Πολιτική

11/09/2013 - 11:25

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για τα βοσκοτόπια: Προσχεδιασμένο το έγκλημα κατά των κτηνοτρόφων

trong>Το έγκλημα  εις βάρος των κτηνοτρόφων του νησιού μας που προέκυψε από τη  σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Βοσκοτόπων δεν έγινε «εν βρασμώ ψυχής».

Σχεδιάστηκε στην νεοφιλελεύθερη Ε.Ε. με στόχο την εξαφάνιση της  οικογενειακής κτηνοτροφίας για να προωθηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρικών μονάδων παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και τα συμφέροντα των βιομηχανικών χωρών του Βορρά. Η απόφαση για την  παράδοση της Ελληνικής Φέτας στον Καναδά αυτό ακριβώς δείχνει .

Συνεργοί στο έγκλημα της Ε.Ε. ήταν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που ταυτίστηκαν με αυτές τις πολιτικές με αποτέλεσμα να δεχτούν και να εφαρμόσουν όλες τις αντιαγροτικές πολιτικές εις βάρος του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής παραγωγής. Αντί να φτιάξουν τις απαραίτητες υποδομές, αντί να οριοθετήσουν τα βοσκοτόπια, να  ξεκαθαρίσουν το νομικό τους καθεστώς, να φτιάξουν διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων εκτάσεων, ασχολούνταν μονίμως με την «κοπτοραπτική» που είχε ως στόχο να μοιράζει σε ημετέρους με πελατειακά κριτήρια τις επιδοτήσεις.

Συνεργοί επίσης ήταν και τα τοπικά αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη και οι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που ενώ γνώριζαν το θέμα προσπάθησαν να το λύσουν παρασκηνιακά «από την πίσω πόρτα», χάνοντας πολύτιμο χρόνο για τις ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για να αποσοβήσουν την καταστροφή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς με την 9624/12-4-2013 ερώτησή του στη Βουλή ζήτησε να προστατευθούν οι βοσκότοποι από την αλλαγή χρήσης και του χαρακτήρα των εδαφών τους και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οριοθέτησή τους.

Στις 20/6/2013 επανήλθε με δεύτερη ερώτηση και ζητούσε να παρθούν μέτρα όπως:  α) να ζητηθεί παράταση για τον καθορισμό των βοσκοτόπων και να ληφθεί υπόψη η πρόταση της Κομισιόν για τον υπολογισμό των ξυλωδών εκτάσεων, β) να πραγματοποιηθεί αύξηση της μοναδιαίας αξίας των εκτατικών δικαιωμάτων, γ) να υλοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα αποκατάστασης των λιβαδικών εκτάσεων και των εκτάσεων που κατακλύστηκαν από βλάστηση σε ποολίβαδα, δ) να θεσπίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ένα ξεκάθαρο κανονιστικό σχέδιο διαχείρισης των βοσκοτόπων και να προχωρήσει η σύνδεσή τους με το εθνικό κτηματολόγιο και τέλος ε) να εξεταστεί η χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη στήριξη της ποιμενικής κτηνοτροφίας.  

Δυστυχώς το Υπουργείο και η Κυβέρνηση αρνήθηκαν να απαντήσουν ή να συζητήσουν το θέμα.

Ευθύνες έχει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένου ότι τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχτηκε (τηλεπισκόπηση, ορθοφωτοχάρτες, κ.λ.π) για τον καθορισμό των συντελεστών ήταν ενδεικτικά και δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την τοπική γεωμορφολογία. Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ο επιτόπιος έλεγχος και η διεκδίκηση της αύξησης της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να υποστηριχτούν και να διεκδικηθούν αξιοποιώντας και την αρχή της νησιωτικότητας έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων μας

Για την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΚΑΠ 2012 -2020) απαιτείται άμεσα η οριοθέτηση των βοσκότοπων και βοσκήσιμων γαιών, η εκπόνηση ειδικού διαχειριστικού σχεδίου βοσκότοπων για τη δημιουργία υποδομών, τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας και τη διαχείρισή τους με συμμετοχή των κτηνοτρόφων.

Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο κτηνοτροφίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, ιδίως των ορεινών, νησιωτικών και μειονεκτικών περιοχών με στήριξη της εκτατικής (ποιμενικής)  κτηνοτροφίας.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές κ.κ. Παύλος Βογιατζής και Νίκος Σηφουνάκης αφού πρώτα ψήφησαν όλες τις μνημονιακές πολιτικές που οδηγούν και τους αγρότες στην απόγνωση, τώρα εμφανίζουν «όψιμο» ενδιαφέρον για το πρόβλημα  Η υποκρισία έχει και τα όριά της..

Τέλος θεωρούμε ότι σήμερα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα μαζικό λαϊκό κίνημα από αγροκτηνοτρόφους, εργαζόμενους  άνεργους, επαγγελματοβιοτέχνες, με στόχο την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!