Πολιτική

29/04/2014 - 15:31

Συνεχιζόμενα ναυάγια στη Λέσβο... Άρνηση εισόδου στο κέντρο κράτησης Μόριας

Ε

νώ αυξάνονται από την μία οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων εντείνονται από την άλλη τα προβλήματα στην υποδοχή, χωρίς κάποια εμφανή προσπάθεια για να υπάρξει λύση. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία μέρα στη Λέσβο διασώθηκαν 15 στη θάλασσα και απεγκλωβίστηκαν 16 στη στεριά. Την ίδια μέρα, Πέμπτη 24/4/2014, εντοπίστηκαν 25 ακόμα στο χωριό Βατούσα Λέσβου. Η χωρητικότητα του κέντρου κράτησης  κοντά στο χωριό Μόρια ανέρχεται σε 98 άτομα και οι πληροφορίες που είχαμε από τους ίδιους του πρόσφυγες και μετανάστες ανέφεραν ότι τις τελευταίες εβδομάδες διέμεναν πολύ περισσότερα άτομα που αναγκάζονταν να κοιμούνται στο  πάτωμα. Τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα στη Λέσβο είναι ξανά γεμάτα και ο καλοκαιρινός καιρός που επικρατεί θα φέρει, λογικά, και νέες αφίξεις.

Επιχειρώντας να θέσουμε τα παραπάνω υπόψη του υπεύθυνου του κέντρου κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια και των υπευθύνων των υπηρεσιών που στεγάζει κάναμε αίτηση να επισκεφτούμε το κέντρο αλλά  δεν μας επιτράπηκε η είσοδος παρόλο που ακολουθήθηκε το ίδιο τυπικό που μας είχε ζητηθεί και τις προηγούμενες δύο επισκέψεις μας στο κέντρο (υποβάλαμε σχετική επιστολή αιτήματος για να εγκριθεί). Την αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων (ΟΠ) αποτελούσαν η υποψήφια ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ο περιφερειακός σύμβουλος και υπ. Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου με τον Οικολογικό άνεμο Μιχάλης Μπάκας και το μέλος της θεματικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΟΠ Κραουνάκης Στέλιος.

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και αδικαιολόγητη την άρνηση εισόδου της αντιπροσωπείας των ΟΠ και αναρωτιόμαστε τι κρύβεται πίσω από τις σιδερένιες πόρτες που μένουν ερμητικά κλειστές. Ταυτόχρονα ρωτάμε δημόσια το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

  1. Κρατείται στο κέντρο της Μόριας αριθμός μεταναστών και προσφύγων πάνω από την χωρητικότητα του κέντρου (98 άτομα) τις τελευταίες εβδομάδες;
  2. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα υδραυλικά σε δύο κοντέινερ εδώ και μήνες που κάνει την διαβίωση στα συγκεκριμένα κοντέινερ εξαιρετικά προβληματική;
  3. Ποια ήταν η ιατρική αντιμετώπιση των διασωθέντων στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης Μόριας την Πέμπτη 24/4; Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους τους μετανάστες δεν παραπέμφθηκε κανείς στο νοσοκομείο ενώ υπήρχε ανήλικο παιδί ανάμεσα τους και για να διασωθούν έπρεπε να δώσουν πολύωρο αγώνα με τα κύματα. 

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κοσμίδου, δήλωσε: «Το Δουβλίνο 3» δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά τα συμφέροντα των άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. Η κοινή μεταναστευτική πολιτική είναι η μόνη διέξοδος για την Ε.Ε. και τη χώρα μας που θα πρέπει όμως να χαρακτηρίζεται από σαφήνεια, διαφάνεια και δικαιοσύνη, και να στοχεύει προς την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης. Συνεπώς, πρέπει να διασφαλιστεί η διάδοση των απαραίτητων πληροφοριών που αφορούν τη νόμιμη είσοδο και παραμονή στην ΕΕ προς τους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να κατοχυρωθεί η δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ. Η ένταξη, είναι το κλειδί της επιτυχημένης μετανάστευσης ως αμφίδρομη όμως διαδικασία. Δηλαδή και τη συμμετοχή των μεταναστών στη κοινωνική συνοχή της χώρας. Εκεί πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυμορφία των πολιτών. Από την άλλη η αποτελεσματική και βιώσιμη πολιτική επιστροφής χωρίς προχειρότητα όπως γίνεται μέχρι τώρα από ελληνικής πλευράς, είναι ένα άλλο κλειδί μιας πετυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής.”

 

Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων και

Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!