Πολιτική

13/10/2020 - 07:12

" Συνεχίζεται η υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου"

Στις 5 Οκτωβρίου με επιστολή μας στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου θέσαμε για δεύτερη φορά, από της ενάρξεως του προβλήματος της πανδημίας, το θέμα της υποβάθμισης της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου!

Τονίσαμε πως βρισκόμαστε στην αρχή της  δεύτερης φάσης της πανδημίας σύμφωνα με  τις δηλώσεις των ειδικών, και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεδριάζουμε εκ περιφοράς για όσο διάστημα θα διαρκέσει η πανδημία. Οι εκ περιφοράς συνεδριάσεις είναι ένας τρόπος συνεδρίασης που μπορεί να χρησιμοποιείται για κάποιες λίγες έκτακτες περιπτώσεις και για μικρό αριθμό θεμάτων.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται η μόνη μορφή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, και για το λόγο αυτό ζητήσαμε άμεσα να δρομολογηθεί η δυνατότητα διαδικτυακής συνεδρίασης, μια πρακτική που ακολουθείται πλέον κατά κόρον σε πολλές κοινωνικές και θεσμικές δραστηριότητες. (Στην αναγκαιότητα αυτή   είχε συμφωνήσει και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από την πρώτη φορά που θέσαμε το θέμα.)

Στο νέο αίτημά μας, απάντηση δεν πήραμε. Πήραμε όμως μια  πρόσκληση για μια νέα εκ περιφοράς συνεδρίαση με 38 θέματα.

Επίσης εδώ και αρκετούς μήνες είχαμε ζητήσει από τον κ. Τζιμή μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την οποία να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για την πορεία των έργων της Τεχνικής υπηρεσίας και σε συνέχεια αυτής της ενημέρωσης να συζητηθεί ο προγραμματισμός  της τεχνικής υπηρεσίας αλλά και συνολικά της Δημοτικής αρχής για νέες εντάξεις έργων με βάση τα τεχνικά προγράμματα των κοινοτήτων του Δήμου Μυτιλήνης, ενόψει του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης» .

Στις 9 Οκτωβρίου λάβαμε από τον Αντιδήμαρχο κ. Τζιμή τον απολογισμό έργου των υπηρεσιών από 1-09-2019 έως 30-08-2020 και ευχαριστούμε γι αυτό. Ξέρουμε πως οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας αφιέρωσαν αρκετές ώρες στην προετοιμασία του.

Όμως έτσι θα συνεχίσουμε τώρα! Δημοτικό συμβούλιο δια αλληλογραφίας;

Πως θα υποβληθούν ερωτήσεις, πως θα γίνει διαβούλευση πως θα ακουστούν απόψεις προτάσεις! Είναι δυνατόν τέτοια σοβαρά θέματα να υποβαθμίζονται σε μια διαδικασία ανταλλαγής εγγράφων;

Πώς και πότε θα συζητηθούν οι προτάσεις που προτίθεται να υποβάλλει η δημοτική αρχή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»; Θα ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο; Θα εκφράσει άποψη επί του προγραμματισμού;

Θα γίνουν προτάσεις ένταξης για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης, για αναβάθμιση βιολογικών καθαρισμών, για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για διαχείρισης στερεών αποβλήτων, για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές της πόλης μας, για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, για την αντιμετώπιση της σχολικής στέγης, για αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων, για έξυπνα συστήματα στην κινητικότητα στάθμευση και κυκλοφορία, για αναβάθμιση αθλητικών χώρων και ψυχαγωγίας, για έργα αγροτικής οδοποιίας, για διευκόλυνση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων που έχουν ελλείψεις;

Θα γίνουν προτάσεις για όλα αυτά ή για κάποια από αυτά; Πως θα συζητηθούν όλα αυτά, με τις δια περιφοράς συνεδριάσεις;

Με δεδομένο πως η υποβολή προτάσεων για όλα τα παραπάνω λήγει στις 31/12/2020 έχουμε ήδη αργήσει τραγικά!

Για το λόγο αυτό σας καλούμε να πάρετε άμεσα μέτρα για τη δυνατότητα σύγχρονης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή να διερευνήσετε τη δυνατότητα εξεύρεσης μεγαλύτερου χώρου,  και φέρτε επιτέλους για συζήτηση τα παραπάνω θέματα για να έχουμε έστω και μετά από ένα χρόνο λειτουργίας της Δημοτικής αρχής μια ουσιαστική συνεδρίαση!!

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

Μοιράσου το άρθρο!