Πολιτική

27/07/2011 - 14:27

Σύσκεψη για το ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε σήμερα 27/7 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού συμβουλίου Τεχνική σύσκεψη για το ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιου Γιακαλή, του Δημάρχου Λέσβου κ. Δημήτριου Βουνάτσου, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Καπάρα, των Αντιδημάρχων Λέσβου κ. Γιάννη Βατού και κ. Γιάννη Τσακίρη και υπηρεσιακών στελεχών και των δύο φορέων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η πορεία των ήδη ενταγμένων έργων, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα για την επιτάχυνση υλοποίησής τους, έτσι ώστε να καλυφθούν οι προβλέψεις για τις δαπάνες τους.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Λέσβου, συμφώνησαν πως απαιτείται στο επόμενο διάστημα μία στενή συνεργασία των δύο φορέων, προκειμένου να ενεργοποιηθούν έργα της Λέσβου αλλά και να αξιολογηθούν νέες προτάσεις για ένταξη.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Γιακαλής με αφορμή τη συζήτηση για θέματα ΕΣΠΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ δεν προσφέρεται για τη δημιουργία εντυπώσεων, αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για το Βόρειο Αιγαίο και γι΄ αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους μας.

Η μείωση του ΕΣΠΑ για το Βόρειο Αιγαίο έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε σε όλη την Ελλάδα και αυτό προέκυψε μετά την αλλαγή των ποσοστών στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων σε 85% κοινοτική συμμετοχή και 15% εθνική συμμετοχή από 79%-21% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Άλλωστε αυτή η τεχνική αλλαγή είχε γίνει και το 2006 και αυτό κάποιοι θα έπρεπε να το ξέρουν. Δεν είναι δηλαδή μία μέθοδος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι το Νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα δεν έχουν μειώσεις, αυτό οφείλεται (και αυτό επίσης θα έπρεπε κάποιοι να το γνωρίζουν) στο ότι αυτές οι Περιφέρειες ανήκουν στο στόχο 2 και ως εκ τούτου τα προγράμματά τους ήταν χαμηλά το ίδιο και η εθνική συμμετοχή.

Η συγκεκριμένη μείωση του προγράμματος δε σημαίνει ότι δεν θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του Βορείου Αιγαίου και άλλωστε αν κριθεί απαραίτητο θα ενεργοποιηθούν κι άλλες δυνατότητες όπως είναι η προγραμματική υπερδέσμευση, δηλαδή θα μπορέσουν να ενταχθούν και έργα πέραν των διαθέσιμων ποσών του προγράμματος, για να καλυφθούν κατ΄ αρχάς τα ποσοστά εκπτώσεων των έργων.

Προφανώς και θα γίνει η προγραμματισμένη άλλωστε ενημέρωση του Περιφερειακού συμβουλίου και θα συνεχιστούν και οι τεχνικές συσκέψεις με τους Δήμους και τους άλλους φορείς της Περιφέρειας, όπως έγινε μέχρι τώρα στη Χίο, στην Ικαρία και στη Λέσβο σήμερα, για την επιτάχυνση του προγράμματος συνολικά.».

 

Μοιράσου το άρθρο!