Πολιτική

21/03/2022 - 12:50

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου: Μέτρα «ασπιρίνες» της κυβέρνησης για τους αγρότες

Τα μέτρα για τους αγρότες που αναμασά και παρουσιάζει για τρίτη φορά, μέσω του νέου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, η κυβέρνηση, με μεγάλη ασάφεια και καθυστέρηση ελάχιστα αγγίζουν τους αγρότες της χώρας και ακόμα λιγότερο τους αγρότες της Λέσβου. Γι’ αυτό δικαίως έχουν ήδη χαρακτηριστεί από τους ίδιους τους αγρότες ως μέτρα «ασπιρίνες».

Ας δούμε όμως γιατί τα μέτρα δεν πρόκειται να ανακουφίσουν τους αγρότες και ειδικά τους αγρότες της Λέσβου όπως είπαμε.

Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Το μέτρο αυτό που έχει εξαγγείλει πέρυσι και έχει εγγραφή στον φετινό προϋπολογισμό απευθύνεται περισσότερο στους αγρότες των μεγάλων αροτραίων εκτάσεων και όχι στους αγρότες των νησιών. Στον προϋπολογισμό το κοντύλι είναι ύψους 50 εκατ. και αναφέρει ότι θα δοθεί μόνο στους συνεταιρισμένους αγρότες, στους νέους αγρότες και όχι σε όλους τους παραγωγούς. Ο νέος Υπουργός ανέβασε το ύψος του ποσού σε 60 εκατ. αναφέροντας πως θα το πάρουν όλοι οι αγρότες αλλά και πάλι το κοντύλι είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι το 2012 το αντίστοιχο μέτρο ήταν 240 εκατ. Επομένως ή θα πάρουν όλοι από πολύ λίγα ή θα πάρουν λίγα μόνο μερικοί.

Κτηνοτροφία

Η επιστροφή του 4% επί του τζίρου του Β εξαμήνου του 2021 μια περίοδο δηλαδή που ουσιαστικά είναι εκτός γαλακτοκομικής περιόδου θα δώσει κάποια ασήμαντα ποσά κυρίως σ αυτούς τους κτηνοτρόφους που έκαναν πολλές σφαγές πριν την περίοδο των Χριστουγέννων. Όσα όμως και να δοθούν δεν μπορούν να ξεπεράσουν συνολικά το ποσό των 30 εκ. ευρώ. Αυτό το ποσό για ολόκληρη την κτηνοτροφία της χώρας είναι δραματικά μικρό μπροστά στην μεγάλη ακρίβεια των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων της σημερινής πραγματικότητας.

Ενίσχυση μεταφοράς ζωοτροφών.

Το μέτρο αυτό που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναφέρεται σε αύξηση κατά 3,5 εκατ. ευρώ του κονδυλίου ενίσχυσης μεταφοράς των ζωοτροφών στα μικρά νησιά Αιγαίου. Κι εδώ όμως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που η κυβέρνηση δεν τα έχει απαντήσει ακόμα. Δεδομένου ότι η ενίσχυση μεταφοράς των ζωοτροφών δίνεται από πρόγραμμα της ΕΕ ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου δεν έχει αυξηθεί από που θα δοθούν τα 3,5 εκατ. Θα «κοπούν» από άλλες ενισχύσεις του προγράμματος; Και αν ναι από ποιες; Θα δοθούν στην αύξηση της επιδοτούμενης ποσότητας ή στην αξία της ενίσχυσης ανά τόνο; Από πότε θα ισχύσει; Θα είναι μόνιμο ή προσωρινό;

Μείωση ΦΠΑ

Η μείωση στον συντελεστή 6% (στη Λέσβο 4%) στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα καμιά ουσιαστική ελάφρυνση δεν παρέχει στους αγρότες επειδή αυτός συμψηφίζεται με τις πωλήσεις τους. Αντιθέτως πάρα πολλοί από αυτούς και ειδικά οι κτηνοτρόφοι θα βγουν πιστωτικοί επειδή θα αγοράζουν  με 4% και θα πουλάμε με 9%. Στο τέλος θα πρέπει να καταβάλουν την διαφορά του 5% και δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ουδέποτε ανήλθε στο 80% που ψευδώς διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2021. Για δε το 2022 δεν υπάρχει καμία ολοκληρωμένη δέσμευση. Πόσο όμως αυτό το μέτρο μπορεί να βοηθήσει τους ελαιοπαραγωγούς; Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τα μέτρα να σχεδιάζονται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής ώστε στοχευμένα να ωφελούνται ανάλογα όλοι οι αγρότες. 

Με τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση  θεσμοθετεί καθυστερημένα και «στο πόδι» ό,τι ανεπαρκές μέτρο έχει εξαγγείλει και αναμασάει εδώ και καιρό. Σαν να μην έχει καταλάβει την κρισιμότητα των στιγμών για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, την διακοπή της παραγωγής και τους κινδύνους για την επιβίωση των αγροτών, των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών, φέρνει προς ψήφιση μέτρα που έχουν κριθεί ως ανεπαρκή από όλη την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, παλεύει στο πλευρό των αγροτών για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την επιβίωση των ανθρώπων που παράγουν τροφή για την κοινωνία και προτείνει διαρκώς μέτρα. Όμως  η κυβέρνηση προφανώς έχει άλλη ατζέντα και άλλα συμφέροντα να εξυπηρετήσει,  για αυτό και οι «δεσμεύσεις» του ίδιου του Πρωθυπουργού και των υπουργών του για τους αγρότες αποδεικνύονται καθαρή κοροϊδία.

 

Μοιράσου το άρθρο!