Πολιτική

31/07/2019 - 12:41

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου: επαναφέρουν την εξάρτηση των χωριών από τη βούληση του κάθε Δημάρχου

Καταργούν πάλι την αυτονομία των κοινοτήτων!

Με την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να επαναφέρει την δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση. 

Είναι γνωστό, ότι ανάμεσα στα άλλα, ο Κλεισθένης, προβλέπει την ενίσχυση και την αναζωογόνηση  των κοινοτήτων, αφού τους δίνει την δυνατότητα να είναι αυτές και τα συμβούλια τους, αυτά που θα αποφασίζουν για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων μικρής κλίμακας στα όρια τους.

Αυτή η δυνατότητα σε συνδυασμό με την απεξάρτηση των κοινοτικών συνδυασμών από τα δημοτικά, αλλά και την απλή αναλογική, κινητοποίησε ευρύτερες δυνάμεις στα χωριά μας

Συγκροτήθηκαν τοπικά ανεξάρτητα ψηφοδέλτια που στην πλειοψηφία τους πρότειναν στους συγχωριανούς τους ένα πρόγραμμα για την κοινότητα, που ήξεραν ότι θα μπορούσαν να υλοποιήσουν με δική τους ευθύνη.

Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα, την αυτονομία δηλαδή κινήσεων που  ο Κλεισθένης δίνει στις κοινότητες, έρχεται τώρα να καταργήσει η ΝΔ, δύο μήνες μετά τις  αυτοδιοικητικές   εκλογές και πριν ακόμα  συγκροτηθούν τα νέα κοινοτικά συμβούλια.

Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, εκτός από την ουσιαστική κατάργηση της απλής αναλογικής, στους δήμους και τις περιφέρειες, θέλει να μετατρέψει αυτή την βασική αποφασιστική αρμοδιότητα των νέων κοινοτήτων σε "εισηγητική", επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο ένα καθεστώς που έχει βυθίσει τα χωριά μας σε μαρασμό: Να εξαρτιούνται δηλαδή οι απαραίτητες μικρές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα χωριά, από την βούληση του κάθε δημάρχου!

Θεωρούμε ότι, όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, ειδικότερα στα χωριά, όσοι και όσες συμμετείχαν στα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια αλλά και εκλέχτηκαν στα νέα κοινοτικά συμβούλια, πείθοντας τους συμπολίτες τους, ότι θα αξιοποιούσαν τις δυνατότητες που τους δίνει ο Κλεισθένης - και αυτό ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις - πρέπει να αντιδράσουν σε αυτή την μεθόδευση. Τους καλούμε να πάρουν θέση!

Καλούμε τις νέες δημοτικές αρχές του νησιού μας, που ανάμεσα στα άλλα υπόσχονταν πριν από τις  αυτοδιοικητικές    εκλογές «τον σεβασμό και την ενίσχυση της αυτονομίας των κοινοτήτων», να πάρουν θέση!

Καλούμε την ΝΟΔΕ, που τα ίδια της τα στελέχη, όλο το διάστημα πριν από τις  αυτοδιοικητικές    εκλογές μιλούσαν για την «ανάγκη ισχυρών κοινοτήτων» να πάρουν θέση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εκτός από την αυτονόητη αντίδραση του στο Κοινοβούλιο, θα στηρίξει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν, προκειμένου να υποστηρίξουμε και να υπερασπιστούμε την ενίσχυση της λειτουργίας των κοινοτήτων και τις προσπάθειες αναζωογόνησης των χωριών μας, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα!

 

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!