδόχων πλήττοντας παράλληλα και την αξιοπιστία τους.

Επίσης είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Μυτιλήνης και συντασσόμαστε με το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Επιπλέον για το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει καθημερινή διασύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά και καλούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να πράξει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Επιπλέον έγινε εκτενής ενημέρωση τόσο για το θέμα της πάγιας  όσο και για τον προϋπολογισμό των κοινοτήτων και αποφασίστηκε να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών η οποία θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα της οικονομικής διαχείρισης των κοινοτήτων.

Τέλος αποφασίστηκε η συνέχιση των συνεδριάσεων της διοικούσας επιτροπής στις έδρες όλων των πρώην Καποδιστριακών δήμων προκειμένου να γινόμαστε αυτήκοοι μάρτυρες των προβλημάτων της Λεσβιακής υπαίθρου ώστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διευθέτηση τους και να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων του νησιού.

 

Μοιράσου το άρθρο!