Πολιτική

11/01/2012 - 13:27

Συνεδρίαση Επιμελητηρίου Λέσβου για ΦΠΑ και παρεμπόριο

Τα δύο μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κυρίως κόσμο, μονοπώλησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας. Το παρεμπόριο και το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει μέχρι σήμερα για τα νησιά μας.

Ανοιχτά δύο μέτωπα Το φαινόμενο του παρεμπορίου, είναι γεγονός ότι έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Αυτό δεν χρειάζεται να το επιβεβαιώσουν οι επαγγελματίες έμποροι, καθώς είναι μια καθημερινή εικόνα που βλέπει ο καθένας μας μπροστά του, όταν κινείται εντός, αλλά και εκτός πόλεως. Πολλοί είναι οι πλανόδιοι αγνώστου νομιμότητας - που κυκλοφορούν στους δρόμους και πουλούν την πραμάτεια τους, προκαλώντας ζημιά στους εμπόρους και φυσικά διαφυγόντα κέρδη. Δεν έχει σημασία το μέγεθος της ζημιάς, καθώς σήμερα και το ένα ευρώ είναι σημαντικό για όλους. Η δυσφορία των επαγγελματιών μεγάλη, καθώς αναζητούν να βρουν αρμόδιο και υπεύθυνο που να μπορεί να επιληφθεί και τελικά αφού όλοι σηκώνουν τα χέρια της ανευθυνότητας ψηλά, μένει μόνος και απροστάτευτος ο άμεσα θιγόμενος, που επιβαρύνεται με όλους τους φόρους έναντι του δημοσίου και με όλες τις υποχρεώσεις έναντι των συνεργατών του και των συναλλασσόμενων με αυτόν. Είναι γεγονός (απαράδεκτο) ότι εκκρεμεί επί 6μήνου η σύσταση του Περιφερειακού Οργάνου Ελέγχου. Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου θ απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για την άμεση σύσταση της Επιτροπής - που θ αποτελείται από το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία, Οικονομική Υπηρεσία, ΣΔΟΕ, Δημοτική Αστυνομία - προκειμένου να περιοριστεί αν όχι να εξαλειφθεί το φαινόμενο του παρεμπορίου. Το ενδεχόμενο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, είναι ένα μεγάλο αγκάθι. Σε περίπτωση που ο φόβος και η πιθανότητα, γίνουν πραγματικότητα και εξομοιωθεί ο ΦΠΑ σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ο «θάνατος» του μεγαλύτερου ποσοστού των επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές μας, είναι το μόνο βέβαιο. Η ταφόπλακα στην ήδη ψυχορραγούσα νησιωτική Λεσβιακή οικονομία. Αν και οι πληροφορίες είναι μάλλον δυσοίωνες και όλα δείχνουν ότι η κατάργηση είναι πολύ κοντά, το Επιμελητήριο ζητά από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ως επικεφαλής της προσπάθειας να κλείσει ραντεβού, τόσο με τους αρμόδιους Υπουργούς, όσο και με τους προέδρους των κομμάτων που συνθέτουν και στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να υπάρξει διάψευση του μέτρου, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και της έλευσης της Τρόικα. Σε περίπτωση που τελικά χαθεί το παιχνίδι, το Επιμελητήριο προγραμματίζει κινητοποιήσεις και σύσταση συντονιστικών επιτροπών αγώνα. Θα επαναληφθούν καταστάσεις και εικόνες του 89.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Την Κυριακή στις 12 μ. στο Σίγρι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, θα υπογραφεί το Πρωτόκολλο Συνεργασίας και συναντίληψης με το Επιμελητήριο, το οποίο προβλέπει κοινές δράσεις και αλληλοστήριξη των δύο φορέων.

πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!